[...] tak, żeby tego uniknąć, ale potrzebna jest wiedza, rozsądek, niekiedy wsparcie specjalisty. Jakie są najczęstsze obawy związane z dietami roślinnymi? Nieodpowiednia ilość białka Ogólnie rzecz biorąc, osoby na diecie roślinnej wcale nie są narażone na niedobór białka. Białka składają się z aminokwasów, z których część nasz organizm może [...]
[...] skierowane do lokalnego oddziału nefrologii z powodu zmienionej czynności nerek, krwiomoczu i/lub białkomoczu. W normalnych okolicznościach w moczu nie może być krwi, a białka tylko maksymalnie 0,15 g dziennie. Co stwierdzono: u 8 pacjentów ogniskowe segmentalne twardnienie kłębuszków nerkowych (FSGS) u 4 pacjentów stwardnienie naczyniowe [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
[...] są podawane. Jednak warto pamiętać, iż węglowodany są tylko jedną, małą cegiełką w diecie, w której znaczenie odgrywają także inne elementy np. podaż tłuszczów i ich rodzaj, białka i ich rodzaj, ilość błonnika, dostarczanie witamin, minerałów, związków bioaktywnych, hormonów itd. Demonizowanie cukru nie ma sensu, bo zwykle osoby nadużywające [...]
W związku z licznymi pytaniami jakie często dostaję, kilka odpowiedzi dotyczących najczęściej spotykanych kwestii. „Ale ja dostałam inny trening od trenera XYZ, trenerki, koleżanki...” W 90% przypadków dostaniesz gotowca, opartego o linki, maszyny, przekładnie i ćwiczenia powszechnie uznawane za „kobiece” (np. odwodzenia, [...]
Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje z mleka i przetworów mlecznych, jedni z własnego wyboru, inni zaś idą za modą, a jeszcze inni ze względu na różne jednostki chorobowe, które ich dotknęły. Do takich można zaliczyć, chociażby choroby autoimmunologiczne jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry, czy pojawiające się [...]
Jeśli jesteś osobą trenującą prawdopodobnie przynajmniej raz w życiu doświadczyłeś silnych DOMS’ów, czyli opóźnionej bolesności mięśniowej, która potrafi utrudnić normalne funkcjonowanie w ciągu dwóch, a nawet trzech dni po wykonanym treningu. W dzisiejszym artykule poznasz sposoby na pozbycie się DOMS'ów. 4. Przed treningiem wypij kawę Kawa [...]
[...] orzechowym, frytki, ciasteczka oreo i inny sh*t. Ale kiedy musisz spożywać “czyste” posiłki, 7 razy dziennie, w tym 2 porcje ryżu na każdy posiłek, ok 300 g białka... Sam spróbuj czy jest to takie łatwe. A kiedy mówię, żeby spróbowali rak jeść i to faktycznie próbują mówią potem:"Człowieku, nie wiem, jak to robisz ". Nie myślcie [...]
[...] i placebo po treningu (24), placebo przed treningiem i białko serwatkowe po treningu (23), placebo przed treningiem i placebo po treningu (23), Podawano 35 g hydrolizatu białka serwatkowego (Lacprodan®, Arla Foods, Sønderhøj, Dania) lub maltodekstryny (placebo). Przez 12 tygodni panie trenowały siłowo, 3 x w tygodniu. [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]
Trening siłowy jest niezwykle ważnym elementem każdego programu treningowego, którego celem jest poprawa wyglądu sylwetki. Nie wystarczy jednak wziąć dowolny program od E. Chodakowskiej, przypadkową rozpiskę z Internetu czy z kolorowej prasy. Co zapamiętać? Trening siłowy jest jednym z najważniejszych narzędzi służących do kształtowania [...]
[...] bioder ze sztangą i wyciskanie na łydki. Jednym z sekretów jej sukcesu jest dieta, którą stosuje. ie spożywa cukru oraz je zdrowe, zbilansowane posiłki zawierające dużo białka, warzyw, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Dzięki temu udaje jej się zachować formę przez cały rok. Często zachęca ludzi, by byli odważni i nigdy nie rezygnowali ze [...]
[...] jest także źródłem serotoniny. Jogurt grecki Białko i wapń znajdujące się w jogurcie greckim sprawiają, że jest to dobry wybór na posiłek przed snem. Zarówno niska ilość białka, jak i wapnia, wiążą się z niską jakością snu, zatem warto uwzględnić ten produkt w swoich wyborach. Tuńczyk w puszce Tuńczyk w puszce to stosunkowo niedrogie źródło [...]
Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
[...] w formie uzupełnienia treningu siłowego, znakomicie wspomagają efekt redukcyjny i pomagają przeciwdziałać obniżonej aktywności metabolizmu. 3.Pilnuj odpowiedniej podaży białka Planując dietę, powinniśmy zbilansować makroskładniki dietetyczne tak, aby zachować pewne proporcje, korzystne dla utraty tkanki tłuszczowej oraz pozwalające [...]
Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]
Osoby reprezentujące sylwetkę skrajnego ektomorfika, czasem poddają się z marzeniami o wielkiej masie mięśniowej, porzucając jednocześnie ciężary. Każda osoba, która ma problemy ze zdobyciem choćby jednego kilograma, dość często popada we frustrację i łapie się różnych metod, aby nieco zwiększyć swoje szanse na wzrost wagi. Jednak nie wszystko [...]
[...] w porównaniu do użycia nisko metoksylowanej pektyny. Wyjaśnieniem mogą być hydrofobowe właściwości pektyny HM, które ujawniają się w interakcji z grupami metoksylowymi białka glutenu. Według Collar i wsp., niektóre hydrokoloidy będą preferencyjnie wiązać się z glutenem. Na przykład, karboksymetylocelulozą (CMC) lub z granulkami skrobi, na [...]
[...] sprawia, że sięgamy po kiepskiej jakości przekąski, które mogą zrujnować naszą dietę. Dlaczego warto sięgnąć po Fitking Delicious Bar? 1. Dostarcza pełnowartościowego białka (20 g na batonik) 2. Stanowi wyśmienitą chrupiącą przekąskę 3. Jest pełnowartościowym zamiennikiem posiłku 4. Nie zawiera cukru ani aspartamu! 5. Słodzony jest [...]