Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]
[...] Długoterminowe posty sokowe mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych Chociaż owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze, post sokowy nie dostarcza wystarczającej ilości białka i tłuszczu. Kilkudniowe oczyszczanie sokiem nie spowoduje znacznego niedożywienia, ale jeśli będziesz je stosować przez dłuższy czas lub dość często w krótkim okresie, [...]
[...] wartość odżywczą diety osób unikających pokarmu odzwierzęcego. Dobrym przykładem bezmięsnego i bezmlecznego przysmaku o atrakcyjnych walorach sensorycznych i solidnej dawce białka jest produkt z orzeszków ziemnych naśladujący indyjski ser paneer. Co to jest paneer / panir? Oryginalny paneer to tradycyjny indyjski ser z mleka krowiego (rzadziej [...]
[...] czuć, że masz jakiekolwiek wyrzeczenia. Spożywanie różnorodnych posiłków ułatwi Ci także dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jedz więcej białka Białko to bardzo ważny makroskładnik, a wraz z wiekiem rośnie jego zapotrzebowanie. Wspomaga tworzenie się oraz regenerację naszych tkanek, a także dzięki temu, że [...]
[...] tłuszczowej do wątroby. Pod wpływem etanolu rośnie wydzielanie lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL), jest to rodzaj transportera trójglicerydów (90-93% tłuszczu, 7-10% białka). Jednak niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się ze zmniejszeniem stężenia triglicerydów w osoczu, co prawdopodobnie zależy od rodzaju spożywanego [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
[...] oraz zredukować zmarszczki. Potwierdzają to między innymi dwie metaanalizy z 2022 r. i 2021 r. Jednak to nie jedyne korzyści, jakie płyną ze stosowania tego wyjątkowego białka. Przeprowadzono badanie z udziałem 105 kobiet w wieku od 25 do 50 lat, które wykazało, że codzienne doustne przyjmowanie kolagenu znacząco zmniejsza stopień cellulitu. [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
W kulturystyce klasycznej nasi zawodnicy mają sukcesy na całym świecie, niezależnie od rangi zawodów. To kategoria, gdzie limit wagowy ogranicza znacznie możliwości budowania masy mięśniowej, powoduje iż nacisk na doskonałe proporcje ciała jest ogromny. Najlepsi zawodnicy na świecie w tej kategorii prezentują nieprawdopodobnie doskonałe proporcje [...]
[...] one za szereg funkcji energetycznych, wykorzystujących substraty energetyczne, które dostarczane są wraz z pokarmem. Ich odpowiednia podaż warunkuje metabolizm węglowodanów, białka, jak i tłuszczu, więc odpowiednie przyswajanie będzie warunkowane przez dostateczną ilość witamin tej grupy. Co więcej, odpowiadają one za rozwój procesów myślowych, [...]
Chyba nie ma osoby, której nie przytrafiłaby się jakaś kontuzja czy poważniejszy wypadek. Czasami jest to czynnik losowy, czasami brak rozsądku czy ego, które sprawiło, że próbowaliśmy wziąć ciężar, na który nie były przygotowane nasze mięśnie, więzadła czy stawy. Jedynie komu musisz coś udowadniać, to Ty sam Często po takich urazach, gdy już [...]
Przyglądając się planom treningowym osób początkujących, a czasem też bardziej doświadczonych zawodników widzimy, że triceps jest dość często dyskryminowany w planach na rzecz bicepsa. No bo to przecież biceps jest królem siłowni... Przetrenowanie Przetrenowanie to nie tylko ograniczenie możliwości adaptacyjnych organizmu do serwowanego mu [...]
[...] warunkach klinicznych. Do dzisiaj nikomu nie udało się wykazać negatywnego wpływu na wątrobę substancji stosowanych w suplementach diety. Podobnie niegroźne są białka serwatkowe, odżywki węglowodanowo-białkowe czy węglowodany w proszku lub żelu (carbo, vitargo, vextrago itd.). Dlaczego więc suplementy i odżywki cieszą się złą [...]
[...] i cynku. W orzechach tych znajdują się także witaminy, w szczególności witamina C i witaminy z grupy B. W jednej porcji kremu (ok. 30 g) znajduje się: 157 kcal, 5,7 g białka (czyli w 100 g aż 19 g białka), 11,7 g tłuszczu, 11,4 g węglowodanów, 0,3 g błonnika, 0 g soli. Nutwhey Pistachio to przepyszny dodatek do wielu dań, a do tego [...]
Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich. Naukowcy uwzględnili 333 257 [...]
[...] dość wysoką podaż protein. Zamienniki posiłków mogą być ciekawym dodatkiem, ale na pewno nie są receptą na sukces. Dużo lepszym pomysłem jest kupienie dobrej jakości białka serwatkowego, jajek, makaronów, kaszy gryczanej i np. migdałów. Referencje: Lisa M Davis i wsp. „Efficacy of a meal replacement diet plan compared to a food-based diet [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] aktywności ruchowej, próbując dostosować ten kawałek układanki w miejsce, gdzie powinna być realizowana poprawna dieta, o tyle w przypadku spożycia niewystarczającej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów i mikroelementów, wiemy, że aktywność ruchowa nie pomoże rozwiązać tego problemu. Spożywanie niewłaściwych rodzajów pokarmu i nieodpowiednich [...]