Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich.

Nie ulega wątpliwości, że dieta wpływa na ryzyko rozwoju wielu problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca i raka. Dziwić nie powinien tym samym fakt, że dokonywane przez nas wybory żywieniowe wpływają również na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych stanowi pewną ochronę przed rozwojem tej choroby.

Oto pięć nawyków żywieniowych, które mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i pomogą zadbać o lepsze zdrowie mózgu.

Powiedz "NIE" tłuszczom trans

Trans-tłuszcz nie tylko zwiększa ryzyko chorób serca, ale także może stanowić zagrożenie dla komórek mózgowych. Tłuszcze trans zwiększają stres oksydacyjny - proces, który uszkadza komórki, szczególnie metabolicznie aktywne komórki mózgu. Większe ryzyko choroby Alzheimera to tylko jedna z potencjalnych konsekwencji spożywania tłuszczów trans.

Jedno z badań wykazało, że mężczyźni, którzy spożywali najwięcej tłuszczów trans, mieli gorsze wyniki w testach sprawdzających pamięć! Chociaż tłuszcze trans są stopniowo wycofywane z niektórych gotowych produktów, to jednak jest to proces powolny, a większość gotowych produktów zawiera utwardzane lub częściowo utwardzane kwasy tłuszczowe. Zawsze sprawdzaj więc etykietę i upewnij się, że nie ma w niej częściowo uwodornionych tłuszczów. Jeszcze lepiej wybieraj produkty nieprzetworzone.

dieta alzheimer

Zmniejszenie ekspozycji na aluminium

Przez lata naukowcy badali związek między aluminium odkładającym się w mózgu a zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera. Chociaż nadal budzi to pewne kontrowersje, część badań jest zgodna, że aluminium wydaje się sprzyjać powstawaniu blaszek amyloidowych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Aluminium jest generalnie szkodliwe dla zdrowia mózgu. Dzieci i młodzież narażeni na wysokie poziomy glinu  mogą w późniejszych latach rozwijać objawy choroby Alzheimera.

Jak można uniknąć nadmiernej ekspozycji na aluminium?

  • Wybierz antyperspirant, który nie zawiera aluminium
  • Nie gotuj przy użyciu aluminiowych patelni lub naczyń (zwłaszcza, jeśli ich powłoka jest uszkodzona)
  • Unikaj jedzenia żywności z puszek aluminiowych
  • Nie bierz leków zobojętniających, zawierających aluminium
  • Wybieraj jak najmniej przetworzoną żywność
  • Unikaj owijania żywności, szczególnie kwaśnych pokarmów, takich jak pomidory, w folię aluminiową
  • Unikaj pieczenia/grillowania z użyciem foli aluminiowej

Zadbaj o odpowiedni poziom żelaza

Potrzebujesz pewnej ilości żelaza w diecie dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak zarówno zbyt niski poziom żelaza, jak i zbyt wysoki, może być szkodliwy dla zdrowia. Kobiety po menopauzie potrzebują mniej żelaza, niż wcześniej, zapotrzebowanie mężczyzn na żelazo jest niższe, niż kobiet. Żelazo może odgrywać rolę w wystąpieniu choroby Alzheimera. Jego zbyt wysoki poziom działa, jako prooksydant, który może uszkodzić tkanki. Badania pokazują, że żelazo może uszkadzać mielinę, osłonkę ochronną, która pokrywa komórki nerwowe, i degradować zdolność komórek nerwowych do przenoszenia informacji.

Jak można uniknąć nadmiernego gromadzenia się żelaza?

  • Przyjmować żelazo  tylko gdy mamy jego niedobory
  • Po menopauzie zmniejsz ilość czerwonego mięsa i innych pokarmów bogatych w żelazo
  • Sprawdzaj poziom żelaza we krwi raz do roku. Niektórzy ludzie chorują na chorobę zwaną hemochromatozą, która powoduje wysoki poziom żelaza. Jeśli poziom żelaza jest wyższy, niż powinien, prostym sposobem obniżenia go i jednocześnie zrobienia czegoś dobrego, jest oddanie krwi

Ogranicz spożycie cukru

Naukowcy z Brown University nazywają chorobę Alzheimera „cukrzycą typu 3”, ze względu na jej związek z opornością na insulinę. Jest to stan, w którym komórki stają się odporne na działanie insuliny wytwarzanej przez trzustkę, co prowadzi do jej nadmiernej produkcji i wysokiego stężenia.

