[...] pochodzi z tłuszczów, 25,2 z białek i 1,6 z węglowodanów. Pisząc średniej wielkości jajko będę się odnosil do jajka o wadze 50g. BIAŁKA Jedno srednie jajko dostarcza ok. 6,3 białka. Połowa niego pochodzi z bialka, a połowa z żółtka. Bialko jajka jest bialkiem charakteryzującym się wysoką wartością biologiczną. Ze wszytskich produktów odznacza się [...]
[...] stosowanego przez kulturystów, a mianowicie - GLUTAMINY. ------------------------------ Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występującym we wszystkich białkach. Organizm człowieka może go sobie zsyntetyzować. A jednak jest on niezwykły. Jego niezwykłość związana jest z kilkoma aspektami. Oto one: 1. Pierwszy etap spalania [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
*************************************************************************** UPGRADE'Y SA NA KONCU POSTU ORYGINALNEGO, WIEC PO PIERWSZYM PRZECZYTANIU CZYTA SIE OD KONCA... AKTUALNY UPGRADE; V.O.6 Z DNIA 25 XI 2006... *************************************************************************** NIE SADZILEM ZE ZALOZE KIEDYS TAKI TEMAT. Merytorycznie [...]
[...] ma na nią także wpływ insulina. Oznacza to, że zażywanie kreatyny z dużymi ilościami glukozy (80-100 gram) lub węglowodanów/białek (50-80 gramów węglowodanów z 30-50 gramami białka), co podnosi poziom insuliny we krwi, może powodować lepszą przyswajalność kreatyny. Istnieją również dowody, że zażywanie kreatyny wraz z D-pinitolem może pomóc w [...]
[...] tłuszczów i węglowodanów. Miedzy innymi powoduje nasilony rozpad komórek tłuszczowych oraz zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii, co chroni białka mięśniowe przed katabolizmem. Pod wpływem działania hGH, tłuszcze spalane są tak gwałtownie, że upośledza to niekiedy wykorzystanie glukozy jako paliwa energetycznego. [...]
[...] np. jak brać kreatynę, jak brać białko itp. Dobra zaczynamy. Miłej lektury 1.Gainery: a) Co to jest gainer? Gainer jest to odżywka posiadająca w swym składzie węglowodany i białka. Węglowodany są materiałem energetycznym zużywanym przez nasz organizm do między innymi budowania masy mięśniowej. Ale żeby zbudować masę mięśniową sama energia nie [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
[...] Medium ) 53-63g - S (z ang. Small ) poniżej 53g Wartość energetyczna oraz składniki odżywcze jaj Wartość energetyczna w 100g jaj to 139kcal. Ponadto zawierają one 12.5g białka, 9.7g tłuszczy oraz 0.6g węglowodanów. Jaja są również bogate m.in. w cynk i wiele innych mikroelementów tj. wapń, fosfor i potas. Niestety jajka zawierają również [...]
[...] o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości należy równocześnie zaznaczać czy dotyczą one zawartości w odżywce, w [...]
[...] redukcyjnych i kształtowania rzeźby oraz definicji umięśnienia. Aminokwasy rozgałęzione biorą udział w wielu procesach metabolicznych m.in.: - Stanowią cegiełki budujące białka w organizmie; - Zużywane są przez mięśnie do produkcji energii; - Są prekursorami w syntezie innych aminokwasów takich jak: alanina i glutamina; - Kontrolują szybkość [...]
Tauryna jest aminokwasem, jednak odmiennym od innych, chociażby tych, budujących białka mięśniowe. Jej rodnik kwasowy nie pochodzi od organicznego kwasu karboksylowego, ale od siarkowego, nieorganicznego. Nie wchodzi więc w skład białek, a co najwyżej prostych mikropeptydów. Aminokwasy, niebudujące białek, nazywamy nieproteogennymi. Są nie mniej [...]
[...] przeciętnego Kowalskiego nie są tym, co na dłuższą metę będzie najlepsze dla Ciebie. WIĘCEJ BIAŁKA! W żadnym innym sporcie zasada „im więcej tym lepiej" w stosunku do białka nie jest bardziej oczywista niż w kulturystyce. Jasne jest, że będąc kulturystą potrzebujesz go, głównie do przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas [...]
[...] że człowiek posiada enzymy, na każdym etapie układu trawiennego, wspomagające trawienie różnorodnych składników pożywienia? Zapewniam Cię, że możesz mieszać ze sobą białka, węglowodany i tłuszcze. Unikać jedzeni owoców wraz z innymi produktami? Jakie śą fizjologiczne podstawy tej głupoty? Nauka zajmująca się odżywianiem ma swoje korzenie [...]
[...] się w 1% z białek i 93% z wody. Naturalna serwatka w proszku powstaje w procesie odseparowania wody dzięki czemu pozyskany proszek zawiera zawiera na 100g - 13 gram białka, 1 gram tłuszczy, 71gram węglowodanów (laktozy) także żeby uzyskać 30 gram białka musielibyśmy zjeść około 300 gram tej serwatki co niewątpliwie skończyło by się [...]
[...] wysoko odżywcze pożywienie dwa razy dziennie, wartościowe jedzenie powinno być spożywane w każdym dniu tygodnia nawet gdy nie trenujesz. Twoje posiłki powinny być złożone z białka, węglowodanów protein i wapnia. Białko jest bardzo ważne dla siły mięśni, rozwoju i można je znaleźć w drobiu, rybach i czerwonym mięsie. Powinieneś jeść jak najmniej [...]
[...] jest to może artykuł dla osoób, obeznanych w temacie ale myśle że nada się dla osób piszących "czy dacie rade ułożyć diete " macie tu podstawowe informacje na temat tłuszczu białka i węgli. Jeżeli przeczytanie teg postu jest zbyt trudne ... no cóż przypudrujcie noski Węglowodany - związki organiczne, wielowodorotlenowe alkohole składające się z [...]
[...] posiłków o mniej więcej stałych porach. Co znaczy pełnowartościowych?Takich, w których znajdą się we właściwych proporcjach ważne składniki żywieniowe czyli białka, węglowodany i tłuszcze. Nie zapominajmy także o witaminach, składnikach mineralnych i ... wodzie.Zacznimy od tego, do czego są nam potrzebne poszczególne składniki a [...]
[...] aerobowe, ile razy w tygodniu i jak długo ? Podstawą zrzucania tłuszczu jest odpowiednia dieta redukcyjna, ze zmniejszoną ilością węglowodanów, a zwiększoną ilością białka oraz ujemnym bilansem kalorycznym. Zrób trening na rzeźbę, aeroby wykonuj 3-4x w tygodniu, po 30-40 min (lecz z czasem zwiększaj czas treningu). Optymalnym tętnem to [...]
[...] a nie zaraz po treningu, to anaboliczna odpowiedź mięsni na trening będzie silniejsza. Wypicie takiego napoju na początku treningu znacznie zwiększa potreningiową syntezę białka, w porównaniu z wypiciem napoju po treningu. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że już pod koniec treningu dostępna jest znacznie większa ilość aminokwasów w [...]