[...] po to, abyś nie zrobił sobie krzywdy. Z reguły wspomniani osobnicy nie do końca rozumieją jakie ćwiczenia są na które partie mięśni, czym różnią się proteiny serwatkowe od białka kazeinowego i nie mają nawet zarysu diety. Myślą, iż sterydy wykonają za nich całą pracę. To się nie uda. Podsumowanie Potrenuj 5-6 lat na „sucho”, stosując [...]
Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
[...] D ) lub zahamowaną aktywność 24-hydroksylazy, co prowadzi do zwiększonego stężenia 1,25 (OH) D (zwiększona liczba receptorów witaminy D) i nasycenie pojemności białka wiążącego witaminę D. Zwiększona świadomość społeczna dotycząca korzyści zdrowotnych związanych z witaminą D, może zwiększyć ryzyko VDT z powodu nadużywania witaminy D [...]
[...] należy wziąć poprawkę na możliwą utratę beztłuszczowej masy ciała, dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku uzupełnienie diety w nadwyżkę protein (np. białka serwatkowe WPC, WPI, WPH, białka jaja, białko kazeinowe, chude ryby, mięso itd.) i dostosowanie bilansu kalorycznego do ponoszonego w trakcie treningu na rowerach [...]
[...] filozofii dotyczącej diety i treningu. Haney: „Jeśli nie odżywiasz się właściwie, Twoje ciało nie urośnie tak, jakby mogło, gdybyś przyłożył się do diety. Wysokiej jakości białka, tłuszcze i węglowodany są niezbędne do budowania jakościowej masy mięśniowej”. Komentarz: jest to niewiele wnoszący ogólnik. W rzeczywistości, bez określenia choć [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] potrafi z ich walorów korzystać. Dawkowanie adekwatne do potrzeb Środki tego typu trzeba dawkować indywidualnie, czyli zgodnie z osobniczymi potrzebami. Innymi słowy, podaż białka z odżywki należy wliczyć do dziennej puli spożycia protein i aplikować je wtedy, kiedy jest to potrzebne, np. po wysiłku fizycznym czy w ramach dodatku do posiłków, [...]
[...] znaczną rolę w tym, co kupimy, często sugerując się nią, nie do końca wybieramy produkt najlepszy jakościowo lub odpowiedni dla naszego organizmu. Co więc z inną frakcją białka zwierzęcego, mianowicie białkiem wołowym? Wydawać by się mogło, że wołowina jest najlepszym źródłem białka. Niestety niekoniecznie pod podstacią białka wołowego. [...]
Jak wiadomo stosowanie się do odpowiedniej diety i planu treningowego, jest wyznacznikiem naszych efektów, jednakże pozostaje jeszcze jeden ważny aspekt, który należy do wielkiej trójki - jest to suplementacja. Odżywki typu carbo są również uzupełniane szybko przyswajalnymi witaminami i minerałami, które zwiększają efektywność naszego treningu i [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] produkty jak wołowina, dziki łosoś, warzywa, owoce sezonowe, ryż, awokado, orzechy i pełnoziarniste pieczywo. Nie zawsze jest w stanie zaspokoić spożycie odpowiedniej ilości białka z samego pożywienia. Wtedy sięga po białko serwatkowe, albo wegańskie źródło białka z grochu. Jednak zdarza jej się zrobić od czasu do czasu tzw. “cheet day” i wówczas [...]
Każdy z nas, w tym, co wykonuje, chce być lepszy i regularnie poprawiać wyniki. W tym celu odpowiednio modyfikujemy swoje plany treningowe, wdrażamy do naszego życia, czasem nawet egzotyczne, sposoby odżywiania, staramy się zadbać o właściwą regenerację podczas nocnego odpoczynku. Tak jednak czynią też praktycznie wszyscy sportowcy, a przynajmniej [...]
[...] stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie [...]
[...] tylko w ścisłych warunkach. Przykładowy jadłospis w diecie Low Carb Dieta Low Carb składa się głównie z dobrej jakości produktów o dużej zawartości tłuszczu, sporej ilości białka oraz odpowiednich produktów węglowodanowych, mających na celu między innymi tzw. odkwaszenie organizmu, ułatwienie pracy jelit oraz dostarczenie części witamin i [...]
O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
[...] Uwierzyłbym w podobne tezy, gdybyśmy mieli do czynienia z ekstremalnym, zawziętym kulturystą, który ma przeliczone każde ziarnko ryżu, porcję makaronu, warzyw, mięsa, wody, białka serwatkowego, kwasów omega-3 i gainera. Tak samo może się zmieniać ilość wypalanych codziennie papierosów (ryzyko raka np. płuc), ilość wypijanego alkoholu (ryzyko [...]