[...] O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na kilogram masy ciała. W przypadku osób trenujących zapotrzebowanie na białko [...]
[...] możliwości wysiłkowe są ograniczone, co manifestuje się choćby spadkami siły, brakiem motywacji, koncentracji, poczuciem senności i brakiem mocy. {spistresci}} Podwójna rola białka podczas redukcji Odpowiednio zbilansowana dieta ma na celu zapewnienie nie tylko ochrony tkanki mięśniowej przed działaniem katabolizmu, ale również wsparcie [...]
[...] aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze przebadana. Podsumowanie Jeśli wykonujesz trening całego ciała (FBW) lub stymulujesz [...]
Mięśnie nasze składają się z białka. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, jakie ilości tego składnika odżywczego dostarczamy, z jakich źródeł ono pochodzi i kiedy jest przez nas dostarczane. Czynniki te w znacznym stopniu warunkują to, jakie osiągniemy efekty nie tylko w budowaniu naszych mięśni czy redukowaniu tkanki tłuszczowej, ale [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] tkanki tłuszczowej. W badaniu porównano wpływ diety zawierającej różną ilość protein na bilans energetyczny u szczurów podatnych na otyłość. Wyniki dieta wolna od białka (0% białka) zmniejszyła spożycie energii i zwiększyła wydatek energetyczny, zwiększyła ilość serotoniny, miała wpływ na szlak beta-adrenergiczny, dieta zawierająca 5% [...]
Budowanie masy mięśniowej to mechanizm, który powiązany jest z odpowiednią stymulacją mięśni za pomocą treningu, jak i odpowiedniej podaży makroskładników w tym białka, które umożliwiają proces syntezy. Komponując dietę, której celem jest budowa masy mięśniowej, powinniśmy uwzględniać prosty mechanizm, jakim jest poszukiwanie przez nasz organizm [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]
[...] musi mieć przełożenie na stężenie cholesterolu endogennego (np. oznaczanego we krwi). W dzisiejszym "odcinku" weźmy pod lupę o wiele ciekawszą kwestię. Całe jajka czy same białka jajek? Co lepsze dla hipertrofii? Celem badania było porównanie odpowiedzi metabolicznych całego ciała i ocena syntezy białek mięśniowych po spożyciu całych jaj lub [...]
[...] Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi wrażenie. W jednym z wywiadów udzielonych dla portalu Generation Iron, Craig odpowiedział ile białka spożywa i z jakich produktów korzysta na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, czyli [...]
[...] warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja pozbywaniu się tłuszczu). Białka wykazują działanie anaboliczne, chociażby ze względu na swój wpływ na wydzielanie insuliny, co jest niezwykle [...]
[...] szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy spożywali go o połowę mniej. Podsumowanie Klucz jest jeden - należy dążyć do [...]
Gdy budujesz mięśnie, potrzebujesz białka! Gdy się odchudzasz, potrzebujesz białka! Gdy Twoim celem jest poprawa wyników sportowych, będziesz potrzebował białka. Będziesz go potrzebował więcej niż osoby nieaktywne sportowo. Czy to już wszystko, co można napisać o tym wyjątkowym produkcie? Nie! Teraz czas na najlepsze. Otrzymujesz produkt [...]
[...] potencjału etanolu. Spotyka się tylko ogólnikowe stwierdzenie, iż „alkohol szkodzi zdrowiu”. A czy stosowanie odżywek białkowych (np. koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego; białek mleka) może wykazywać działanie przeciwrakowe? Czy białka serwatkowe mogą zniwelować negatywne wybory żywieniowe i związane ze zbyt małą [...]
Niedawno w jednym artykule przeczytałem, iż: „nasze ciało składa się w ponad 15% z białka, co dla przeciętnego mężczyzny przekłada się na ponad 10 kilogramów białka.” Czy to prawda, czy może jest to rażąca nadinterpretacja? Przyjrzyjmy się faktom. Walter R. Frontera i in. opisali tę kwestię następująco: „Mięsień szkieletowy jest jednym z [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
Czy zastanawialiście się czasem, dlaczego kulturyści dostarczają ekstremalnie wysokich dawek białka rzędu 3-4g na 1kg masy ciała? Zazwyczaj pojawia się tutaj konkluzja, która połączona jest ze stosowaniem SAA i większość z nas upatruje się tutaj celowości wysokiej podaży białek. Jednak nie tylko stosowanie medykamentów, które pozwalają wykorzystać [...]
[...] rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na rośliny? Wiele osób z przyczyn zdrowotnych i światopoglądowych [...]