Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
[...] witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. [...]
[...] odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
[...] musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie wykorzystania odpowiedniej ilości białka w jednej porcji dotyczy tzw. progu leucynowego. Zagadnienie to mówi nam o tym, ile białka potrzeba, aby [...]
[...] się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko kompletne. Gotowana komosa zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto wiedzieć, że zawiera ona mnóstwo innych składników [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] występowania rozmaitych zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy. Osoby w starszym wieku potrzebują więcej protein w porównaniu do młodych. Należy odpowiednio zwiększyć dawkę białka, jeśli ktoś podejmuje aktywność fizyczną, a szczególnie trening siłowy. Prawdopodobnie jednorazowa dawka u osoby w starszym wieku może wynosić od 30 g do 40 g, a [...]
[...] Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na białko. Ile białka potrzebujesz? Osoby prowadzące aktywny tryb życia, będące na redukcji czy chcące zbudować więcej mięśni, potrzebują więcej białka w diecie. Jego podaż dla osób [...]
[...] W daniu tym, w 100g znajduje się 108 kcal, w tym: 1,5 g tłuszczu, w tym 0,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 14,3 g węglowodanów, w tym 1,6 g cukrów, 0,7 g błonnika, 8,8 g białka, 0,47 g soli. Dzięki swojej egzotyczności potrawa zyskuje coraz to większą rzeszę fanów. Dodatek warzyw i ciekawych, aromatycznych przypraw nadają mięsu ciekawy smak i [...]
Białka serwatkowe stanowią 0,6-0,7% białka ogólnego w mleku, w tym około 75% przypada na albuminy, tj. α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę. 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Kazeina jest nośnikiem jonów wapnia, żelaza, miedzi, cynku, PO4. Laktoferyna wykazuje działanie antybakteryjne, peptydy z niego pochodzące wykazują działanie, jak [...]
Wszyscy wiemy, jak ważne jest codzienne spożywanie odpowiedniej ilości białka. Ale co z białkiem przed snem? Czy to naprawdę konieczne? Od dłuższego czasu powielana jest opinia sugerująca, że spożywanie dodatkowej porcji protein przed snem miałoby zahamować nocny katabolizm i tym samym ustrzec nas przed utratą ciężko wypracowanej masy mięśniowej. [...]
[...] od jego źródła, jest korzystne dla zdrowia kości. Niedawno w przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie Osteoporosis International zasugerowano, że spożywanie większej ilości białka, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, wiąże się z lepszą gęstością kości i zmniejszeniem ryzyka urazów kości udowej. Zaznacza się jednak fakt, że korzyści te zależą [...]
[...] czasie uznawane są za bardzo wartościowy składnik diety, gdyż zawierają bardzo dobrą proporcję kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, ponadto są bardzo dobrym źródłem białka. Białko pochodzące z konopi jest kompletnym źródłem wszystkich 20 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów (EAA), których nasz organizm nie może sam produkować [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
[...] a produkty należy dobrać pod gust i możliwości zdrowotne starszej osoby. Zapamiętaj! Pamiętajmy, że białko nie musi koniecznie kojarzyć się wyłącznie z młodością i sprawnością fizyczną. W starszym wieku, też możemy czuć się młodzi i aktywni fizycznie! Odpowiednie spożycie białka jest tutaj jednym z kluczy do osiągnięcia tak pożądanego celu.
Na temat białka i jego ilości w diecie osoby trenującej powstało już mnóstwo opracowań, poradników i artykułów, jednak o ile internetowi poszukiwacze wiedzy radzą sobie dość dobrze ze znajomością zapotrzebowania, jak i możliwych ilości przyswajania protein, o tyle wśród osób uczęszczających na siłownie nadal przedziera się mit odnośnie 30g białka [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] szczególnie w dobrze przyswajalnej formie N-acetylocysteiny, znanej najlepiej pod jej skróconą nazwą – NAC. Najważniejsze jednak, aby pamiętać od odpowiednim dowozie białka z dietą. Najwartościowsze będą w tym przypadku tzw. białka wsokocysteinowe, do których zaliczane są w pierwszej kolejności białka serwatkowe. Tak więc koktajl [...]