[...] porze dnia. ALLNUTRITION COLLBEAUTY Suplement diety w tabletkach musujących COLLBEAUTY zawiera kompleks związków docelowo wspierających poziom kolagenu w organizmie, czyli białka budującego większość tkanek. Poza kolagenem w postaci hydrolizowanej, czyli łatwo wchłanianej w układzie pokarmowym, zawiera biotynę oraz cynk i selen, a także [...]
[...] do tej pory badań wiemy, iż nerki może uszkodzić bieganie długodystansowe - w moczu pojawia się krew, białko, bilirubina i leukocyty (nie powinno ich tam być, np. białka normalnie w ciągu doby odnotowuje się znikome ilości). W jednym z eksperymentów wzięło udział 98 biegaczy. Pobrano próbki moczu zaraz przed półmaratonem (~21 km) oraz [...]
[...] przyrządzania na wodzie lub mleku. Czasem też rozpuszcza się ją w soku owocowym - w zależności od opcji smakowej i własnych preferencji. Z reguły charakteryzuje się ilością białka w zakresie od 15 g do 40 g (na 100 g produktu). Większość kalorii w gainerze pochodzi z węglowodanów. Ilość tłuszczów jest sprawą niezwykle zmienną, w zależności od [...]
[...] na węglowodanach niż na białku. Potrzebujesz energii i to jest jasne. Z kolei, gdy celem jest kształtowanie sylwetki, wówczas warto zadbać o zawartość dobrej jakości białka, które jest budulcem tkanki mięśniowej i pomaga w ich regeneracji. Podsumowanie To, jak jeść przed treningiem zależy od kilku czynników. Są to m.in. długość treningu, [...]
[...] dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę mogą odgrywać związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak [...]
Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
[...] że spożycie od 6 do 12 jaj na tydzień nie miało wpływu na stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu, cholesterolu LDL, triglicerydów, glukozy na czczo, insuliny lub białka C-reaktywnego w żadnym z badań. Wzrost stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) po spożyciu jaj obserwowano natomiast w 4 badaniach, co uznać należy za efekt [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
Wszyscy, niezależnie od wieku, potrzebują regularnych ćwiczeń, aby zachować sprawność, zdrowie i dobre samopoczucie. Bez ruchu mięśnie zanikają, stają się słabsze i mniej zdolne do wykonywania czynności, których potrzebujemy na co dzień. Kiedy jesteśmy młodzi i bardziej sprawni nie odczuwamy tego zbyt mocno. Warto również przypomnieć, że trening [...]
[...] że jest to niezbędne po zakończonym treningu i pomaga to w zapobieganiu urazom mięśni. Dieta oczywiście odgrywa w ich życiu kluczową rolę. Pilnują ilości węglowodanów, białka i tłuszczy w posiłkach, ale pozwalają sobie też na małe odstępstwa. Nie liczą obsesyjnie ilości kalorii, ale uważają na swoje wybory żywieniowe, by jednocześnie [...]
Wiele osób trenujących na siłowni zwraca uwagę na to, że ich klata pozostaje daleko w tyle, podczas gdy reszta grup mięśniowych rośnie tak, jak powinna. Jeżeli mówimy tutaj o osobach początkujących czy nawet średniozaawansowanych, powiązane jest to zazwyczaj z tym, że popełniają one wiele błędów technicznych. Podsumowanie Mięśnie piersiowe często [...]
Rozciąganie to nic innego, jak mechaniczna forma wydłużenia mięśni, poprzez zastosowanie odpowiednich technik treningowych. Zabieg ten ma na celu wywołanie uczucia rozluźnienia, poprawienie zakresu ruchomości stawów. Wyobraź sobie, że są pewne dowody na to, że rozciąganie może przyczynić się do wsparcia budowy mięśni. Brzmi dość dziwnie, prawda? [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
[...] budowa i trwałość szkieletu. Wśród dietetycznych aspektów związanych ze zdrowymi kościami, stawami i chrząstkami najwięcej mówi się o roli podaży wapnia i witaminy D oraz białka. Osoby, które regularnie spożywają zbyt małe ilości tych związków w stosunku do zapotrzebowania często charakteryzują się m.in. niższym BMI oraz wyższym ryzykiem [...]
[...] kwietniu 2021 r. i przypisał je skutkom infekcji Covid-19. „Jest coś w wirusie Covid-19. Nie znam technologii ani słów naukowych, ale wirus powoduje gwałtowny wzrost poziomu białka w twoim sercu, a to sprawia, że my, kulturyści i fitnessowcy, jesteśmy szczególnie wrażliwi. Wirus może faktycznie zaatakować twoje serce. Więc jeśli przeszedłeś [...]
[...] zwierzęcego. Oczywiście nie można zapominać o innych składnikach odżywczych. Dieta roślinna wymaga skrupulatniejszego doboru produktu, by zapewnić sobie odpowiednią ilość białka. Jest ono ważne także dlatego, że odgrywa rolę w odczuwaniu sytości. Dieta roślinna jest korzystna dla Twojego mikrobiomu jelitowego Osoby z prawidłową masą ciała mają [...]
[...] protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Podsumowanie Nie jest możliwe, by w obu grupach odnotowano taki sam przyrost beztłuszczowej [...]