SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka

  • [...] oczywiście można stosować łącznie z podanym wyżej jest to, aby zadbać o odpowiednią kompozycję ostatniego posiłku dnia poprzedniego. Niech to będzie posiłek o dużej ilości białka wolno uwalnianego (na przykład mięso, jaja czy ser) oraz odpowiedniej ilości węglowodanów tak, aby zasoby glikogenu były w organizmie uzupełnione przed treningiem.  Po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5671 Data: 2020-08-13 10:23:00
  • [...] o produkty nieprzetworzone. Nie sztuką jest znaleźć wegańskie fast foody, a później się dziwić, że waga rośnie. „Wegetarianie i weganie nie dostarczają odpowiedniej ilości białka” Jest to prawdopodobnie najczęstszy ze wszystkich mitów związanych z roślinnymi dietami. Osoby, które jedzą mięso albo chociaż nabiał i jaja, mają łatwiej w kwestii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • [...] soczewica i inne rośliny strączkowe Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je najlepszym niepsującym się produktem spożywczym do przechowywania w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2835 Data: 2022-04-22 11:15:52
  • [...] zależy przyrost masy mięśniowej i siły w ramach superkompensacji (odbijasz się od dna i „zaliczasz” zwyżkę formy). Wystarczy, że zamiast spać, pójdziesz na imprezę, zamiast białka serwatkowego będziesz pił alkohol, a zamiast dostarczać nadwyżki kalorycznej (np. 3500 kcal dziennie), zastosujesz dietę 1500 kcal dziennie. Czy w tych warunkach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1874 Data: 2022-05-24 17:22:13
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.  Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 732 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • [...] należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego na regenerację.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 762 Data: 2023-07-03 11:56:27
  • Budowanie masy mięśniowej to ciężka praca wymagająca przemyślanej strategii. Odpowiedni trening, dieta, regeneracja to takie trzy podstawowe filary dobrej formy. Istnieją jednak pewne czynniki, które mogą osłabiać Twoje wysiłki, a jednym z nim są niektóre leki. Oczywiście nie oznacza to, że nie powinieneś ich brać. W końcu priorytetem w życiu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1138 Data: 2024-04-02 10:54:56
  • Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5006 Data: 2017-05-21 08:22:10
  • Jak z jedzenia dostarczyć 500mg witaminy C?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zasmażanym z jogurtem naturalnym (100 g) na oliwie (5 g). Na deser 300 g truskawek. Podwieczorek (potreningowy) - koktajl na skład, którego składają się: bezsmakowy izolat białka serwatkowego (30 g), truskawki (300 g), jarmuż (30 g), nasiona Chia (10 g), dwie małe gałki lodów mleczno-owocowych (80 g). Kolacja – duszony filet z morszczuka (150 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5932 Data: 2017-05-23 08:33:49
  • Beta-alanina - dlaczego swędzi?

    Artykuł
    Suplementy

    Beta-alanina na rynku suplementów diety istnieje stosunkowo krótko w porównaniu na przykład do kreatyny. Jednak ze względu na ciekawe właściwości, jakie prezentuje podczas stosowania, dość szybko zyskała na popularności, a producenci zadbali o to, by mieć w ofercie minimum jeden produkt z jej dodatkiem lub w formie monopreparatu. W wyniku pracy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 39583 Data: 2017-05-24 08:31:42
  • [...] skoncentrowany pod kątem ilości protein, pozbawiony, części węglowodanowej w postaci cukru, jak i tłuszczu mlecznego, a suszona serwatka stanowi komponent, z którego owe białka są otrzymywane. Można porównać tego typu produkty do ropy naftowej, która jest pozyskiwana z wnętrza ziemi. Byśmy mogli zastosować ją w naszych samochodach, musi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5500 Data: 2017-07-31 09:17:42
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest zdrowy Po części jest to prawda - nabiał ma szereg dobrych właściwości. Posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy oraz jest dobrym źródłem białka. Chociaż nie jest on wbrew pozorom najlepszym źródłem wapnia, posiada w swoim składzie witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia przez nasz organizm. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7402 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • Poprawa wydolności - suplementy

    Artykuł
    Suplementy

    W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7313 Data: 2017-10-24 12:08:43
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4407 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Kolacja jedzona najpóźniej o godz. 18:00 urosła niemalże do niepodważalnego faktu i zasady niezbędnej podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście prawdą jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19222 Data: 2018-04-16 10:44:41
  • Choco Vegan Protein - pyszny wegański krem czekoladowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żywienia. Wymaga od nas zdecydowanie większej świadomości tego, co jemy i czego może nam brakować. Zdecydowanie trudniej jest dostarczyć nam chociażby dobrej jakości białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA) czy niektórych z witamin np. B12. Z tego też względu firma Quamtrax wprowadziła na rynek bardzo ciekawy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2491 Data: 2018-07-19 12:34:55
  • IGF-1- jak reguluje stężenie glukozy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] stężeniach ponadfizjologicznych (czytaj: przy użyciu dopingu) może tłumić nawet wydzielanie insuliny z wysepek Langerhansa. Działanie IGF-1 w tkankach jest regulowane przez białka wiążące zwane IGFBP (ang. insulin growth factor binding protein) – białka wiążące IGF (podobnie, jak w przypadku hormonów tarczycy lub testosteronu). W otyłości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3431 Data: 2018-11-06 00:30:19
  • [...] Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne: interleukina 1 (Il-1), interleukina 6 (Il-6), interleukina 8 (Il-8), czynnik martwicy nowotworów (TNF alfa), oraz białka ostrej fazy, takie jak: CRP, α1-antychymotrypsyna oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3226 Data: 2018-12-26 10:14:57
  • Wykonując treningi siłowe skupiamy się głównie na budowaniu mięśni i zwiększaniu siły mięśni, ale mięśnie nie są jedynymi tkankami, na które wpływa trening siłowy. Trening siłowy wpływa również na kości i tkankę łączną. Dziś przyjrzymy się temu, w jaki sposób trening z obciążeniem wpływa na kości i tkankę łączną. Jak ciężkie muszą być treningi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5059 Data: 2019-03-23 09:48:44
  • Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3747 Data: 2019-10-04 19:40:46