[...] dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji): 1258 kcal dziennie, 80,5 g białka dziennie, 97 g węglowodanów dziennie, 62.6 g tłuszczów dziennie, 25.6% energii z protein dziennie, 28.9% energii z węglowodanów dziennie, 42.7% [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
[...] reakcje hormonalne zachodzą rano, inne wieczorem; wrażliwość insulinowa jest najwyższa rano, najmniejsza wieczorem). U otyłych kobiet (BMI 37.1) posiłek (1672 kJ czyli ~400 kcal) mający 55% węglowodanów, 15% białka i 30% tłuszczy wywołał inne reakcje niż ten zawierający 40% węglowodanów, 30% białka i 30% tłuszczy. Po posiłku mającym 30% protein [...]
[...] dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich lub 100 g ziaren słonecznika. Jednakże taka porcja orzechów to ok. 330 kcal, a słonecznika – ok. 580. Nie byłoby też dobrym pomysłem spożywanie kilkudziesięciogramowych porcji otrąb zbożowych… Otóż produkty te zawierają rekordowe ilości kwasu [...]
[...] aktywności. Czy spacerowanie może być skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej? Naukowcy postanowili sprawdzić, jak 5 miesięcy spacerów i tygodniowego wydatkowania 1500 kcal w trakcie maszerowania, wpłynie na masę i skład ciała. Ocenie poddano 42 zdrowe kobiety w średnim wieku około 50 lat, o masie ciała ~64 kg i wzroście ~164 cm, mające [...]
[...] W jednym z badań 11 osób z cukrzycą typu II w wieku 49.5±2.5 lat, BMI 33.6±1.2 kg/m2 badano przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki po 1 tygodniu restrykcji kalorycznej stężenie glukozy na czczo spadło z 9.2±0.4 do 5.9±0.4 mmol/l, dieta o bardzo niskiej podaży energii [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
[...] tłuszczu, niż nadmierna ilość węglowodanów w diecie, a różnica była większa na początku okresu przekarmiania. Nowsze badania z tego zakresu wskazują, iż nadwyżka 1 195 kcal dziennie w ciągu 21 dni prowadzi do: zwiększania masy ciała o 1.5 kg, zwiększenia beztłuszczowej masy ciała o 0.6 kg, zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej o 0.9 kg. Tym [...]
[...] spożywania przez 5 godzin alkoholu wraz ze smacznym pożywieniem. Z analizy wykonanej przed badaniem wiemy, że biorący w nim udział ludzie spożywali średnio blisko 2750 kcal. Być może zdziwicie się, jeśli Wam powiem, że podczas eksperymentu spożycie kalorii wzrosło dramatycznie do poziomu prawie 5100 kcal(!), co stanowiło prawie dwukrotne [...]
[...] czy inne tego typu kiełbaski Skład kiełbasek jest całkiem przyzwoity, uważać jednak powinny osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest on tutaj obecny. Kiełbaski mają ok. 300 kcal w 100 g i dość dużo tłuszczu - 16 g. Porównując z mięsnymi odpowiednikami, (szczególnie wieprzowymi) jest go i tak nieco mniej, ale kalorycznie wychodzi podobnie. Z [...]
[...] Smak produktów o tak wysokiej „czystości” jest jednak wyjątkowo gorzki i raczej niezbyt często wykorzystuje się go w deserach. Czekolady gorzkie dostarczają do 650 kcal / 100 g. Gorzkimi nazywa się też te czekolady, które zawierają 70% kakao, jednak warto zaznaczyć, że mogą one dostarczać niemal 30 g cukru na 100 g produktu. Czekolady z [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] podaży energii u kulturystów pochodziło z węglowodanów (z tego aż 95% pokrywała dieta!). Ogólna podaż kalorii u zawodników też była imponująca: 5,621.7 ± 1,354.7 kcal. Naukowcy sugerują, iż pułap od 4 do 7 g węglowodanów na kg masy ciała jest rozsądny dla kulturysty, ale podaż należy dostosować do swojego treningu, wydatku [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]
[...] stanowić rytmy lub bieg progowy (intensywność bliska progowi przemian beztlenowych). Dieta Musisz ograniczyć podaż energii, bo z pewnością trenując w domu zużyjesz mniej kcal niż w czasie treningu siłowego, w klubie. Zresztą dieta zawsze przynosi efekty, a trening bez wdrożenia zmian w odżywianiu - już niekoniecznie. Najgorszym pomysłem na [...]
[...] kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 33 kcal Tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 0 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 3,3 g Błonnik: 0,6 g Sól: 0,09 g Wersja słodzona Skład Baza sojowa [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Odnotowano silny związek między otyłością a niskim stężeniem witamin w osoczu. Jednakże przyczynowość tego związku wciąż nie została ustalona. Naukowcy postanowili to sprawdzić, a my prezentujemy związane z tym badanie. Wyniki eksperymentu Pod koniec eksperymentu całkowita masa ciała była o 6% wyższa u zwierząt MRD, czyli tych, u których [...]