Czym tak naprawdę jest laktoferyna? W jaki sposób działa na nasz organizm? Czy laktoferyna może wpływać na poprawę naszej odporności? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w dzisiejszym artykule.

  1. Czym jest laktoferyna?
  2. Laktoferyna a regulacja odpowiedzi odpornościowej organizmu
  3. Laktoferyna i żelazo
  4. Laktoferyna a bakterie i wirusy
  5. Laktoferyna aktywuje  "naturalnych zabójców"
  6. Laktoferyna a aktywacja cytokin przeciwzapalnych i zmniejszenie działania cytokin prozapalnych
  7. Laktoferyna a anemia
  8. Podsumowanie 

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna (LF) jest to białko naturalnie wytwarzane przez nasz organizm. Fachowo rzecz ujmując, laktoferyna to glikoproteina z rodziny transferyn. Po raz pierwszy laktoferynę odkryto w białku mleka, stąd też jej nazwa. Początkowo uważano, że laktoferyna występuje jedynie w mleku. Dopiero późniejsze badania wykazały, że obecność laktoferyny nie ogranicza się jedynie do mleka.

Laktoferyna produkowana jest głównie przez komórki nabłonka wyściełającego gruczoły wydzielnicze. Tak więc laktoferyna obecna jest w mleku matki, ślinie, pocie, łzach i wydzielinach śluzowych Największe ilości laktoferyny znajdują się w colostrum, czyli siarze. Siara to pierwsze porcje mleka matki, gromadzące się w gruczołach jeszcze przed porodem. Dzięki temu matka karmiąca piersią nowo narodzone dziecko "daruje mu" odporność.

Laktoferyna a regulacja odpowiedzi odpornościowej organizmu

Laktoferyna moduluje odpowiedź immunologiczną organizmu, wykazuje działanie przeciwdrobnowirusowe, jak również chroni przed infekcjami wirusowymi. Innymi słowy, może wzmacniać naszą odporność i chronić nas przed różnego rodzaju infekcjami.

Polecamy również: Poprawa odporności, odporność

W jaki sposób laktoferyna może chronić nas przed bakteriami i wirusami?

Laktoferyna i żelazo

Najważniejszą rolą laktoferyny w organizmie jest immunostymulacja, czyli regulacja odpowiedzi odpornościowej organizmu. Laktoferyna stanowi istotny element układu immunologicznego. Podstawowa rola laktoferyny polega bowiem na przyłączaniu wolnokrążących jonów żelaza. To sprawia, że pozbywamy się elementu niezbędnego do rozwoju bakterii. Chelatowanie jonów żelaza przez laktoferynę powoduje, że w środowisku zaczyna brakować pierwiastka niezbędnego do funkcjonowania mikroorganizmów, w tym drobnoustrojów.

Laktoferyna zmniejsza pulę wolnokrążących jonów żelaza, które mogą stać się łatwo dostępne dla drobnoustrojów. Działanie to wykorzystuje się między innymi w preparatach o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takich jak w spray do nosa czy pastylki do ssania, a także suplementach diety zwiększających odporność organizmu.

Laktoferyna a bakterie i wirusy

laktoferyna bakterie

Dodatkowo laktoferyna ma zdolność do łączenia się ze strukturami powierzchniowymi bakterii, grzybów, wirusów. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe laktoferyny jest podwójne. Z jednej strony blokuje ona miejsca przyłączenia się patogenu i wniknięcie wirusa do komórki, z drugiej strony blokuje receptory komórkowe patogenu. Laktoferyna wchodzi w interakcje ze ścianami komórkowymi bakterii i uszkadza je, doprowadzając ostatecznie do śmierci bakterii.

Laktoferyna aktywuje  "naturalnych zabójców"

Laktoferyna oddziałuje również pośrednio na układ odpornościowy człowieka. Wpływa bowiem na aktywację komórek NK (Natural Killers) oraz makrofagów. Pośrednio, mobilizuje również dojrzewanie limfocytów pomocniczych Th. Laktoferyna wykazuje również działanie mobilizujące na limfocyty B. Dzięki temu laktoferyna ogranicza rozwój zakażenia.

Laktoferyna a aktywacja cytokin przeciwzapalnych i zmniejszenie działania cytokin prozapalnych

Laktoferyna jest mediatorem w reakcjach związanych z odpornością komórkową i humoralną poprzez utrzymywanie równowagi pomiędzy syntezą cytokin przeciwzapalnych oraz cytokin prozapalnych. Laktoferyna dzięki „pochłanianiu” nadmiaru jonów żelaza ogranicza nasilenie procesu zapalnego.

Laktoferyna a anemia

anemia

Laktoferyna wykazuje nawet do trzystu razy większe powinowactwo do żelaza, niż transferyna. Dzięki temu pomaga zapobiegać niedoborom żelaza, a co za tym idzie, zapobiega anemii oraz osłabieniu organizmu. Im silniejszy organizm, tym mniejsze ryzyko rozwoju infekcji.

Podsumowanie 

Laktoferyna to substancja, która wykazuje szerokie spektrum działania. Nieustannie pojawia się coraz więcej doniesień naukowych o jej korzystnym wpływie na stan naszego układu odpornościowego. Laktoferyna wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybiczne, moduluje ogólną odpowiedź immunologiczną i chroni przed infekcjami wirusowymi. Suplementacja laktoferyną może być skutecznym sposobem na zwiększenie odporności organizmu i uchronienie się przed infekcjami.

Zapewne nie raz czytaliście o tym, że odżywki na bazie białka serwatkowego pozytywnie wpływają na odporność. To działanie może mieć miejsce prawdopodobnie za sprawą laktoferyny, której jest w nich całkiem sporo (od 1-4%). To kolejny ważny powód, dla którego warto włączyć porcję odzywki białkowej do swojej codziennej diety.

Komentarze (0)