W XXI wieku typowy jest przesyt wywołany oglądaniem filmów, coraz mniej osób potrafi skoncentrować się, chociaż na kilka minut, by przeczytać artykuł. Coraz częściej treści przekazywane w sieci nie są oparte na wieloletnim doświadczeniu, a przede wszystkim praktyce. Aktywność w dni wolne od treningu siłowego Tak, wiem, masz wewnętrzne przekonanie [...]
[...] jak i wsparcie nadmiernego apetytu, proteiny bowiem doskonale sycą. W okresie redukcji odżywka białkowa potrafi być zbawienna i niekoniecznie chodzi tutaj o braki białka, a jej inne ciekawe formy zastosowania. Ciekawym zastosowaniem odżywki białkowej jest fakt, że jest ona po prostu smaczna, słodka i nadaje się jako element deserów [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Kofeina (synonimy: metylteobromina, teina, guaranina,1,3,7-trimety-lo-3,7-dihydro-1H-puryno-2,6-dion, 1,3,7-trimetyloksantyna, 7-metyloteofilin) jest jedną z najczęściej używanych substancji ergogenicznych. Alkaloid jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
[...] i pasty orzechowe Pasty orzechowe są bardzo kalorycznym produktem. Jedna łyżka stołowa to czasem blisko 100 kcal. Pasty orzechowe składają się w większości z tłuszczu i białka, dzięki czemu jest bardzo ciekawym produktem. Poza tym, kto nie lubi smaku kremów orzechowych? Można je jeść codziennie. Jeśli ja miałbym wybrać, kupiłbym raczej pastę [...]
[...] nie robi cardio, a jego ulubiony dzień treningowy jest wtedy, gdy ćwiczy klatkę piersiową. Po każdym treningu rozciąga się, chociaż przez pięć minut. Jego dieta zawiera dużo białka, a jego główne źródło stanowi wołowina, indyk i koktajle proteinowe. Pije też sporo gainerów. Jednym z idoli Craiga a zarazem dobrym przyjacielem był Rich Piana. [...]
[...] w świadomości wielu osób. W kulturystyce więcej prawie nigdy nie znaczy lepiej. Możesz zastosować dietę wysokowęglowodanową (50% węglowodanów, 25-30% tłuszczów, 20-25% białka), ale to wcale nie znaczy, że nieskuteczna okaże się dieta np. 30% węglowodanów, 40-50% tłuszczów, 20-25% białka. Dla modelowego 70 kg mężczyzny, mającego 20 lat i 185 [...]
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni kluby zapełniają się osobami, które w błyskawiczny sposób chcą osiągnąć przemianę sylwetki. O ile nie ma niczego złego w ćwiczeniu pod kątem „plaży” to prowadzenie aktywności fizycznej tylko kilka miesięcy w roku, bezpośrednio przed sezonem urlopowym jest co najmniej absurdalne. Najgorsze, że wielu [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej budowanie masy mięśniowej jest dość powszechną strategią osób trenujących. Nie da się ukryć, że ciężki trening siłowy, znaczna aktywność w skali tygodnia, wiąże się z koniecznością wykorzystania produktów, które będą dostarczać naszym mięśniom tego, co jest im potrzebne do wzrostu. Jest spora grupa [...]
Nootropy to nowy rodzaj suplementów, które pomagają osiągnąć lepszą koncentrację i motywację, zminimalizować stres i nabrać większej pewności siebie. Nie trzeba żadnych badań, by stwierdzić, że współczesne społeczeństwo jest zestresowane. Panuje ogromna presja już od lat szkolnych, by osiągnąć jakiś status społeczny, wykształcenie, pozycję w [...]
[...] enzymy glikolityczne. W odpowiedzi na podawanie SAA indukowana jest transkrypcja, wzrasta retencja azotu w ustroju, rośnie synteza białek mięśniowych (związana ze szlakiem białka G), aktywowane są komórki satelitarne. Część środków działa poprzez receptory androgenowe, inne mają zupełnie odmienną charakterystykę i sposób działania. Niemniej [...]
[...] ROS (reaktywne formy tlenu) mogą wpływać na: tłuszcze zawarte w błonach komórkowych, powodując zmianę przepuszczalności DNA, powodując uszkodzenia i niestabilność genomu białka, powodując modyfikacje oksydacyjne (np. mogą powstawać białka bardziej podatne na degradację) ROS mogą wywołać zaprogramowaną i podlegającą kontroli destrukcję, a [...]
[...] w których dotychczas używaliśmy wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej). Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
W ostatnim czasie algorytm YouTube zaproponował mi film dotyczący podciągania na drążku. Z niewiadomych przyczyn autorzy rozmaitych materiałów proponują swoim odbiorcom wątpliwe ćwiczenia siłowe. Nie jest prawdą, że wszystkie ćwiczenia są równie skuteczne. W rzeczywistości są to różne narzędzia. Śrubokręt służy do czego innego niż klucz nasadowy. [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
[...] pokarmowy. W najcięższych przypadkach uczulenie może wywołać wstrząs anafilaktyczny, który zagraża życiu. Alergię na orzechy arachidowe powodują znajdujące się w orzeszkach białka Ara h 1 i Ara h 2. Oprócz orzeszków ziemnych uważaj także m.in. na: orzechy włoskie, orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe, makadamia, pistacje oraz kasztany. Możesz [...]
[...] inne wieczorem; wrażliwość insulinowa jest najwyższa rano, najmniejsza wieczorem). U otyłych kobiet (BMI 37.1) posiłek (1672 kJ czyli ~400 kcal) mający 55% węglowodanów, 15% białka i 30% tłuszczy wywołał inne reakcje niż ten zawierający 40% węglowodanów, 30% białka i 30% tłuszczy. Po posiłku mającym 30% protein odnotowano większe utlenianie [...]