
Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich.
Naukowcy uwzględnili 333 257 artykułów badawczych, z czego włączono 20 randomizowanych badań klinicznych do analizy. Z tych 20 badań 16 badań było randomizowanymi badaniami klinicznymi, w których porównywano suplementy białka serwatkowego (WPS) z różnymi innymi produtkami np. L-alaniną, siarą bydlęcą, węglowodanami, kazeiną, leucyną, maltodekstryną, ryżem, białkiem + kofeiną oraz z placebo.
Wyniki
- białka serwatkowe miały korzystny wpływ na wskaźnik wymiany oddechowej (RER), co może mieć znaczenie dla spalania tkanki tłuszczowej.
- pod względem wpływu na maksymalną moc najwyżej uplasowała się siara bydlęca ( colostrum)
- pod względem wpływu na średnią moc najwyżej uplasowały białka serwatkowe,
- pod względem wpływu na masę ciała najwyżej uplasowały się węglowodany, jednak białka serwatkowe były na drugiej pozycji ( standardowy skład gainera)
Wniosek
Wyniki tego przeglądu potwierdzają skuteczność i bezpieczeństwo białka serwatkowego jako ergogenicznego środka pomocnego w poprawie wyniku sportowego, mającego znaczenie dla regeneracji sportowców i kontroli masy ciała.
Referencje:
Fui-Ching Lam „Efficacy and Safety of Whey Protein Supplements on Vital Sign and Physical Performance Among Athletes: A Network Meta-Analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491698/
