Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
[...] oczekiwany sukces. Zbilansowana dietę z deficytem energetycznym oraz aktywność. Przedstawiono tutaj 3-dniowy jadłospis, który dostarcza około 2500 kcal, około 170-180 g białka, przy jednoczesnym zachowanym umiarkowanym udziale tłuszczów 75-85 g. Podany kosztorys nie obejmuje cen z promocji tylko regularne, jednak zakładamy produkty ze [...]
[...] roślinne stanowią jedynie margines. Makroskładniki Białko W najszerszym ujęciu, na diecie ketogenicznej łatwiej powinno przychodzić realizowanie założeń dotyczących spożycia białka, niż przy innych dietach. W końcu w mięsie jest go więcej niż w bananie. Jednak konstruując poprawną dietę ketogeniczną, która byłaby przy okazji zdrowa, a to powinno [...]
[...] śniadaniowe. Granola Proteinowa Go On to perfekcyjnie chrupkie, wypiekane płatki śniadaniowe wzbogacone białkiem roślinnym, dzięki czemu Granola Protein zawiera solidne 20% białka. Dodatek orzechów i migdałów oraz kawałków czekolady sprawia, że przygotowane tak śniadanie będzie znakomite w smaku i odżywcze. Granola Protein to świetny smak bez [...]
[...] nowy kozioł ofiarny: węglowodany. Wcale nie jest pewne, iż otyłość jest wywołana przez węglowodany, które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i produkty mleczne (np. jogurty). Jogurt (niesłodzony, bez dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź [...]
[...] w dużej mierze opiera swoją dietę na roślinach. Jego posiłki składają się z pełnych ziaren, orzechów, roślin strączkowych, zdrowych roślinnych tłuszczów, a źródło białka to bardzo często ryby i owoce morza. Niektórzy jedzą także nabiał i jajka. Dlaczego ludzie wybierają peskatarianizm? Dla korzyści zdrowotnych Istnieje wiele korzyści [...]
[...] utrata krwi związana z miesiączkowaniem; przykładowo: HPMB to nadmiernie obfite lub przedłużające się krwawienia miesiączkowe itd.). Żelazo ułatwia utlenianie węglowodanów, białka, co jest bardzo ważnym czynnikiem w cukrzycy. RDA wynosi 10–18 mg. Cynk (Zn): cynk jest niezbędny dla wszystkich organizmów i jest ważnym pierwiastkiem śladowym [...]
Wbrew opowieściom „szamanów XXI wieku” (np. J. Zięba, portale: „Odmładzanie na surowo”, „Pepsi eliot”) stężenie cholesterolu jest ważnym wskaźnikiem zdrowotnym. Niemniej warto pamiętać, iż można mieć podwyższone stężenie cholesterolu spowodowane brakiem szczęścia na genetycznej loterii. Genów nie oszukasz... Taka osoba dziedziczy określone [...]
[...] tego zabrać? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o planowaniu posiłków w przypadku diety ketogenicznej opartej na produktach roślinnych (diety keto roślinnej). Wybierz źródło białka Białko jest ważnym czynnikiem w każdej diecie. Dostarcza aminokwasów, których organizm potrzebuje do tworzenia nowych białek. Białko pomaga również zachować uczucie [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] w ten sposób 140-150 kcal - i to uwaga - nie licząc kcal z błonnika (tu byłoby dodatkowo ok. 30 kcal). Powyższy zestaw warzyw to 20 g węglowodanów STRAWNYCH, 15 g białka oraz 2 g tłuszczu. Wyobraźcie sobie sytuację, że ktoś w trakcie redukcji zmniejsza podaż energii o 200 kcal, odejmując ryżu/kaszy/makaronu czy masła orzechowego, ale [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
[...] pietruszki i posmarować miejsce ukłucia, a swędzenie i boleści szybko mijają. Pietruszka korzeń Wartość odżywcza 100 g korzenia pietruszki dostarczy 55 kcal, w tym: 2,3 g białka 0,6 g tłuszczu 12,3 g węglowodanów 4,3 g błonnika pokarmowego. Witaminy 8 IU witaminy A 1,7 mg witaminy E 4,1 µg witaminy K1 41 mg witaminy C 0,1 mg [...]
Patrząc na to, co dzieje się w świecie fitnessu, odnoszę nieodparte wrażenie, że coraz więcej osób jest nadmiernie pochłoniętych wdrażaniem zaawansowanych technik żywieniowych i treningowych w ich codziennym życiu. W niektórych przypadkach jest to wspaniałe i absolutnie konieczne. Zmień swoje nawyki i podejście na stałe Podsumowując: pamiętaj, [...]
[...] o wyższych wartościach progowych dla zwiększenia siły i rozmiaru. Niektóre badania pokazują również, że powolne tempo i dłuższy czas pod napięciem maksymalizuje syntezę białka mięśniowego bardziej, niż szybkie wykonywanie ćwiczeń. A więc oba sposoby mają swoje zalety. Najlepszym podejściem jest zróżnicowanie tempa ćwiczeń, najlepiej [...]
Spożywanie wyciskanych świeżo soków jest bardzo popularne. Modne są także różne soki oczyszczające, które pije się cały tydzień w celu detoksu organizmu. Owoce, warzywa, witaminy... wszystko się zgadza i daje nam poczucie, że skoro to takie zdrowe, pożywne, to na pewno jest też świetne na odchudzanie. W końcu zwykle diety opierają się na sloganach [...]
Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
[...] Jeśli czujesz się nasycony, najprawdopodobniej nie będziesz miał problemu z utrzymaniem diety. 4. Białko może zapobiegać przybieraniu na wadze. Spożywanie większej ilości białka znacznie ułatwia trzymanie dowolnej diety odchudzającej - czy to wysokowęglowodanowej, niskowęglowodanowej czy też pośredniej, strategi żywieniowej. Link do badania [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]