[...] określonych ram i ograniczeń. Jeśli ktoś dostarcza bardzo dużych ilości węglowodanów, to może się okazać, iż kolejne porcje nie przynoszą już korzyści. To samo dotyczy białka i tłuszczów. Przede wszystkim organizm ma określone możliwości przetwarzania (tempo opróżniania żołądka), transportu i wchłaniania węglowodanów poprzez rozmaite [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
Kategoria - Kulturystyka mężczyzn powyżej 100kg ”Konkretny charakter” jest niezbędny by systematycznie iść do przodu w zaplanowanym kierunku, by stawiać czoło przeszkodom, na które każdy trafia podczas przygotowań, i z prawdziwą (dziką) satysfakcją wracać na scenę, prezentować nieustanny progres, „mając w głowie” dalszy [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
[...] serka wiejskiego lekkiego - tylko granulki 1 jajko 40 g mąki ryżowej Quamtraxa w ulubionym smaku 10 g budyniu Sugar Free Pudding - ja dodałam smak waniliowy 15 g ulubionego białka - u mnie biała czekolada 100 g tartego jabłka pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Serek wiejski wrzucamy na sitko by dobrze odciekł. [...]
Już za dwa tygodnie w stolicy Ekwadoru, Quito, zostaną rozegrane tegoroczne Mistrzostwa Świata Juniorów w Kulturystyce i Fitness. Będzie to spore wyzwanie dla uczestników, jako że stolica Ekwadoru położona jest na wysokości 2800 m, czyli 300 wyżej niż najwyższy polski szczyt – Rysy. Kto wchodził na Rysy, wie jak to wygląda. Na szczęście, [...]
Wiele osób uważa, iż tuczą ziemniaki. Ziemniaki wcale nie dostarczają dużo kcal. W 100 g gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g [...]
[...] ryb, kurczaka i nabiału, dużo owoców i warzyw, ryżu, batatów i płatków owsianych. Kiedy się spieszę i nie mogę zjeść normalnego posiłku, piję koktajle składające się z 40 g białka. Nic nadzwyczajnego, po prostu dobre odżywianie. Kluczem jest spójność.” Nie ma wątpliwości, że dojrzałość mięśni odgrywa tu ważną rolę. Jak widać konsekwencja i styl [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]
[...] dodatków, ulepszaczy itp. Kaloryczność jest nieco wyższa niż w tradycyjnym jogurcie, ale wynika to z jego bazy, czyli mleczka kokosowego. Więcej jest tutaj tłuszczu niż białka, czyli odwrotnie niż w klasycznym jogurcie. Konsystencja jest zwarta, gęsta i dość przyjemna. Nie jest to lejący się napój ani coś, co bardziej przypomina galaretkę [...]
[...] Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że pasta ma dużo tłuszczu - olej rzepakowy i nasiona słonecznika. Będzie miało to szczególne znaczenie dla osób na redukcji. Jest za to nieco białka, dzięki zawartości białka grochowego (a także słonecznika). Pasta może być spożywana właściwie przez wszystkich, ponieważ nie zawiera glutenu, ani innych popularnych [...]
[...] mężczyzn do 2 grup: Trening wytrzymałościowy, a następnie siłowy Trening siłowy, a następnie wytrzymałościowy Stężenia testosteronu, kortyzolu, hormonu wzrostu i białka wiążącego IGF-1 3 (IGFBP-3) w surowicy mierzono przed i po obu protokołach treningowych. Czy kolejność miała znaczenie? Gdy najpierw trenowano wytrzymałościowo, a [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
[...] plan dietetyczny zapewniający ograniczenie o 12,5% kalorii w porównaniu do indywidualnych, średnich wartości wyjściowych. Proporcje makroskładników: 50% węglowodanów, 20% białka, 30% tłuszczów. Następnie przez 12 tygodni uczestnicy stosowali przed posiłkami ½ grejpfruta, 127 g soku lub 127 g wody. Dane odnośnie produktów: grejpfrut [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
[...] po biegu. Były to osoby w wieku ~35 lat o dobrej wydolności i przebiegały trasę średnio w 243 minuty. Stwierdzono: wydłużenie fali P wzrost stężenia markera prozapalnego (białka C-reaktywnego), cytokin prozapalnych, stężeń leukocytów, granulocytów neutrofili, przedsionkowego peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja [...]