Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na odchudzanie.

W badaniu Heidi J Silver i wsp. porównano działania grejpfruta, soku grejpfrutowego oraz wody. Wzięło w nim udział 85 otyłych dorosłych (BMI 30-39.9). Najpierw uczestnicy przez 2 tygodnie stosowali deficyt kaloryczny. Podczas pierwszej wizyty w klinice pacjentom przepisano plan dietetyczny zapewniający ograniczenie o 12,5% kalorii w porównaniu do indywidualnych, średnich wartości wyjściowych. Proporcje makroskładników: 50% węglowodanów, 20% białka, 30% tłuszczów. Następnie przez 12 tygodni uczestnicy stosowali przed posiłkami ½ grejpfruta, 127 g soku lub 127 g wody.

grejfrut

Dane odnośnie produktów:

  • grejpfrut – waga 128 g, energia: 42 kcal, woda 115.8 g, witamina C: 42.3 mg, błonnik: 1.13 g , naringina: 27.1 mg,
  • sok grejpfrutowy – waga 127 g, energia: 46 kcal, woda 115 g, witamina C: 48.3 mg, błonnik: 0.13 g , naringina: 39.6 mg,
  • woda – waga 127 g, energia: 0 kcal, woda 127 g, witamina C: 0 mg, błonnik: 0 g , naringina: 0 mg.

Wyniki:

  • łączna ilość (gramów) spożywanej żywności nie zmieniła się, jednak dodatki miały mniejszą gęstość energetyczną, dlatego całkowita podaż energii zmniejszyła się o 20-29% w stosunku do wartości wyjściowych,
  • w ciągu 12 tygodni odnotowano średni ubytek 7.1% masy ciała,
  • w ciągu 12 tygodni odnotowano średni ubytek 4.5 cm w pasie,
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem ½ grejpfruta, HDL wzrosło o 6.2%,
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g soku, HDL wzrosło o 8.2%,
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g wody, HDL zmniejszyło się o 3.7%,
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem ½ grejpfruta, odnotowano spadek średnio o 2.6 ± 2.1 kg tłuszczu (przy czym stosowano tu 21% deficyt energii),
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g soku, odnotowano spadek średnio o 2.9 ± 2.9 kg tłuszczu (przy czym stosowano tu 29% deficyt energii),
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g wody, odnotowano spadek średnio o 2.5 ± 2.1 kg tłuszczu (przy czym stosowano tu 28% deficyt energii),
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem ½ grejpfruta odnotowano spadek średnio o 0.9 ± 2.1 kg beztłuszczowej masy ciała,
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g soku, odnotowano spadek średnio o 1.9 ± 1.9 kg beztłuszczowej masy ciała,
  • w grupie, która stosowała przed posiłkiem 127 g wody, odnotowano wzrost średnio o 0.3 ± 2.4 kg beztłuszczowej masy ciała.

Podsumowanie

Zarówno podawanie grejpfruta, jak i soku 3 x dziennie przed posiłkami, nie jest takim znowu dobrym pomysłem. Dlaczego? Spadek stężenia insuliny na czczo był największy w grupie pijącej wodę, a najmniejszy w grupie pijącej przed posiłkami sok grejpfrutowy. Jedzenie grejpfruta przed posiłkiem lokowało się w środku stawki (było lepszym pomysłem, niż picie soku). Dodatkowo stężenie glukozy na czczo nie zmieniło się w grupie pijącej wodę, a odnotowano niewielki wzrost w grupie stosującej grejpfrut lub sok grejpfrutowy 3 x dziennie. Największy spadek HOMA-IR odnotowano w grupie pijącej wodę (największa poprawa glikemii).

Dodatkowa informacja dla kulturystów: picie soku grejpfrutowego, jak i jedzenie grejpfruta przed posiłkami, doprowadziło do największych strat suchej masy mięśniowej (mięśni). Podawanie grejpfruta miało pewne znaczenie dla obniżenia stężenia lipidów (trójglicerydów, cholesterolu) i ciśnienia krwi, z kolei negatywnie wpłynęło na glikemię oraz utratę beztłuszczowej masy ciała w trakcie stosowania restrykcji kalorycznych.

Referencje: Heidi J Silver, Mary S Dietrich,2 and Kevin D Niswender “Effects of grapefruit, grapefruit juice and water preloads on energy balance, weight loss, body composition, and cardiometabolic risk in free-living obese adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039556/