SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka

  • [...] wybrali możliwość spożywania zarówno produktów ze świata roślinnego, jak i zwierzęcego. Mam tutaj na myśli np. potencjalnie przydatne zwiększenie ogólnego poziomu spożycia białka, wykorzystywanie różnych produktów wysokobiałkowy w przekroju cały diety roślinnej, a najlepiej zastosowanie tej zasady do każdego posiłku oraz dbałość o właściwe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 819 Data: 2021-08-12 11:01:29
  • [...] w ciągu pierwszych sześciu miesięcy laktacji. W przypadku kobiet w trzecim miesiącu po porodzie zaobserwowano umiarkowaną lub silną korelację między całkowitą zawartością białka w mleku a miarami składu ciała, takimi jak procent masy tłuszczowej, masa beztłuszczowa i masa mięśniowa. Zawartość tłuszczu mlecznego była związana ze wskaźnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 801 Data: 2021-08-18 13:42:57
  • [...] czerwonego i przetworzonego, 100 kcal pochodzących z tłustych ryb, jogurtu, sera lub jajek wiązało się z około 20% niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. 100 kcal białka to np. 121 g mięsa z piersi indyka bez skóry spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększało stężenie transportera LDL i skurczowe ciśnienie krwi, a spożycie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 2021-09-28 09:41:56
  • VEGEROSE ALLDEYNN - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1144 Data: 2022-01-16 06:39:28
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] skrobi (80-90% skrobi). Przejrzałe banany są bogate w cukry proste: glukozę i fruktozę. Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0,33 g) i białka (1,09 g). 20 g węglowodanów to tak jakby nasypać 4 łyżeczki cukru, a później twierdzić, że „przecież ja nic nie jem”. Jesz, cukier, taki sam jak w burakach cukrowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • Musli proteinowe czy tylko dla osób aktywnych fizycznie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to zawsze warto mieć je w szafce. Zarówno domowej, jak i hotelowej, czy też w miejscu pracy. Zwłaszcza, kiedy są to płatki z unikalnym składem i zawierające aż 26 g białka na 100 g produktu, dzięki czemu oprócz walorów smakowych wzbogacają również dietę. Muesli wymyślone na nowo W swojej tradycyjnej wersji Muesli opiera się o płatki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 843 Data: 2022-11-16 14:54:42
  • Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek.  Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1073 Data: 2023-01-20 07:15:17
  • Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety i sytuacja nie uległa zmianie od kilkunastu lat. Kreatyna to związek guanidynowy syntetyzowany z aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Uznaje się, że dawkowanie tauryny jest skuteczne w dawce ~ 1–3 g dziennie, gdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 813 Data: 2023-09-24 18:46:16
  • Czy konserwanty do żywności wpływają na jelita?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 628 Data: 2024-04-16 08:14:05
  • Nie jest tajemnicą, że ćwiczenia i dieta odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia, ale błędem byłoby stwierdzenie, że nie ma w tym nic więcej. Tak naprawdę zdrowie to coś więcej niż tylko to, jak jesteś sprawny fizycznie i co nakładasz na talerz. Na dobre samopoczucie składa się znacznie więcej elementów i każdy z nich odgrywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 607 Data: 2024-05-02 19:07:03
  • Jak poprawić regenerację

    Artykuł
    Trening

    [...] może okazać się idealną opcją, która dostarcza wszystkiego, co niezbędne organizmowi zaraz po zakończonym treningu. Osoby nietolerujące mleka, mogą wykorzystać połączenie białka i węglowodanów w stosunku 1:2. Porcja 30 g WPC plus 50-60g carbo, wydają być się opcją idealną, która zaspokoi "pierwszą potrzebę" organizmu na składniki pokarmowe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11872 Data: 2017-04-29 10:18:31
  • Gainer nie działa - co robić?

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6071 Data: 2017-07-20 09:42:24
  • Podczas treningu siłowego zarówno mężczyźni, jak i kobiety popełniają sporo błędów. Dzisiaj trening kobiety zaczyna przypominać bardziej występy artystyczne z elementami akrobatyki niż efektywny trening mający na celu wymodelowanie sylwetki. Zazwyczaj mamy tutaj do czynienia z elementami skocznymi, treningiem równowagi czy ćwiczeniami, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14811 Data: 2018-01-13 12:19:49
  • [...] sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka świeżego niesie za sobą możliwość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9900 Data: 2018-06-29 11:20:54
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2849 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7717 Data: 2019-01-30 09:33:36
  • Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9191 Data: 2019-02-17 11:36:33
  • 6 zdrowych produktów, które możesz spożywać niewłaściwie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2775 Data: 2019-05-20 09:40:29
  • Po preparaty T3, T3+T4 często sięgają kulturyści. Powszechnie uważa się, iż hormony tarczycy są niegroźne, a ich podawanie jest łagodne dla ustroju. Mogę to skomentować następująco: nie ma bezpiecznych hormonów, a reakcje, jakie mogą wywołać, u każdego są inne. Czy branie T4 jest sensowne? Jak widać, może przynosić niespodziewane komplikacje. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12997 Data: 2019-09-26 09:44:24
  • Jak dieta ketogeniczna wpływa na nerki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wagę ciała, np. wynoszącą 50 kg, wychodzi np. 40 g węglowodanów (160 kcal), 50 g protein (200 kcal), 50 g tłuszczów (450 kcal). Naukowcy sugerują, iż dostarczano 15-30 g białka i tłuszczów dziennie, więc szokująco mało (30 g protein ~120 kcal; 30 g tłuszczów 270 kcal). Dieta przyniosła efekty, jednak nie wiemy jakie, bo posłużono się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7135 Data: 2020-03-19 11:22:18