Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
[...] chorujący na przewlekłe choroby płucne, gdzie w wyniku przewlekłych stanów zapalnych dochodzi do znacznej utraty masy mięśniowej. Badania naukowe sugerują, że śledząc poziom białka c-reaktywnego we krwi, będącego markerem stanu zapalnego, możemy przewidzieć, czy dany organizm jest narażony na sarkopenię. 3. Brak ruchu Brak ruchu prowadzi do [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
[...] Jednak nie jest to prawdą. Nietolerancja laktozy nie powoduje odpowiedzi układu immunologicznego, jak ma to miejsce w przypadku alergii. Wiele osób myli alergie na białka mleka, z nietolerancją laktozy. Oczywiście te dwie przypadłości mogą współistnieć u jednej osoby, jednak musimy mieć na uwadze, że to zupełnie dwie różne przypadłości. [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] Odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na lekkostrawnych źródłach białka, warzywach bez skórki, łatwo przyswajalnych owocach oraz zdrowych tłuszczach. Unikanie pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z nietolerancją [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
W dobie powszechnego dostępu do informacji zadziwiający jest fakt, iż większość ludzi stosuje nieskuteczne bądź kontrowersyjne diety, sposoby suplementacji czy treningu. Oczywiście argumentują to, wygłaszając tezy w rodzaju: „nie wiadomo skąd czerpać informacje”. Nie! Oczywiście księgarnie są pełne książek Delaviera, wydawnictw lekarskich (np. [...]
W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Niestety nie wszyscy mogą zostać siłaczami - albo masz specyficzne predyspozycje genetyczne, albo nie. To nie znaczy, że nie możesz rozwijać siły do pewnego ściśle określonego poziomu. Na szczęście kulturystyka nie jest dyscypliną polegającą na konkursie, kto więcej podniesie? Większość osób, które wpadają w sidła pogoni za siłą, prędzej czy [...]
[...] popularne i to nie jest przypadek. W kontekście odchudzania pozwalają regulować stężenie cukru we krwi oraz przyspieszają metabolizm. W jednym z badań spożywanie 30 g białka serwatkowego (WPC) na noc przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%. Działanie przeciwzapalne białka serwatkowego Białko serwatkowe działa także przeciwzapalnie. IL-6 [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] zwrócić uwagę na to, w co pakowane są parówki. Do wyboru mamy bowiem kilka opcji: od „otoczek” syntetycznych, przez flaki naturalne (z kiszek baranich lub wieprzowych), po białka kolagenowe. W praktyce parówki najgorsze jakościowo pakowane są w foliowe flaki. Tych nie warto kupować. Parówki we flaku naturalnym i pozbawione otoczki są zazwyczaj [...]
[...] potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że proces pozyskiwania energii z białka jest mało wydajny. Produkty typu WPH, czyli białka wstępnie poddane, obróbce enzymatycznej, są to preparaty białkowe, które praktycznie nie posiadają węglowodanów i [...]