Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje uzasadnienie w kontekście zabezpieczenia tkanki mięśniowej, jak i wsparcie nadmiernego apetytu, proteiny bowiem doskonale sycą. W okresie redukcji odżywka białkowa potrafi być zbawienna i niekoniecznie chodzi tutaj o braki białka, a jej inne ciekawe formy zastosowania.

  1. Czym jest odżywka białkowa?
  2. Czy białko może wspomagać odchudzanie?
  3. Czy odżywka białkowa jest gorszej jakości źródłem protein?
  4. Jaki rodzaj wybrać?
  5. Jak stosować odżywkę białkową?

Czym jest odżywka białkowa?

Odżywka białkowa jest to uzupełnienie diety w postaci produktu zawierającego jeden makroskładnik dietetyczny - białko. Preparaty pozbawione są dodatku węglowodanów oraz tłuszczy, co czyni je znakomitym dodatkiem podczas odchudzania. Białko służy głównie jako element “łatający” codzienną dietę, który stanowi bogactwo aminokwasów EAA, niezbędnych dla funkcjonowania naszego ciała. Aminokwasy te odpowiedzialne są między innymi za:

  • prawidłową budowę tkanek
  • wsparcie regeneracyjne
  • regulowanie procesów enzymatycznych
  • wpływ na kompozycję sylwetki
  • wsparcie w utrzymaniu kondycji włosów, skóry i paznokci

odżywka białkowa - izolat białka serwatkowego

Czy białko może wspomagać odchudzanie?

Jak najbardziej odżywka białkowa nadaje się podczas okresu odchudzania. Białko skutecznie wpływa na aktywność metaboliczną naszego organizmu, który potrzebuje znacznych nakładów energii, aby uporać się ze strawieniem białek. Co więcej, spożycie białka znacznie przekłada się na poziom termogenezy, co powiązane jest z efektem termicznym spożytego pokarmu, który znacznie jest stymulowany przez jego część białkową. Efekt ten przekłada się na wsparcie lipolityczne, które powiązane jest bezpośrednio z poziomem utleniania wolnych kwasów tłuszczowych.

Dodatkowo zwiększony udział białek w naszej diecie wspomaga funkcjonowanie gospodarki insulinowej, co przekłada się na kontrolowanie łaknienia. Działanie to wpływa na brak chęci do podjadania, co pozwala nam na ścisłe kontrolowanie diety.

Czy odżywka białkowa jest gorszej jakości źródłem protein?

Spotkać możemy się z opiniami, że białko zawarte w odżywce jest gorszej jakości, że organizm nie potrafi z niego korzystać w pełni, że stanowi ono uboższą wersję białek od tych np. zawartych w mięsie. Jest to oczywiście nieprawdziwe sformułowanie, które wprowadza osoby trenujące w błąd i pewne zakłopotanie, gdy przychodzi moment wyboru produktu białkowego w celach uzupełnienia diety. Klasyczne WPC charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, sięgającą BV=104. Można z powodzeniem stwierdzić, że produkt charakteryzuje się wysoką strawnością, jak i przyswajaniem, co sprawia, że odżywki to pełnowartościowe źródło białka.

Jaki rodzaj wybrać?

Wybór frakcji białkowej zależy przede wszystkim od poziomu tolerancji na cukier mleczny, czyli laktozę. Jest to główne kryterium, jakim powinny kierować się osoby trenujące rekreacyjnie. Część osób ma problemy z dwucukrem zawartym w mleku i musi korzystać z jak najczystszych form odżywek białkowych co oferuje nam WPI, jak i WPH. Frakcja WPI od WPC różni się tym, że posiada obniżoną zawartość cukru, jak i mniejszą zawartość części tłuszczowej, co dodatkowo podnosi wartość odżywki i jej procentowy udział białek w całej masie produktu.

Dodatkowo osoby mające problemy z trawieniem wykorzystać mogą frakcję WPH, która charakteryzuje się tym, że jej łańcuchy białkowe są wstępnie nadtrawione w wyniku procesu hydrolizy na krótsze związki peptydowe.

Osoby, które charakteryzuje podejście bezmięsne do tematu diety, mogą skorzystać z powodzeniem z produktów białkowych opartych na surowcach pochodzenia roślinnego, jak soja, groch, ryż czy też konopie. Jednak tutaj sprawa się nieco komplikuje, gdyż smak i aminogram tego typu produktów nie do końca jest optymalny.

Jak stosować odżywkę białkową?

Białko stosujemy wg braków dietetycznych i co do tego nie ma wątpliwości. 1-2 porcje odżywki białkowej w ciągu dnia w ilości 30 g wydają się rozwiązaniem, które jest optymalne z punktu widzenia przeznaczenia produktu. Bazowanie na samych proszkach również nie będzie opcją pożądaną ze względu na to, że produkty białkowe różnią się aminogramami, jak i udziałem poszczególnych witamin i minerałów, dlatego udział białek w diecie powinien być zróżnicowany.

Odpowiednim momentem na użycie białka, jest opcja potreningowa, która pozwoli na to, aby w szybki i smaczny sposób dostarczyć lekkostrawnych białek, które stanowią bogate źródło aminokwasów. Ze względu na to, że WPC charakteryzuje się wysoką zawartością leucyny, doskonale nadaje się do podbicia anaboliczności naszej diety, co w kontekście anabolicznego okna potreningowego będzie miało kolosalne znaczenie, powiązane z wpływem na tempo przemian energetycznych, regenerację i odbudowę uszkodzonych struktur.

Ciekawym zastosowaniem odżywki białkowej jest fakt, że jest ona po prostu smaczna, słodka i nadaje się jako element deserów dietetycznych, jak i sama w sobie potrafi być "nagrodą" dla naszego mózgu. Słodki, owocowy smak lub mleczny typu czekolada, wanilia, dostarczą wrażeń smakowych, których na redukcji jesteśmy mocno spragnieni. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby z pomocą białka wykonywać fit wypieki, zastępujące klasyczne produkty cukiernicze.

Komentarze (0)