Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Odchudzanie jest ściśle związane z wprowadzeniem restrykcji kalorycznych. Dieta redukcyjna to nic innego jak planowane, stopniowe "zagładzanie" organizmu w celu zmuszenia go do poboru energii zgromadzonej w ciele (w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej). Musimy jeść mniej kalorii, niż wydatkujemy na co dzień, aby nasze ciało stawało się stopniowo [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
[...] z diety i skorzystanie np. z protein w formie albuminy lub białek roślinnych, które przyniesie efekt w postaci braku problemów trawiennych, może świadczyć o nietolerancji na białka mleka, które po prostu powinny być eliminowane z diety. Czy na rynku można znaleźć tańsze WPC bez laktozy? Dla pewnej części osób, cena wymienionego wcześniej izolatu, [...]
Jesteś przekonana, że robisz wszystko dokładnie tak, jak należy, a efekty ciągle nie są zadowalające. W dzisiejszym artykule znajdziesz pięć najczęściej popełnianych przez kobiety błędów, które nie pozwalają im osiągnąć założonego celu. Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z nich. Zachowaj otwarty umysł! Bądź otwarta na inne rodzaje aktywności, [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
[...] wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma wpływ na termogenezę, a efekt jest powiązany z dawką białka 50 g WPC będzie oddziaływać silniej niż 30 g. Białko serwatkowe działa nieco silniej w porównaniu do kazeiny micelarnej (białka o dość wolnej kinetyce, które zapewnia [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] wydaje się lekkie zwiększenie ilości węglowodanów. Z tego względu zdecydowanie odradzałbym przymierzanie się w tym okresie do diety ketogenicznej. Jeśli chodzi o ilość białka, nie sądzę, aby było potrzebne tutaj jakieś ekstremum. O ile nie są drastycznie obcięte spożywane kalorie, a w żaden sposób nie powinno się tak dziać w tym czasie, [...]
[...] człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w porcji. Kluczowe znaczenie przypisuje się szczególnie leucynie. W porcji białka serwatkowego było tylko 1.75 g leucyny, efektywna dawka to 3-4 g. Gdyby zwiększyć ilość białka w porcji, wynik tej konfrontacji już nie byłby taki klarowny. 15 g EAA [...]
[...] odżywiania, to trudności są znacznie mniejsze niż np. w przypadku weganizmu. Warto zwrócić uwagę na witaminę B12, cynk, żelazo, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz źródła białka. W niektórych przypadkach wskazana będzie dodatkowa suplementacja. Jakie produkty najczęściej jedzą fleksitarianie? Białko: soja tofu tempeh rośliny strączkowe [...]
Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]
[...] funkcjonowania szkolnego, zawodowego, jak i rekreacyjnego, a także osiągania wyznaczonych sobie celów. Białko a układ nerwowy Aminokwasy i peptydy, z których składają się białka dostarczane do organizmu z pokarmem, mają duże znaczenie dla płynnej pracy układu nerwowego. Jedną z najważniejszych ról tych związków w obrębie neuronów i komórek je [...]
[...] o potencjale rakotwórczym). Ostatnio naukowcy sugerują, iż dieta bogata w białko jest zalecana w przypadku wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego. Modulacja spożycia białka może znacząco przyczynić się do osiągnięcia korzyści żywieniowych i klinicznych w tej grupie osób. Co to jest dieta wysokobiałkowa? Uwaga, w kulturystyce kiedyś [...]
[...] intensywne bieganie, skoki, wspinaczkę itd.) Rodzaj, jakość i ilość pokarmu Rodzaj, jakość i ilość innych środków wspomagających, suplementacja, odżywki itd. (aminokwasy, białka, węglowodany, kofeina, cytrulina, kreatyna, beta-alanina itd.) Rodzaj, jakość i ilość wspomagania farmakologicznego (hormony peptydowe: insulina, GH, IGF-1; sterydy [...]