W kontekście dietetycznym tytuł brzmi prowokacyjnie. Od kilku bowiem lat możemy zaobserwować coraz większe zaostrzenie konfliktów dwóch podejść żywieniowych. Z jednej strony mamy klasyczny sposób odżywiania uwzględniający to, że nasz układ trawienny jest dłuższy, niż zwierząt odżywiających się wyłącznie mięsem, ale jednocześnie nie jest tak długi, [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] 10g EAA, 1 miarka odżywki z cytruliną i tauryną, 5g kreatyny, 1 miarka odżywki do treningu (zawiera 25g węglowodanów). Suplementacja (po treningu): 80g carbo, 50g izolatu białka serwatki. Posiłek 4: 150 g kurczaka, 300 g ryżu z odrobiną koreańskiej marynaty do grilla (~10 g węglowodanów). Bez dodatkowych tłuszczów. Posiłek 5: 150 g polędwicy i [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]
Steve Reeves pionier i mistrz, był kulturystą "Złotej Ery", gdzie liczył się klasyczny wygląd i proporcje. Jego głównym założeniem było to, że tylko ciężkim treningiem siłowym, bazującym na wykorzystaniu całego ciała, jak i podstawowymi ćwiczeniami wielostawowymi jesteśmy w stanie zbudować znakomitą sylwetkę. Co więcej, pamiętać musimy o tym, że [...]
[...] obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone. Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu zawiera kwas [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
[...] zdiagnozowano cukrzycę typu I. Mimo to intensywnie trenuje i cały czas robi postępy. Oczywiście trzyma ścisłą dietę, która jest konieczna przy cukrzycy. Spożywa sporą ilość białka i trzyma węglowodany na niskim poziomie. Podczas treningów, zwłaszcza tych w intensywnym okresie przygotowań do zawodów, Anth musi sprawdzać poziom cukru minimum sześć [...]
[...] przez zwierzęta, danych okulistycznych i danych hematologicznych. Tylko ogromne dawki annato (0.3 i 0.9%) zaowocowały wzrostem fosfatazy alkalicznej, ilości fosfolipidów i białka całkowitego. U szczurów w tych grupach stwierdzono wzrost masy wątroby, jednak nie w grupie 0.1% W związku z tym stwierdzono, że poziom bezpieczny (przy którym nie [...]
Istnieje ogólne przeświadczenie, że przerwa od treningu siłowego, dłuższa niż 3-4 dni, zaczyna dawać negatywne następstwa w postaci spadków siły i masy mięśniowej. Czy strach jest uzasadniony? Czy słusznie kulturyści boją się robić dłuższe przerwy? Naukowcy sportowi z Baylor University postanowili zająć się zagadnieniem, a swoje wnioski opisali w [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] hipertrofia i osiągnąłeś zastój, pomóc mogą: zwiększenie podaży energii w diecie (jeśli nie da się z konwencjonalnej żywności, to dzięki gainerom i odżywkom typu bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany [...]
[...] które są substancjami prozapalnymi w Twoim organizmie. Imbir może obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i markerów zapalnych krwi, w tym białka C-reaktywnego (CRP). Tutaj jest podobnie, jak w przypadku kurkumy — częściej mówi się o skoncentrowanej formie, więc picie herbaty może mieć mniejsze działanie niż [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
[...] witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g białka jest dość sporą ilością, jak na warzywo (ma to znaczenie dla osób na diecie wegańskiej), ogólna ilość wszystkich składników mineralnych prawie dwukrotnie większa niż w [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
Bill Pearl wyróżniał się jeszcze zanim zbudował swoją słynną sylwetkę. Podczas gdy większość chłopców marzyła o tym, że pewnego dnia będą policjantami, strażakami, gwiazdami filmowymi lub sportowcami, Bill marzył o byciu kulturystą. Niektórzy mówią, iż zainspirował go cyrkowy siłacz w 1938 r. Przez kolejne lata dążył do uzyskania większych mięśni [...]