Fani czekolad często narzekają na ich względnie wysoką kaloryczność, która to kreowana jest przez znaczny dodatek cukru. Oczywiście istnieją czekolady bez dodatku sacharozy, jednak z reguły są to czekolady tak gorzkie, że nie każdemu smakują. Rozwiązaniem na tego typu rozterki dietetyczne są produkty dosładzane substancjami słodzącymi naturalnego pochodzenia, które w odróżnieniu od cukru nie wpływają destrukcyjnie na szkliwo zębów, czy też aktywność wydzielniczą trzustki.
Czekolady bez cukru
Nadmiaru cukrów prostych przy konsumpcji czekolady uniknąć można sięgając po czekolady, zawierające 100% kakao w składzie. Tworzy się je wyłącznie z miazgi i tłuszczu kakaowego. Należy pamiętać, że nawet te produkty, które zawierają 98% kakao, zawierają odrobinę cukru (najczęściej trzcinowego).
Smak produktów o tak wysokiej „czystości” jest jednak wyjątkowo gorzki i raczej niezbyt często wykorzystuje się go w deserach. Czekolady gorzkie dostarczają do 650 kcal / 100 g. Gorzkimi nazywa się też te czekolady, które zawierają 70% kakao, jednak warto zaznaczyć, że mogą one dostarczać niemal 30 g cukru na 100 g produktu.
Czekolady z zamiennikami cukru
Innym rozwiązaniem dla smakoszy czekolady unikających cukrów prostych są produkty, w których sacharozę zastąpiono poliolami. Doskonały na to przykład stanowi czekolada mleczna ALLNUTRITION nadziana kremem orzechowo-czekoladowym i wzbogacona kruszonymi orzechami laskowymi oraz ziarnami kakao.
W porównaniu do zwykłych czekolad z orzechami zawiera o 70% mniej cukru, który w dodatku nie pochodzi z sacharozy, a z produktów użytych do produkcji, czyli np. mleka w proszku czy orzechów. Kilka łyżek cukru stołowego zastąpiono w tym nowym produkcie substancją słodzącą o naturalnym pochodzeniu, z której organizm nie czerpie w pełni kalorii, czyli maltitolem. Dodatkową słodycz zapewnia bezkaloryczny ekstrakt roślinny ze stewii. Czekolada z nadzieniem, orzechami i ziarnami kakao zawiera do 530 kcal / 100 g.
Planowanie diety z uwzględnieniem czekolady
Dzięki nowościom na rynku produktów określanych jako dietetyczne coraz łatwiej jest wpasować ulubione przysmaki w swoje codzienne jadłospisy. Dobry na to przykład stanowi „odchudzona” czekolada, która mimo dobrego składu zapewnia naprawdę atrakcyjne walory smakowe.
Mleczna i delikatna w zewnętrznej warstwie oraz orzechowo-kakaowa w środku może być alternatywą dla słodkich przekąsek, po które sięga się „solo”, a także może być dodatkiem do deserów czy potraw na słodko. Czekoladą taką łatwiej jest nasycić słodkie kubki smakowe niż za pomocą czekolad gorzkich. Co więcej, łatwiej jest ją wpasować w swoje dzienne kalorie, gdyż zawiera ich mniej.
Z tego powodu, a także ze względu na brak dodatku cukru, czekolada mleczna z nadzieniem orzechowym i kawałkami orzechów i ziaren kakao może być przełomem dla osób unikających przytycia, czy też zmagających się z nadmierną masą ciała i / lub zaburzeniami metabolicznymi.