[...] np. TSH, wątroby - enzymy, nerek np. przesączanie kłębuszkowe, serca – testy wysiłkowe, trzustki – glikemii np. pomiar glukozy na czczo, stanu zapalnego – białka ostrej fazy i cytokiny prozapalne itd.). Niektóre diety są niebezpieczne dla zdrowia. Im bardziej ekstremalne dane rozwiązanie, tym z reguły jest groźniejsze pod [...]
Internet jest źródłem wielu błędnych informacji. Odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, jest bardzo prosta: każdy może publikować, a co najgorsze bardzo łatwo rozpowszechniać (udostępniać) umieszczone przez innych treści. To wcale nie znaczy, że jestem za cenzurą, tylko korzystając z tak niepewnego źródła informacji trzeba zachować duży dystans. [...]
[...] fizyczną oraz właściwe odżywianie. Pod pojęciem właściwego odżywiania, w aspekcie stanu układu kostnego, naukowcy wskazują najczęściej na ilość zjadanego wapnia oraz białka. Można powiedzieć, że te dwa składniki w pewien sposób determinują (wśród czynników, na które mamy większy wpływ) stan naszego układu kostnego, zarówno w momencie jego [...]
[...] korzystać, wtedy są dobrym rozwiązaniem. Choć jeszcze lepszym wyjściem będzie wykorzystanie w tym aspekcie oleju MCT. Ze względu na to, że oprócz tłuszczów zawierają także białka i niewielką ilość węglowodanów nieco lepszym (uniwersalnym) wyjściem może być np. masło orzechowe. W zależności od wybranego rodzaju mogą one zawierać mniej lub więcej [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
[...] będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych na białku jaj i najpopularniejszych odżywek białkowych tj. białka serwatkowego. Podsumowanie Białko jest najczęściej omawianym makroelementem w żywieniu sportowców. Nic więc dziwnego, że dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
Wykorzystanie suplementów jest niezbędnym elementem diety sportowca, który ma na celu wspomóc codzienną rutynę dietetyczną, ale i nie tylko. Głównym zadaniem produktów tego typu jest podniesienie efektywności stosowanego jadłospisu, poprzez pewne zmiany funkcjonowania metabolizmu. Wykorzystanie odpowiednio ukierunkowanej suplementacji posiada [...]
[...] ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka pochodzenia roślinnego łączą w sobie siłę dwóch sycących składników – białka i błonnika. Jest to bardzo silna kombinacja, która sprawia, że szybciej odczuwamy satysfakcję po zjedzeniu posiłku i dłużej czujemy się najedzeni. Sprawia ona, że mija [...]
[...] itd.) oraz stosowanie diety redukcyjnej. Utrata tkanki tłuszczowej występuje przy mniejszej dziennej podaży kalorii. Jednak, aby utrzymać masę mięśniową, potrzeba więcej białka. Ogranicza się przy tym podaż węglowodanów na rzecz tłuszczów. Białko: 30-50% Węglowodany: 10-30% Tłuszcz: 30-40% Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży [...]
[...] i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. U sportowca insulina nasila wychwyt aminokwasów w większości tkanek wzmaga syntezę białka hamuje rozpad białka (i jego zużywanie np. na cele energetyczne => glukoneogeneza) nasila syntezę glikogenu w wątrobie i w mięśniach (ma to duże znaczenie dla [...]
[...] To znaczy, że w bezpośredni sposób sprzyja tuczeniu. Czy warto pić dużo mleka? Dwudziestu czterech 8-letnich chłopców poproszono o przyjmowanie dodatkowo około 53 g białka dziennie. 12 chłopców dostarczało proteiny w postaci 1,5 l odtłuszczonego mleka, a 12 innych chłopców w postaci 250 g niskotłuszczowego mięsa. Poza tym nie zmieniano [...]
[...] niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje się innowacyjną odżywką ISO CLEAR, przynależącą do linii ALLNUTRITION PRO+. Dostarczenie białka przed wysiłkiem może pomóc w ochronie mięśni przed nadmiernymi mikrouszkodzeniami. W celu bezpośredniego wsparcia regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
[...] odżywia się Mistrz? Cóż... Phil zjada około 5-10 kilogramów kurczaka tygodniowo - co równa się 200 $ na tydzień - wydanych tylko na sam drób! Korzysta też z innych źródeł białka- jaja, ryby, wołowina, bo codziennie przyjmuje ich około 2,7 kilograma. Wydaje około 90 dolarów dziennie na proteiny, co oznacza, że kosztuje to go tylko 30 000 [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli masz akurat gorszy nastrój i wydaje Ci się, że powinnaś natychmiast przejść na rygorystyczną dietę. Po jakie białka sięgać? Skup się na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]