Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] które zacytuję poniżej: “Obecnie, ze względu na pracę i inne obciążenia rodzinne, mogę spać tylko 4-5 godzin. Jak mam trenować?” Nie zapominaj o odpowiedniej ilości białka! Staraj się, aby ten niekorzystne okres trwał jak najkrócej. A gdy się skończy, wykorzystując również efekt (pewnego) roztrenowania, po powrocie na 100% do siłowni [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Artykuł dotyczy metody Christiana Thibaudeau — znanego specjalisty od budowania masy mięśniowej, który podzielił się swoimi wskazówkami, jak szybko zwiększyć obwód ramion. Christian znany jest ze swoich nieszablonowych rozwiązań, które sprawdzają się u niektórych osób. Artykuł może być pewną ciekawostką treningową, którą być może wykorzystasz w [...]
[...] dezodorantach, świeczkach zapachowych czy perfumach. Naturalni przeciwnicy naszych androgenów Soja Główne źródło fitoestrogenów. Większość wegan stara się uzupełnić braki białka pochodzenia zwierzęcego, które mogą prowadzić do szeregu chorób, właśnie soją. Jednak często nieświadomie, sami pakują się w inne powikłania, związane właśnie ze [...]
[...] przeważnie pierwsze miejsce. Oczywiście by zachować formę Nick musi regularnie trenować i trzymać się planu żywieniowego. Ćwiczy 5-6 razy w tygodniu i spożywa dużą ilość białka, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. Zawsze przygotowuje posiłki wcześniej, albo korzysta z usług cateringu. Dużo podróżuje po świecie, więc chce uniknąć sytuacji, [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]
[...] Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie musi być mądre, szczególnie długofalowo. Można rosnąć przy stosowaniu o wiele mniejszych dawek białka. Ogólnie warto pamiętać, iż jednym z najczęstszych skutków terapii SAA jest nadciśnienie. Niszczy ono nerki i np. serce (szczególnie lewą komorę). Dlatego nie dziwi [...]
Betaina posiada wiele ciekawych właściwości, mimo to nie wydaje się być zbyt znana wśród bywalców klubów fitness. Większość nie analizuje składu produktów, a od wielu lat betaina bywa częstym składnikiem preparatów przedtreningowych. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu wywołuje stres oksydacyjny np. wpływając na [...]
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
[...] cennych witamin i innych substancji (m.in. przeciwzapalnych) istotnych dla pracy mózgu, czy serca. Ponadto orzechy i nasiona oraz ryby dostarczają składniki mineralne i białka o dużym znaczeniu dla dobrego samopoczucia dziecka. Produkty białkowe Białko odgrywa ważną rolę w kontekście poziomu energii u dziecka, gdyż dostarcza cennych [...]
[...] tłuszcz, kalorie i cukier, a uboga w większość zalecanych składników odżywczych. Ponadto jest uzależniająca, co może prowadzić do przejadania się. Spożywanie większej ilości białka Dieta bogata w białko może pomóc schudnąć poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić [...]
[...] Mogą to być m.in. kanapki z chrupkiego pieczywa (najlepiej wysokobiałkowego) z solonym masłem orzechowym lub z hummusem smakowym. Tego typu przekąski dostarczają więcej białka, niż alternatywy chipsów, w związku z czym mogą wspierać regenerację potreningową i pozytywnie wpływać na stan odżywienia organizmu. Słodkie przekąski Słodkie [...]
[...] duże ilości wody i pęcznieje w żołądku. Dzięki temu szybciej czujemy sytość, a zjedzony pokarm wolniej się wchłania. Warto też zwrócić uwagę na całkiem solidną porcję białka. Dieta bogata w ten makroskładnik zwiększa uczucie sytości i zmniejsza ilość spożytych kalorii. Co prawda mało kto zjada 100 g nasion chia w jednej porcji. Zwykle jest [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Czego potrzebujemy: Na ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy 70 g banana 1 jajko 15 g kakao 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady 3 g proszku do pieczenia Na masę serową: 70 g białego sera 100 g jogurtu naturalnego 170 g serka wiejskiego - tylko granulki 30 g białka - WPC smak biała czekolada - [...]
[...] ze wskaźników stanu zapalnego organizmu, który można łatwo zmierzyć, jest białko C-reaktywne lub CRP. Badania pokazują, że osoby ćwiczące umiarkowanie mają niższy poziom białka C-reaktywnego, niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Podwyższony poziom CRP jest markerem nie tylko stanu zapalnego, ale również czynnikiem wskazujący na większe [...]