[...] musisz zmniejszyć spożycie cukru. Zaczynasz przybierać na wadze Jedzenie zbyt dużej ilości cukru oznacza spożywanie niepotrzebnych kalorii, ponieważ nie zawiera błonnika i białka, nie jest sycący, więc jesz go więcej. Powoduje to wyrzut insuliny, co może spowodować odporność komórek na jej poziom – insulinooporność. Przyrost masy ciała, który [...]
Dead bug, pomimo swojej dość mało profesjonalnej nazwy, jest ćwiczeniem, którym powinien zainteresować się każdy sportowiec. “Martwy żuk”, bo tak w wolnym tłumaczeniu nazwiemy tytułowe ćwiczenie, ma za zadanie wpływać na budowanie stabilizacji środka, jak i uczyć nas świadomości ruchowej. Co więcej, ćwiczenie to wspomaga budowanie mięśni brzucha i [...]
[...] skórę i stanami zapalnymi. Dermatolodzy zalecają w miarę możliwości wybierać jak najczęściej żywność nieprzetworzoną. Pomyśl o owocach i warzywach, chudych białkach i zdrowych tłuszczach. Przeczytaj także: Jakie są najlepsze pokarmy dla naszej skóry? Podsumowanie Niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce i warzywa, mogą pomóc w [...]
[...] roślinnych. Która witamina C jest najlepsza? Przeczytaj opinię farmakologa! Właściwości przeciwnowotworowe Ananas jest bogaty w bromelinę, czyli naturalny enzym rozkładający białka. Ta niezwykła substancja nie tylko wspomaga trawienie, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Badania na zwierzętach oraz in vitro wykazują obiecujące [...]
[...] właściwości pobudzających, może także poprawić niektóre aspekty funkcji poznawczych. Niektóre badania sugerują, że spożywanie kawy ma związek ze spowolnieniem akumulacji białka amyloidu w mózgu, kluczowego czynnika w rozwoju choroby Alzheimera. Problem jednak jest taki, że badania te są mało precyzyjne, ponieważ nie uwzględniają sposobu [...]
[...] Mr. Olympia, zachwycał fanów i sędziów swoją masywną sylwetką na scenie oraz poza nią. Dieta Cutlera w czasach kiedy startował była ściśle przestrzegana. Głównymi źródłami białka był grillowany kurczak, steki oraz jajka i nie było mowy o tak zwanym śmieciowym jedzeniu. Cutler na emeryturze nadal utrzymuje swoje ciało w doskonałej formie. Nie [...]
Start w kategorii fitness sylwetkowego w dobrej formie startowej, na dobrym poziomie, wymaga kilku lat pracy, nieprzypadkowych treningów oraz ściśle kontrolowanego rozwoju sylwetki pod okiem doświadczonego trenera. Dobre proporcje to nie przypadek, lecz (między innymi) świadomy dobór ćwiczeń i zaplanowanej indywidualnie diety. Katarzyna jest [...]
Zmiana kategorii to przeważnie trudna decyzja… Kulturystyka klasyczna w pewnym momencie może znacznie ograniczać rozwój sylwetki zawodnika, ze względu na ściśle określone limity wagi. Można przez kilka lat poprawiać gęstość, głębokość separacji, jakość oraz rzeźbę mięśni, uzyskać wymaganą wagę stosując często „ekstremalne metody [...]
Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
[...] tym samym schematem treningowym, który wykorzystywał 4 treningi w tygodniu, a ich diety były skonstruowane tak samo. Zaznaczyć dodatkowo trzeba, że spożywali oni po 1,8 g białka na 1 kg masy ciała dziennie. Wyniki Po 10 tygodniach okazało się, że osoby pijące kazeinę przed snem zbudowali tyle samo tkanki mięśniowej, co osoby spożywające ją w [...]
Czego potrzebujemy: Biszkopt: 2 jajka w temperaturze pokojowej 30 g ksylitolu lub erytrytolu 50 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 10 g budyniu waniliowego sugar free oraz 30 g galaretki Sugar Free Jelly 25 g gorzkiej czekolady 3 g oleju kokosowego Jak wykonać: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na wysokich obrotach. W trakcje [...]
Wykonywanie klasycznych swingów z kettlem otworzyło nowe możliwości przed trenującymi, którzy ukierunkowują swój trening na wzmocnienie mięśni pośladkowych, jak i tylnej taśmy mięśniowej ud. Jednak nie każdy potrafił opanować metodę treningową na wypchnięcie obciążenia z biodra, co sprawiało, że trenujący podnosili kettla za pomocą siły grzbietu i [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
[...] ryżowych, naleśników, omletów czy innych podobnych produktów z dodatkiem kremu NUTLOVE. Opakowanie jest dość wydajne, bo zawiera aż 20 porcji! W jednej porcji mamy 3,5 g białka, 8,8 g tłuszczu i 12 g węglowodanów. Daje nam to ok. 125 kcal. Chyba każdy przyzna, że to tyle, co nic. Diecie nie zaszkodzi, a ile radości z tego będzie. No to jak? [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.