W pierwszej części artykułu przyjrzeliśmy się, jak najczęściej jest pojmowane „robienie masy”, dlaczego takie podejście nie jest optymalne oraz zrobiliśmy pierwszy krok do zbudowania poprawnego spojrzenia na tę kwestię. Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam [...]
[...] partie mięśniowe. Spożywa do 8 posiłków dziennie i twierdzi, że pomaga jej to utrzymać wysoki metabolizm. Planuje swoją dietę w oparciu o produkty składające się z chudego białka, warzyw, owoców, złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Na jej kanale na Instagramie często wrzuca ciekawe propozycje posiłków, z których możecie skorzystać. Lais [...]
Wielu z nas, najczęściej skuszonych wspaniałymi sylwetkami celebrytów, którzy polecają diety ketogeniczne, stosowało, stosuje lub będzie stosowało dietę ketogeniczną. Dowiedzmy się zatem więcej, poznajmy korzyści i ograniczenia. Okazało się, że osoby w grupie CKD nie zwiększyły znacząco swojej siły w trzech bojach (wyciskaniu na ławce, wyciskaniu [...]
[...] mi do głowy sytuacja, choć bardzo rzadko spotyka się z nią w środowisku osób związanych z aktywnością ruchową, w której dotychczasowa dieta zapewniała bardzo niską ilość białka. Jak wspomniałem wyżej, na diecie ketogenicznej białko stanowi dość duży procent spożywanych kalorii, pamiętajmy, że wykluczamy (prawie) zupełnie węglowodany. A na [...]
[...] odżywcze Ze względu na to, że organizm wzrasta i się rozwija, warto zadbać o odpowiednią podaż kaloryczną diety. Ilość spożywanych kalorii kształtowana przez poziom spożycia białka, węglowodanów i tłuszczy musi być dostosowana do takich parametrów jak płeć, wiek, wzrost, masa, czy poziom aktywności fizycznej dziecka. W przypadku niedowagi należy [...]
[...] sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym dominującym przedstawicielu [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów. Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]
[...] kształcie i nienagannym wyglądzie. Podobnie ma się kwestia zbyt dużej ilości cardio podczas redukcji. Musisz też wiedzieć, że dieta osób trenujących wymaga większych ilości białka. Trenowane mięśnie potrzebują do rozwoju aminokwasów jako materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. [...]
[...] diety. Najwięcej korzyści przyniesie wprowadzenie do diety produktów o dużej gęstości odżywczej i zróżnicowanym składzie. Warto pamiętać o dobrych źródłach tłuszczu i białka, spożywać warzywa i owoce. Jednak i to wymaga czasami indywidualnego podejścia ze względu np. na alergie. Obserwuj swoje ciało, swoje preferencje i odczucia. Tylko [...]
[...] Choco Muffin pyszny czekoladowy smak, brak dodatku cukru, tłuszcze ograniczone do minimum 5,53%, spora ilość błonnika 5,44%, niska zawartość soli 0,17%, wysoka zawartość białka 28,45%, węglowodany wysokiej jakości z mąki owsianej, dodatek białka serwatkowego, tylko 20 minut na przygotowanie. Zastosowanie ALLNUTRITION Choco Muffin idealne dla [...]
[...] jelit ma cienką warstwę śluzu, która łatwo ulega uszkodzeniu. Po uszkodzeniu może wystąpić stan zapalny, stan zwany czasem "nieszczelnym jelitem". Problem polega na tym, że białka z przewodu pokarmowego mogą uciec przez uszkodzoną wyściółkę jelita i wywołać odpowiedź immunologiczną. Może to być czynnikiem w niektórych chorobach [...]
[...] na spacer czy udaje się na przejażdżkę rowerem. Kiedy zaczynała ćwiczyć, nie zwracała uwagi na dietę. Jednak z czasem zdała sobie sprawę, że nie ma wystarczającej ilości białka w swojej diecie. Wprowadziła więc zmiany i jak sama powiedziała „Od czasu zmiany diety na 30% węglowodanów, 35% tłuszczu i 35% białka, moje wyniki były niesamowite!” [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
[...] same elektrolity bez węglowodanów). Magnez i jego rola w ustroju Magnez działa jako aktywator ok. 300 reakcji enzymatycznych, które są niezbędne dla: powstawania (syntezy) białka pracy mięśni (np. skurczów mięśni, a także pracy mięśnia sercowego); magnez przeciwdziała niedotlenieniu serca, zwalnia przewodnictwo i zmniejsza pobudliwość serca, [...]
[...] wspomagają także przebudowę uszkodzonych włókien oraz mitochondriów, przyczyniając się do adaptacji nie tylko siłowych, ale też wytrzymałościowych. Dlatego stosowanie białka jest korzystne dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych: biegaczy, pływaków, piłkarzy, kolarzy, triatlonistów itd. Nie tylko rozbudowa mięśni Proteiny nie są domeną [...]
[...] energetyczne i dzięki temu opóźniać zmęczenie podczas ćwiczeń i pomagać w osiąganiu progresu. Niestety dieta wegańska nie należy do najlepszych, jeśli chodzi o zawartość białka oraz jego strawność. Najlepszymi źródłami białek, które odpowiadają za regenerację mięśni, są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięsa, ryby czy [...]
[...] przyspiesza pasaż jelitowy. Białko, którego potrzebujesz Jako źródło protein wykorzystano między innymi pełnowartościowe białko serwatkowe (w wersjach wegetariańskich) oraz białka grochu. Dodatkowo w HUMMY można znaleźć inne naturalne produkty, które również dostarczają aminokwasów na przykład siemię lniane oraz fasolę. Odpowiednie zbilansowanie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]