Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Witamina B3 (niacyna)
Według amerykańskich naukowców zajmujących się odżywianiem, osoby dorosłe powinny spożywać dziennie ok. 14-17 miligramów witaminy B3. Nie wszystkim jednak się to udaje. Ponieważ organizm może wytwarzać witaminę B3 poprzez konwersję tryptofanu, to w krajach rozwiniętych praktycznie nie zauważa się niedoborów tej witaminy. Zwykle niedobory pojawiają się, gdy spożycie spada poniżej 9 miligramów B3 dziennie.
Niedobór witaminy B3 powoduje pelagrę (rumień lombardzki), a jej objawy to - oprócz zapalenia skóry - biegunki, ataksja (zaburzenia koordynacji ruchów), osłabienia, także przedwczesna demencja i psychozy.
Badanie
Naukowcy wykorzystali dane na temat 815 osób powyżej 65. roku życia, zamieszkujących okolice Chicago. Uczestnicy badania byli obserwowani od roku 1992 do 2002. W momencie rozpoczęcia badania wszyscy byli zdrowi.
Naukowcy monitorowali także dietę uczestników badania. Na podstawie dziennego spożycia witaminy B3 podzielili oni uczestników badania na pięć grup, a następnie spisywali, u których uczestników zdiagnozowano chorobę Alzheimera w okresie obserwacji.
Wyniki
Związek pomiędzy całkowitym spożyciem witaminy B3 a chorobą Alzheimera był taki, że osoby spożywające dużą ilość witaminy B3 w postaci suplementów, były mniej narażone na rozwój choroby, ale wyniki te nie były szczególnie znaczące. Imponujące za to były wyniki u osób, które przyjmowały niacynę wraz z pożywieniem. Można zatem powiedzieć, że spożywanie odpowiedniej ilości witaminy B3 chroni nas przed rozwojem choroby Alzheimera.
Spożycie dużej ilości tej witaminy nie jest zbyt trudne, o ile jesteśmy wszystkożercami. Problem mogą mieć weganie, którzy nie jedzą produktów z największą ilością B3. Muszą po prostu włożyć trochę więcej wysiłku, by odpowiednio skomponować swoją dietę.
Jak to działa?
W 2019 roku włoscy neurolodzy opublikowali artykuł w Nutrients o tym, jak witamina B3 może chronić mózg i komórki nerwowe przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroba Alzheimera, Huntingtona i Parkinsona. Według Włochów ważnym mechanizmem jest to, że witamina B3 jest prekursorem enzymów, takich jak dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (NAD) i fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADP). Enzymy te biorą udział nie tylko w wytwarzaniu energii, ale także regenerują i oczyszczają komórki.
Referencje
https://jnnp.bmj.com/content/75/8/1093
https://www.mdpi.com/1422-0067/20/4/974