Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Kwas moczowy jest dla wielu osób kompletnie nieznanym związkiem. Często jest ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym. W normalnych [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
[...] ziemniaki, czy truskawki. Źródłem, o którym warto wspomnieć, są również suplementy diety zawierające tę witaminę. Największą jej zawartością jednak szczyci się wiśnia acerola, również dostępna w formie suplementu. Ponadto pod postacią kwasu askorbinowego witamina C pojawia się również jako dodatek funkcjonalny do żywności, czy napojów. [...]
Stosowanie suplementów diety, których celem jest uzupełnienie niedoborów witaminowych w naszym ciele, wydaje się być obecnie obowiązkowe. Nawet dobrze zbilansowana dieta nie jest w stanie pokryć dobowego zapotrzebowania na podstawowe pierwiastki. Tego typu tendencje powiązano z pogorszeniem jakości żywności, która stała się uboga w podstawowe [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
[...] naczyń krwionośnych, nie powodując rozprzestrzeniania się drobnoustrojów po naszym organizmie. Naturalnymi pokarmami obfitującymi w witaminę C są: papryka, cytrusy, acerola, jarmuż, brukselka. Należy jednak pamiętać, że jest to związek dość nietrwały na działanie wysokiej temperatury, co oznacza, że długotrwała obróbka termiczna [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest kofaktorem metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. [...]
[...] innych niż zwalczanie wolnych rodników. Rośliny, które zawierają najwięcej tego typu związków, a jednocześnie zawierają witaminę C naturalnie w składzie, to np. dzika róża, acerola, czy gorzka pomarańcza. Takie połączenia stały się inspiracją dla powstania najnowszego produktu marki ALLNUTRITION VIT C 5 FORMS. Jakub Wiącek - Neurobiolog i [...]
Witam, chciałbym was prosić o pomoc w określeniu czy też znalezieniu ile ten produkt posiada substancji aktywnej: http://www.sfd.pl/sklep/Swanson_Acerola-opis27472.html Zazwyczaj piszę że np. w jeden tabletce 500mg jest 150mg subst aktywnej ,a tutaj tylko piszę że jest koncentrat 4:1 i co to niby oznacza bo nie rozumiem tego zapisu.Jest to ważne [...]
Siemka mam kilka suplementów biorę je wszystkie na raz po śniadaniu, czy można tak robić ? Są to Witaminy z Olimpu Vita-Min Multiple Sport (te co są dwie tabletki niebieska i białą), Gold Omega 3 D3+K2 Sport Edition Acerola (ekstrakt z aceroli) Acai ( ekstrakt z jagód acai) Wszystko ze sklepu SFD, łykam to wszystko na raz po śniadaniu, można tak [...]
https://sklep.sfd.pl/produkt_img/29ac49dac5a26603c9994113e7844850ACEROLA_FORTE_i40992_d800x800.webp ALLNUTRITION ACEROLA FORTE OPAKOWANIE: 100G, ILOŚĆ PORCJI: 100, EKSTRAKT Z ACEROLI: 1000 MG, WITAMINA C: 250 MG DLACZEGO ACEROLA FORTE? ACEROLA PRZYCZYNIA SIĘ DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO WZMACNIA ODPORNOŚĆ ORGANIZMU W [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Blonnik_Witalny_PLUS_Acerola_i_Fibregum__Probiotyk_z_Prebiotykiem_GRATIS_i32146_d380x380.jpg Medicaline Błonnik Witalny PLUS Acerola i Fibregum (500 g) Błonnik Witalny PLUS to idealne rozwiązanie dla Ciebie - naturalne, zdrowe i wygodne! - Błonnik Witalny PLUS Acerola i FIBREGUM, to jedyny błonnik witalny na [...]
[...] metabolizmu energetycznego, • zwiększa wchłanianie żelaza, • przyczynia się do tworzenia kolagenu, dzięki temu dobrze wpływa na stan chrząstki stawowej oraz krwi. Składniki: acerola 17% BIO, celuloza mikrokrystaliczna, żelatyna, woda oczyszczona, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (substancja przeciwzbrylająca) . Zalecane porcjowanie Zaleca się [...]
[...] działanie przeciwutleniające. Wykazuje również działanie delikatnie moczopędnie oraz pomaga łagodzić zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Witamina C której acerola jest źródłem stymuluje produkcję kolagenu co ma szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania aparatu ruchu i tempa regeneracji w jego obrębie po przebytych [...]
Zalaczam moj komentarz do ponizszego ciekawego artykulu i mysle ze kazdy z nas powinien zadbac o wlasne zdrowie bo kto to za nas zrobi? Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. W Polsce ponad połowa zgonów jest wynikiem zmian miażdżycowych. Choroba ta rozwija się niezauważalnie przez wiele lat, za to w końcowym [...]