SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka

  • Jak budować masę mięśniową u kobiet?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] FOXO3, należy do podgrupy dużej rodziny białkowych czynników transkrypcyjnych Fox Wyniki: cząstkowe tempo syntezy białek (Fractional Synthesis Rate –FSR), czyli ilość białka zsyntetyzowanego/24 h, podzielona przez ogólną ilość białka w danym narządzie, nie wzrosło znacząco po estradiolu FSR było nieco wyższe u kobiet po menopauzie, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5871 Data: 2019-06-24 13:41:34
  • Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8890 Data: 2017-08-20 12:47:14
  • Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 48318 Data: 2017-05-16 07:45:32
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9699 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • Co kilka lat pojawia się taka czy inna alternatywa dla sterydów anaboliczno-androgennych. SAA pojawiły się w obrocie pod koniec lat 40’ XX wieku, pierwsze użycie przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 65207 Data: 2017-06-02 10:25:26
  • [...] fadrazol, formestane Trzecia: letrozol, anastrazol, exemestane, worozol unikanie herbicydów, pestycydów i innych toksycznych związków występujących w przemyśle unikanie białka sojowego Referencje: Astrid M. Horstman,corresponding author E. Lichar Dillon, Randall J. Urban, and Melinda Sheffield-Moore “The Role of Androgens and Estrogens on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 63812 Data: 2017-09-01 11:18:03
  • [...] w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek mięśniowych i wywiera maksymalny wpływ, gdy jej stężenie w osoczu wynosi 15–30 μU [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40514 Data: 2019-03-30 10:04:07
  • [...] do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy tłuszczu. Waga niekoniecznie musi być dobrym wskaźnikiem efektywności treningu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18690 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • [...] interwałowa) potrafią zużyć glikogen w zastraszającym tempie. Powinieneś zadbać o dowóz paliwa w trakcie i zaraz po zakończonym treningu. Dawkowanie po treningu: 30-40 g białka, 60-80 g węglowodanów dla osoby ważącej 100 kg. Po dłuższym wysiłku konieczna może być podaż nawet 100-120 g węglowodanów w ciągu pierwszych 3-5 h po zakończeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4072 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • [...] głównie na metabolizm, a przede wszystkim na redukcję tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazało się, iż hormony tarczycy regulują np. pracę serca, ale nie tylko, bo poprzez białka regulatorowe (miozyna 7, 2, 1 oraz 4) mają wpływ na szybkość skurczu mięśni, a nawet metabolizm tkanki mięśniowej. Okazało się, iż hormony tarczycy pośrednio: mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12520 Data: 2018-07-10 11:46:41
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7120 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • [...] 20 zdrowych, wytrenowanych młodych sportowców zbadano pod kątem ilości wydatkowanej energii w ciągu 1 tygodnia. W drugim tygodniu eksperymentu żywiono ich dostarczając 15% białka i 100% wartości energetycznej. W kolejnych 2 tygodniach zastosowano interwencję: dietę opartą o 15% lub 35% białka i 60% dotychczas dostarczanej z pokarmu energii. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11658 Data: 2018-07-05 14:28:06
  • [...] J Physiol. 2014 Feb 3. S. Tukaj „Immunoregulacyjne właściwości białek Hsp70” http://www.phmd.pl/api/files/view/29583.pdf E. Laskowska „Małe białka szoku termicznego – rola w apoptozie, kancerogenezie i chorobach związanych z agregacją białek”http://www.postepybiochemii.pl/pdf/1_2007/02_1_2007.pdf Peake JM1,2, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27572 Data: 2019-06-07 22:14:57
  • Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 110391 Data: 2023-03-31 15:31:11
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość protein (10% białka, 60% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3256 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niezbędnych tłuszczów (z grup wielonienasyconych omega-3/6 i jednonienasyconych omega-9, nasyconych itd.), protein (indyk, kurczak, wołowina, ryby, migdały, orzechy, białka serwatkowe) ani innych składników potrzebnych sportowcom? „Zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” - raczej pozbędziesz się mięśni, co spowoduje, że wpadniesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] tysiące kalorii. Fakt 2: „kilokalorie nie są sobie równe” Zgodnie z ogólnie przyjętymi przelicznikami, 1 g etanolu ma 7 kcal, ale ... podobnie, jak w przypadku białka, jest to nieprawdziwa wartość. W wielu badaniach stwierdzono, że białko ma nikłą wartość energetyczną (efektywnie 1 g to ledwie 0.8 kcal), za to drastycznie nasila [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4050 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] japoński) w proszku 0,5% - w sosie wasabi, kwas: kwas cytrynowy. Może zawierać sezam oraz mięczaki. Wartość odżywcza 100 g tego sushi dostarczy 153 kcal, w tym: 4,5 g białka 3,4 g tłuszczu (w tym 0,4 g kwasy tłuszczowe nasycone) 25,6 g węglowodanów (w tym 9,1 g cukrów) 2,2 g soli. Plusy: wasabi ma dobrą konsystencję, łosoś całkiem dobry w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24925 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Bikini fitness: czy to ma sens?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10343 Data: 2017-09-05 09:56:48
  • Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13277 Data: 2018-01-22 19:00:03