[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] białko kompletne. Gotowana komosa zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto wiedzieć, że zawiera ona mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, a także mangan. Jest to produkt dość wszechstronny i smaczny. Może zastąpić makaron w zupach czy gulaszu, można ją dodać do sałatek itp. Z pewnością [...]
[...] pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] jest kreatyna? Ile należy podawać kreatyny? Jaki protokół podawania kreatyny jest skuteczniejszy? Czy kreatyna powoduje utratę włosów? Czy kreatyna powoduje agresję? Gdzie i jak jest składowana kreatyna? Kto najbardziej skorzysta na suplementacji kreatyną? Kiedy kreatyna przynosi największe efekty? Czy kreatynę należy podawać na czczo? Kiedy jest [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
[...] metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Większość gatunków zwierząt, dzięki posiadaniu w wątrobie enzymu oksydazy [...]
[...] gorszym wyborem, organizm nie wykorzysta go tak skutecznie. Po pierwsze: pomiar syntezy białek mięśniowych prowadzony na osobie lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były [...]
[...] W badaniach naukowych wykazują bowiem wpływ na zmniejszenie dokuczliwości ze strony głodu, dając jednocześnie większe odczucie sytości. Co ciekawe, ten mechanizm, choć nie jako jedyny, stanowi zapewne przyczynek, dlaczego producenci suplementów diety w produktach standardowo nazywanych spalaczami tłuszczu, a ogólnie służącymi do wspomagania [...]
[...] jedząc nawet zdrowo, nie zgubimy zbędnych kilogramów. Zawsze warto też pamiętać o innych aspektach, które mogą pomóc w kształtowaniu sylwetki i pracy nad zdrowiem. Regularna aktywność fizyczna, odpowiednie suplementy diety np. witamina D3 w okresie jesienno-zimowym, to kolejne kroki, jakie warto wprowadzić, jeśli zależy nam na trwałych zmianach.
[...] in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Aneta Widera i in. Charakterystyka jakościowa skrobi i właściwości reologicznych ciasta z mąki różnych odmian jęczmienia jarego http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2018/01/11_Widera.pdf Anthony R. Bird, [...]
[...] 197.7 ± 31.6 mmol glikogenu / kg (suchej masy mięśniowej) Nie było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy we krwi o połowę mniej, niż białe pieczywo. Makaron jest tradycyjnie podawany z innymi zdrowymi produktami, takimi jak: mięso, owoce morza, ser, warzywa i oliwa z oliwek. Jeśli pominiesz ciężkie sosy na bazie serów i śmietany, uzyskasz wartościowy posiłek idealnie sprawdzający się również [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
[...] na hamowanie łaknienia. Mają wiele teorii dotyczących poposiłkowego wzrostu stężenia tauryny, metioniny i tryptofanu. Moim zdaniem, najlepiej jest sprawdzić samodzielnie, jak poszczególne rodzaje posiłku wpływają na łaknienie. W moim przypadku doskonale sprawdzają się posiłki bogate w tłuszcze, które spowalniają trawienie i osłabiają [...]
[...] Twój dietetyk, po dokładnej analizie Twoich potrzeb i stylu życia. Dbamy o skórę, włosy i paznokcie kobiet Wiele pań w okresie diety redukcyjnej uskarża się na pogorszenie jakości skóry. Zauważa zwiększone wypadanie włosów oraz większą łamliwość paznokci. Najczęściej wynika to ze źle dobranej diety - ponownie kłania się przydatność wizyty u [...]
[...] dodatki ulepszające smak i zapach. Szukaj mieszanek, składających się z samych ziół. Odnośnie do zup w proszku, to tutaj wiadome jest, że są to produkty niezbyt dobrej jakości, ale zwykle są słone, ostre i mało kto by pomyślał, że mogą mieć w składzie także cukier. Słone przekąski tj. chipsy, paluszki Podobnie jak w przypadku zupek w [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
[...] z lekarzem, który w razie wątpliwości skieruje nas na odpowiednie badania. Przede wszystkim, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, powinno się zwracać uwagę na to, jak komponujemy posiłki, bilans pH diety powinien mieć lekko zasadowy odczyn. Do produktów zakwaszających zaliczają się m.in. mięso, nabiał, produkty zbożowe, cukier i [...]