Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo niedawna dostępne są na rynku spożywczym przetwory zbożowe, które „biją na głowę” składem standardowe płatki śniadaniowe.

  1. Kompozycja śniadania
  2. Śniadaniowe nieporozumienie 
  3. Przestarzałe płatki
  4. Płatki i granole bez cukru
  5. Ranking TOP 5 - płatki śniadaniowe, granola i musli

Kompozycja śniadania

Śniadanie to posiłek, w którym warto zwrócić uwagę na substancje odżywcze zarówno szybko, jak i nieco wolniej przyswajalne. Potrzebne są tutaj produkty, które szybko dostarczą do organizmu substancje odżywcze po długim, nocnym poście, a jednocześnie zabezpieczą przed napadem głodu przed kolejnym posiłkiem.

Śniadaniowe nieporozumienie 

Z rana przewód pokarmowy nie u każdego pracuje na pełnych obrotach, zatem w przypadku doboru źródeł białek jaja oraz nabiał na pewno będą lepszymi opcjami, niż na przykład smażony boczek czy strączki. Teoretycznie to samo można by powiedzieć o węglowodanach, jednak producenci masowo dostępnych płatków śniadaniowych dotychczas rozumieli to w niewłaściwy sposób.

granola śniadanie

Otóż poza podstawową obróbką zboża, która pozwala na uformowanie pożądanego kształtu płatków, czy granoli, zwykło się dodawać do płatków jeszcze duże ilości cukrów lub syropów. Co więcej, płatki te spożywa się z produktami mlecznymi, które naturalnie zawierają szybko przyswajane cukry.

Przestarzałe płatki

Po latach promowania przesłodzonych kulek, kółeczek i innych płatków okazało się niestety, że ilości węglowodanów prostych są w tych produktach zbyt duże. Widać to na przykład po rosnącej skali otyłości. Naprzeciw temu zjawisku wyszli producenci produktów o obniżonej kaloryczności, bez dodatku cukru oraz silnie przetworzonych olejów. Granole i płatki z „odświeżonym” i dostosowanym do stanu zdrowia społeczeństwa składem mają kompozycję bardziej zbliżoną do naturalnych zbóż, gdyż zawierają zamienniki cukru, które mogą działać w sposób zbliżony do błonnika.

Płatki i granole bez cukru

Niezależnie od tego, czy celem jest poprawa, czy utrzymanie kompozycji masy ciała oraz zdrowia, płatki i granole bez cukru są lepszym rozwiązaniem, niż standardowe płatki śniadaniowe zawierające ponad 20 g cukru na 100 g produktu, pochodzącego z sacharozy (cukru stołowego) lub syropu glukozowego. Zainteresować się nimi w sposób szczególny powinny osoby z insulinoopornością, cukrzycą oraz otyłością, a także z predyspozycjami do przejadania się.

W nowszych wersjach płatków zawartość cukru wynika wyłącznie z naturalnej zawartości na przykład w zbożu, czy suszonych owocach. Najczęściej nie przekracza kilku / kilkunastu gramów. Dzięki temu łatwiej może być zapanować nad glikemią poposiłkową oraz napadami głodu.

Coraz częściej spotkać można również płatki z dodatkiem białek, które uczestniczą w regulacji stanu odżywienia oraz pracy mięśni, układu nerwowego czy odpornościowego. Dodatek odżywek białkowych do produktów mlecznych / napojów roślinnych przy śniadaniu z płatkami lub granolą bez cukru również może być dobrym rozwiązaniem, jeśli celem jest skomponowanie idealnego śniadania.

