Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego korzyści zdrowotne.
Nasiona chia były bardzo doceniane, wręcz czczone, przez Majów i Azteków. Samo słowo „chia” było starożytnym słowem oznaczającym „siłę”. Są tak bogate w składniki odżywcze, że uważa się je za jeden z najzdrowszych produktów na świecie.
Oto tylko kilka z wielu korzyści zdrowotnych, które można uzyskać dzięki jedzeniu nasion chia:
Mogą pomóc chronić przed rakiem szyjki macicy i piersi
Nasiona chia to fantastyczne źródło kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest głównym kwasem tłuszczowym znajdującym się w tych ziarenkach. Według francuskich naukowców, wysokie spożycie ALA wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi. ALA może sprawiać, że komórki raka piersi czy macicy ulegają unicestwieniu bez negatywnego wpływu na inne zdrowe komórki.
Wpływają na poprawę zdrowia Twojego serca
Ponieważ nasiona chia zawierają duże ilości błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3, regularne spożywanie tych nasion może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie serca poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów oraz "złego" cholesterolu LDL. Jednocześnie te niepozorne nasionka mogą zwiększać poziom dobrego cholesterolu HDL i obniżać poziom ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Mogą pomóc zmniejszyć przewlekłe stany zapalne
Stan zapalny jest całkowicie normalną reakcją organizmu. Problem jest wtedy, gdy pojawia się on zbyt często, szczególnie w stawach. Nasiona chia dzięki swojej zawartości odżywczej mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwreumatyczne, które mogą złagodzić objawy przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Nawet Aztekowie uważali, że nasiona chia są istotne dla zdrowia ich stawów.
Mogą poprawić wrażliwość na insulinę
Osoby z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym z pewnością skorzystają, jeśli będą regularnie spożywać nasiona chia. Jedząc nasiona chia, poprawiamy swoją tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę. Jeśli dodamy do tego zdrowy, aktywny styl życia, prawidłowe nawyki żywieniowe, to można liczyć na to, że zmniejszymy ryzyko rozwoju cukrzycy.
Wspierają zdrowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Nasiona chia mają właściwości wzmacniające układ odpornościowy ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Mają ich tak dużo, że przewyższają m.in. ananasy, mango, jeżyny i winogrona. Nasiona chia zawierają również witaminy C i E, flawonole i kwasy fenolowe, które także przyczyniają się do wzmocnienia odporności.
Mogą poprawić Twoje wyniki sportowe
Nic dziwnego, że słowo „chia” oznacza „siłę”. Podobnie, jak starożytni Majowie i Aztekowie, współcześni sportowcy korzystają z właściwości chia, żeby zwiększyć swoją wytrzymałość.
Wspierają wzrost i zdrowie włosów oraz skóry
Przeciwutleniacze zawarte w nasionach chia mogą pomóc w eliminacji wolnych rodników i chronić Twoje ciało przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. Wpływają także na zdrowy, młodzieńczy wygląd skóry. Wiele składników odżywczych zawartych w nasionach chia sprzyja wzrostowi zdrowych i pięknych włosów.
Podsumowanie
Jeśli jeszcze masz wątpliwości co do nasion chia, to czas je rozwiać. Choć wyglądają niepozornie, stanowią doskonałą bombę odżywczą dla naszego organizmu. Możesz je dodać do jogurtu, owsianki, omleta. Z pewnością zauroczy Cię, jak nasionka pęcznieją, pozwalając na zrobienie całkiem ciekawych deserów i przekąsek.
Żeby nie było tak kolorowo :-) zawierają duże ilości błonnika, a ten utrudnia wchłanianie magnezu. Także nie liczył bym na ten magnez zawarty w nich, a dodatkową suplementację magnezem odsunął od posiłków zawierających te nasiona.