Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
[...] i wyjaśnił, dlaczego uważa, że dzisiejsza kulturystyka umarła. Nie chodzi tu o zmianę jaka nastąpiła wyłącznie w typie sylwetki, ale o popularność tego sportu, status materialny kulturystów-celebrytów czy dochody. Wyjaśnił, że na scenie pojawiają się w obecnych czasach utalentowani i ciężko pracujący kulturyści, ale mimo to, [...]
Trudny okres diety redukcyjnej dobiegł jakiś czas temu do końca. W lustrze zobaczyłam w końcu taką sylwetkę, o jakiej marzyłam. Ten czas był pełen wyrzeczeń. Często dokuczał głód, brakowało mi ulubionych, ogólnie uznawanych za niezbyt zdrowe, przekąsek. Musiałam jednocześnie ograniczać się podczas spotkań ze znajomymi, pokusy dawały się we znaki. [...]
Świadome macierzyństwo stało się jednym z symboli obecnych czasów. Oczywiście jest wiele metod antykoncepcyjnych, jednak jedną z najbardziej popularnych jest pigułka antykoncepcyjna przyjmowana regularnie przez partnerkę. Na całym świecie ponad 100 000 000 młodych kobiet używa tej metody antykoncepcyjnej, która jest również wykorzystywana m.in. [...]
[...] kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów skutecznie może utrudnić starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne. Budowa i rodzaje błonnika Nazwa błonnika odnosi się do włókienkowatej budowy ścian komórkowych roślin. [...]
[...] zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina D.
[...] Oprócz tego zbudowany jest z glicerolu, kwasów tłuszczowych i kwasu fosfatydowego oraz wody. Związek lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. Lecytyna składa się w około 13% z choliny. Co [...]
[...] nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej [...]
Hafþór Júlíus Björnsson na Instagramie podzielił się bardzo smutną wiadomością. Wraz z żoną Kelsey Henson ujawnił, że stracili upragnioną ciążę. Udostępnił zdjęcia, na których są uwiecznione momenty z krótkiego czasu spędzonego z córką Grace. „Z wielkim smutkiem ogłaszamy narodziny naszej córki, Grace Morgan Hafthorsdottir, która urodziła się 8 [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
[...] zawodnik kategorii fitness plażowe, wyróżniający się „w tłumie” sylwetką oraz doskonałą prezencją. Ma dobre proporcje ciała, potrafi uzyskać właściwą formę startową, ma właściwie wszystko to, co w tej kategorii może „wznieść na wyżyny”. W “pozie przodem” prezentuje szerokie barki, dość dużą klatkę [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Wnioski z badań Wyniki kilku badań sugerują, że zielona herbata wykazuje właściwości [...]
[...] nam energii, jesteśmy zmęczeni i nieskoncentrowani, nocami zmagamy się z bezsennością i krótkim, przerywanym snem. Kolejne kawy w ciągu dnia nie przynoszą już efektu w postaci zastrzyku energii, a wręcz powodują pogłębienie rozkojarzenia, nadpobudliwości i nie ułatwiają wieczornego zasypiania. Energia Ostatnim elementem ALLNUTRITION ENERGY [...]
Chrapanie jest dolegliwością nie tylko nieprzyjemną dla pozostałych domowników, ale również potencjalnie niebezpieczną dla samej osoby chrapiącej. Świadczy o występowaniu pewnych zaburzeń w obrębie układu oddechowego i powinno się dążyć do ich minimalizacji. Często jednak starania w tym kierunku są nieefektywne i wymagają złożonego podejścia [...]
Temat wzmożonego popytu na płyn Lugola w aptekach wraca co kilka lat. Lęk post-czarnobylski towarzyszy nam nieustannie już ponad 3 dekady i cały czas krąży wokół tej kwestii wiele kontrowersji. Jod (gr. Ioeides, łac. Iodum), który jest substancją aktywną płynu Lugola, jest mikropierwiastkiem niezbędnym dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem [...]
Równolegle do odkrywania właściwości pewnych substancji odżywczych dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu [...]
Owoce zamknięte w szklanym słoiku, w formie dżemu, musu, kompotu czy marmolady to idealna metoda zachowania smaków lata na dłużej. Ta tradycyjna technika przechowywania żywności, cały czas nie traci na swojej popularności, a nawet w pewnych kręgach zyskuje większą grupę zwolenników. Słodkości bez poczucia winy Między innymi to właśnie w [...]
[...] wyglądu tułowia. O czym musisz wiedzieć? W rzeczywistości wygląd mięśni brzucha zależy od diety i uzyskanej deficytem energetycznym redukcji, a nie od treningu. Ten ostatni może być dodatkiem, rodzajem ostatniego szlifu, wisienką na torcie. Jeśli u kogoś nagromadziło się dużo tłuszczu, to dodatkowe skłony niewiele tu pomogą. Opisana wersja [...]
Uważam, iż jest to jedno z ciekawszych ćwiczeń, niekoniecznie najlepszych w tej kategorii. Podobnie jak wyciskanie sztangi nad głowę stojąc, może budzić pewne wątpliwości. Co warto wiedzieć? Według doktora Mike’a Israetela wyciskanie sztangi nad głowę (z klatki piersiowej) przynosi korzyści, jeśli chodzi o rozwój przedniego aktonu mięśnia [...]