Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
[...] * Certyfikowane składniki ekologiczne. Wartość odżywcza: 100 g tego dżemu dostarczy 143 kcal, w tym: 35,1 g węglowodanów (w tym 33 g cukrów) <0,1 g tłuszczów <0,4 g białka 1,2 g błonnika 0,06 g soli Plusy: produkt posiada certyfikat ekologiczny, nie posiada dodatku cukru (słodzony jest zagęszczonym sokiem jabłkowym), a mimo to jest [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
Historia kulturystyki zaczęła się być może w czasach prehistorycznych, gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków [...]
Niektórzy ludzie przypominają sobie o zgromadzonej tkance tłuszczowej 1-2 miesiące przed wakacjami, inni rozpoczynają walkę w styczniu. Najwięksi desperaci pytają na forach dyskusyjnych, czy da się „zrobić formę” przez miesiąc. Spotyka się również osoby, które chcą się pochwalić przed rodziną świetną sytuacją, nierzadko widać ogłoszenia dotyczące [...]
[...] wytrenowane, ważące 100 kg, potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała dziennie), z tego 30% może pochodzić z koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego, białka jaja czy kazeinowego. W czasie redukcji korzystne może być dostarczanie od 230 do 350 g protein dziennie (2,3 – 3,5 g na kg masy ciała dziennie). [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
[...] na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które dbają o zdrowie oraz dobre samopoczucie, skorzystają z tego, że śniadanie zawiera tak dużo białka. Okazuje się bowiem, że spożywanie wysokobiałkowych śniadań pomóc może w redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, zmniejszając łaknienie i ułatwiając tym samym realizację [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]
[...] Ponadto ciastka te wzbogacone są o WPC, dlatego też mogą być dobrym dodatkiem do każdego posiłku, jako forma deseru, który wzbogaci nasze menu i uzupełni ewentualne braki białka w diecie. Ciasteczka te są przekładane śmietankowym kremem, który razem z całym ciastkiem niesamowicie się komponuje. Takimi ciasteczkami możemy poczęstować naszych [...]
Obecne czasy niestety wymagają od nas wiele wysiłku nie tylko od strony fizycznej, ciężko pracując czy trenując, ale również od strony psychicznej, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy różnego rodzaju czynnikami powodującymi stres i zaburzenia hormonalne organizmu. Jedni z nas są bardziej odporni, a inni niestety nie i wtedy mogą pojawić się [...]
[...] przyłączać się również antyandrogen kompetencyjny, np. octan cyproteronu (pochodna progesteronu, wykazuje antagonizm kompetencyjny w stosunku do receptora androgenowego), białka HSP są odłączane od receptora androgenowego. Następuje homo-dimeryzacja, jądrową translokacja AR. W następstwie ligacji receptor ulega zmianom konformacyjnym i [...]
[...] przyrostowego testu wysiłkowego u 8 zdrowych, niewytrenowanych ochotników (w wieku 22 ± 0,9 lat). Stosowano diety kontrolną, mieszaną lub ketogeniczną (50% tłuszczu, 45% białka i 5% węglowodanów), które dostarczały tyle samo energii. Przed i po ćwiczeniach badano równowagę kwasowo-zasadową, stężenie betahydroksymaślanu (p-HM) [...]
[...] programy monitorujące w komputerze, telefonie itd.) zwiększenie podaży protein (> 25% dziennej podaży energii) np. dobrym sposobem jest umieszczenie dodatkowych porcji białka serwatkowego, rozumienie definicji i praktycznego znaczenia podaży energii, kaloryczności produktów i bilansu energetycznego ustalanie celów krótko i długookresowych [...]
[...] tłuszczu od 83,2 g do 87,1 g! Przy małych dawkach tłuszczu odkłada się 70-75%, przy większych nawet 87-95%! Teoretycznie najmniej podatne na przekształcenie do glukozy są białka, one nie tuczą, a odchudzają. Niestety, w Internecie powszechna jest dezinformacja w rodzaju: „Przekonanie o tym, że węglowodany tuczą, jest słuszne, jednak tylko w [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
[...] suplementacja i stosowana dieta będą się różnić, w porównaniu do normalnych warunków. Rozkład makroskładników w diecie w zależności od celu Cel: maksymalne osiągi, ilość białka: 1,5 – 2,2 g na kg masy ciała. Ilość węglowodanów 5-8 g na kg masy ciała, tłuszcze: 1-1,5 g na kg masy ciała. Spora nadwyżka energii w diecie. Może być to także dieta [...]
[...] może być dostarczanie 0,2-0,4 g protein/kg masy ciała razem z 0,8 g węglowodanów/kg masy ciała (dla wzorcowego 90 kg zawodnika byłoby to więc 18-36 g protein np. białka serwatkowego/godzinę oraz 72 g węglowodanów/godzinę). Czy zawsze podawanie węglowodanów jest korzystne? Należy zwrócić uwagę na ważny fakt – trening siłowy z reguły [...]