Zastanówmy się najpierw, dlaczego nie można zjeść śniadania... Czy wynika to z tego, że wstajesz bardzo późno i pędzisz szybko do pracy (lub szkoły) i nie masz przez to czasu, przygotować posiłku? Czy też być może nie masz rano zupełnie apetytu i sama myśl o tym, że musisz coś przełknąć, odrzuca cię… Rozpatrzmy zatem każdy z tych punktów. [...]
Początek diety redukcyjnej jest z reguły bardzo trudnym okresem. Nasz organizm, nieustannie przypomina, że otrzymuje zbyt mało jedzenia. Oczywiście jest to rzecz bardzo arbitralna, gdyż mózg zaczyna odbierać ten czas jako okres głodu, czyli zagrożenia dla egzystencji organizmu. I dzieje się to nawet w przypadku, gdy redukcja spożywanych kalorii [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
[...] dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Jeszcze kilkanaście lat temu siłownie świeciły pustkami, nie było większości mediów społecznościowych. Miało to jedną, niezaprzeczalną zaletę, nikt nie powielał „internetowych wyzwań” lub innego rodzaju kiepskich pomysłów. Obecnie ludzie wydają się nie wykazywać krytycznego myślenia, traktują słowa internetowych influencerów i innych „youtuberów” [...]
[...] przed wyjściem posiłek złożony z chudego mięsa i warzyw. Dzięki temu nie będziesz głodny i istnieje mniejsze ryzyko, że zjesz dużo za dużo. Możesz również wypić odżywkę białkową z wodą. Zabieg taki skutecznie ogranicza apetyt! Istnieją również dowody naukowe na to, iż przyjmowanie białka serwatkowego przed posiłkiem pozytywnie wpływa na glikemię.
[...] z siedmiu międzynarodowych badań prospektywnych w metaanalizie. Na koniec ocenialiśmy, czy zastąpienie węglowodanów zwierzęcymi lub roślinnymi źródłami tłuszczu i białka będzie miała wpływ na śmiertelność całkowitą. Wyniki: obserwacje trwały średnio 25 lat, w tym czasie odnotowano 6283 zgony w kohorcie ARIC i 40 181 zgonów w [...]
Mięśnie przeciętnie stanowią około 40% masy ciała człowieka. Niektóre mięśnie odpowiadają za ruchy ciała, podczas gdy inne działają stabilizująco. Kiedy wykonujemy jakiś ruch czy ćwiczenie, główny mięsień wykonuje pracę, np. prostuje nogę w stawie kolanowym. Jest on wspomagany przez inne mięśnie działające synergistycznie. Ponadto, gdy [...]
[...] lub taką samą dietą, jednak uzupełnioną 0,3% kawy lub 1% kawy. Zaobserwowano, że suplementacja kawą zwiększa wzrost mięśni szkieletowych, jednocześnie zwiększając ekspresję białka całkowitego MHC, MHC2A i MHC2B w mięśniu czworogłowym. Stwierdzono, iż kawa ma wpływ na ekspresję miostatyny (jej osłabienie), wzmocnienie ekspresji IGF-1, [...]
[...] (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), Wiązanie biotyny do awidyny z białka jaja powoduje jej niedostępność dla mikroorganizmów, a tym samym zapobiega ich namnażaniu. Jako taką, awidynę można uznać za bakteriostatyczną. Biotyna bierze udział [...]
Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
[...] dzienna zalecana dawka magnezu, obliczona według zapotrzebowania. Dostarczanie za małej ilości magnezu było związane z większym otłuszczeniem (BMI) i większym stężeniem białka c-reaktywnego (stan zapalny). Okazało się, że suplementacja magnezem wpłynęła na poprawę jakości snu. W kolejnym z badań klinicznych na 46 osobach podawano placebo lub [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
[...] oporze - 60% (i więcej) maksymalnego obciążenia na jedno powtórzenie. Kiedy próbujesz schudnąć, przyjrzyj się swojej diecie i upewnij się, że zawiera ona wystarczającą ilość białka. W jednym z badań zdrowi ludzie w średnim wieku stosowali redukcyjną dietę wysokowęglowodanową lub wysokobiałkową. Uczestnicy spożywali również owoce i warzywa w [...]
[...] Kortyzol działa na wątrobę, mięśnie, tkankę tłuszczową i trzustkę. W wątrobie wysoki poziom kortyzolu zwiększa glukoneogenezę (powstawanie glukozy np. z tłuszczu, mleczanów, białka) i zmniejsza syntezę glikogenu (czyli więcej może krążyć we krwi). Inne skutki: powoduje immunosupresję (zaburzenia odporności, podatność na choroby), hamuje reakcje [...]
[...] się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W badaniu wzięło udział 14 zdrowych kobiet bez otyłości. Wyniki eksperymentu [...]
[...] jest na poziomie nie wyższym niż 10% Niżej znajduje się mała ściąga (na 100 g produktu). Rośliny strączkowe Rośliny Strączkowe kojarzone są głównie jako źródło roślinnego białka. Okazuje się jednak, że to nie jedyna ich zaleta — są także bogate w żelazo. Wartości minerału różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej żelaza mają soja 8,9 mg [...]
[...] wielu osób, weganie jedzą tylko przysłowiową sałatę. Nic bardziej mylnego. Uprzedzenia społeczne dotyczące wegan i ich wagi są bardzo krzywdzące. Na pewno jesz za mało białka Osoba na diecie wegańskiej może dostarczać białko z różnych źródeł, tak jak robią to osoby jedzące mięso. Dla dorosłych osób za dolną granicę dziennej podaży protein [...]