Choroba Alzheimera jest również ściśle związana z cukrzycą typu 2. Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurology wykazało, że chorzy na cukrzycę są dwa razy bardziej narażeni na rozwój choroby Alzheimera, niż osoby zdrowe.

Dieta odgrywa rolę w utrzymaniu prawidłowego poziom insuliny. Rafinowane węglowodany o niskiej zawartości błonnika dodatkowo obciążają trzustkę. Uwolnij trzustkę i zmniejsz ryzyko choroby Alzheimera ograniczając cukier i rafinowane węglowodany. Zastąp je większą ilością nieprzetworzonych produktów spożywczych (szczególnie bogatych w antyoksydanty), owoców i warzyw. Co równie ważne, zadbaj o regularną aktywność fizyczną, aby poprawić reakcję komórek na insulinę i utrzymać prawidłową masę ciała.

Choroba Alzheimera: zjedz dietę „UMYSŁ”

Według ostatnich badań dieta nazywana dietą MIND (ang. umysł) może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Po zbadaniu ponad 1000 osób wykazano, że po zastosowaniu tej diety ryzyko choroby Alzheimera zmniejszyło się o 53%.

Na czym polega dieta MIND?

Dieta MIND to sposób odżywiania, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. MIND zaleca pewne grupy pożywienia, a inne ogranicza, ale nie nakazuje bezwzględnego rezygnowania z nich. Podstawą diety są produkty bogate w witaminy C, E i z grupy B, antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli w składniki wpływające korzystnie na pracę mózgu.

Dieta MIND - produkty zalecane

Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje dziennie), owoce jagodowe (co najmniej 2 porcje w tygodniu), pozostałe warzywa (co najmniej 1 porcja dziennie), produkty pełnoziarniste (3 lub więcej porcji dziennie), warzywa strączkowe ( 3 porcje w tygodniu), ryby (co najmniej 1 raz  w tygodniu), drób (2 razy w tygodniu), oliwa z oliwek (jako podstawowe źródło tłuszczu), wino (kieliszek dziennie).

Produkty, które należy ograniczyć

Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna (maksymalnie 1 łyżka dziennie), czerwone mięso i jego przetwory (do 4 porcji w tygodniu).

Pod wieloma względami dieta MIND jest podobna do diety śródziemnomorskiej. Zgodnie z wynikami badań, dieta ta zmniejsza ryzyko chorób serca i śmiertelności z wielu przyczyn. Zarówno dieta MIND, jak i śródziemnomorska, są przyjazne dla zdrowia serca i mózgu.

Podsumowując

Alzheimer to straszna choroba, ale są rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby. Jedną z tych rzeczy jest zmiana diety. Dokonywanie rozważnych wyborów żywieniowych może poprawić zdrowie na wiele sposobów.

Źródła:

Medscape.com. ‘Culinary Culprits: Foods That May Harm the Brain” Jan. 30, 2014, Live Science. “MIND Your Diet and Protect Against Alzheimer’s Disease”, CNS Drugs. 2003;17(1):27-45., Biomed Res Int. 2013; 2013: 524820., Medical Daily. “Does Iron Cause Alzheimer’s? Accumulation Of Iron In Brain Could Disrupt Neuronal Communication, Causing Disease To Develop”, Dr. Andrew Weil. “Excess Iron: A Health Risk?”, Science Daily. “Aluminum: Its likely contribution to Alzheimer’s disease” October 13, 2014., Front Aging Neurosci. 2014; 6: 62.Published online 2014 Apr 8. doi:  10.3389/fnagi.2014.00062., Medical News Today. “High consumption of trans fats linked to poorer memory in men” November 20, 2014., Live Science. “MIND Your Diet and Protect Against Alzheimer’s Disease”