Treść przygotował: Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk

Ranking TOP 5 - płatki śniadaniowe, granola i musli

Stosunek jakość / cena / popularność w sklepie SFD

1. NUTLOVE Crunchy Flakes With Cinnamon 300g

Chrupkie płatki z dodatkiem cynamonu to nie tylko bogactwo smaku, ale również wyróżniający się na tle innych płatków skład. Powstały z kaszy manny i białego ryżu, a dodatkowo zawierają olej kokosowy i cynamon. Cynamon może wpływać na stabilizację poziomu glukozy we krwi, natomiast cukier zastąpiony został tutaj maltitolem, czyli zamiennikiem niskokalorycznym, pochodzenia naturalnego. Dzięki lekkiej teksturze spożywane mogą być zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, a także być zdrowszą przekąską.

2. NUTLOVE Protein Muesli With Choco And Banana 300g

Bogatobiałkowe, orzechowe musli to produkt, który składem najbardziej przypomina kompletny posiłek. Na rynku płatków śniadaniowych wyróżniają się głównym produktem w składzie, a są to odtłuszczone płatki z orzeszków arachidowych. Oprócz tego zawierają mieszankę płatków owsianych i sojowych, orzechy laskowe i nerkowca, a także migdały, pestki dyni i liofilizowanego banana oraz kakao. Słodzone są ksylitolem, czyli alternatywą dla cukru występującą na przykład w soku z brzozy.

3. Fitking Granola - orzechowa i owocowa 300g

Fitking Granola ALLNUTRITION 300g 14.99 zł Kup teraz

Jedną z najlepiej skomponowanych granol w asortymencie produktów śniadaniowych jest orzechowa granola z dodatkiem siemienia lnianego oraz pyłku pszczelego i propolis, które działają prozdrowotnie. Wyjątkowość tej granoli polega na tym, że aż ¼ składu to orzechy (migdały i nerkowce) oraz nasiona słonecznika. Taka kompozycja pozwala na uzyskanie dużej zawartości białka i błonnika, a także potasu i witaminy E. Słodycz i wyrazistość smaku zdecydowanie „podbijają” tutaj miód i suszone owoce.

Owocowa granola oparta o płatki owsiane i siemię lniane oraz suszoną żurawinę to kolejny przykład zdrowego elementu śniadania, drugiego śniadania, deseru czy podwieczorku. Solidna dawka błonnika i białka pozwala na uzyskanie wysokiego poziomu sytości pomimo intensywnie słodkiego smaku. Ten kształtowany jest przez liofilizowane wiśnie i maliny oraz miód. Dodatkową wartość prozdrowotną wnoszą tutaj owoc morwy oraz propolis z pyłkiem pszczelim. Z pewnością jest to skład niepowtarzalny w granolach bogatych w cukier.

4. NUTLOVE Crunchy flakes 300g

NUTLOVE Crunchy Flakes With Cocoa ALLNUTRITION 300g 17.99 zł Kup teraz

Zdrowsza alternatywa dla jednych z najpopularniejszych płatków śniadaniowych wolna jest od dodatku cukru. Intensywny smak zawdzięcza sporej zawartości kakao oraz maltitolowi, który słodyczą przypomina sacharozę, a zawiera sporo mniej kalorii. Lekka tekstura uzyskana została dzięki mieszance mąk pszennej oraz kukurydzianej, a w 100 g produktu jest poniżej 300 kcal, co jest zdecydowanie niespotykane na rynku śniadaniowych produktów zbożowych. Poza śniadaniami płatki te dobrze sprawdzą się jako alternatywa dla słodyczy.

5. Go On Granola 300g

Granola Proteinowa Go On to perfekcyjnie chrupkie, wypiekane płatki śniadaniowe wzbogacone białkiem roślinnym, dzięki czemu Granola Protein zawiera solidne 20% białka. Dodatek orzechów i migdałów oraz kawałków czekolady sprawia, że przygotowane tak śniadanie będzie znakomite w smaku i odżywcze. Granola Protein to świetny smak bez dodatku cukru! W tym przypadku składniki są znacznie bardziej rozdrobnione i jakby zgranulowane w porównaniu do granoli ALLNUTRITION, ale nadal jest to lepsza wersja tradycyjnej granoli.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)