Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
[...] które są wolne od tej wady np. soja. W związku z tym, im więcej wykluczeń produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie, tym większa konieczność łączenie różnych źródeł białka w diecie oraz ogólnie mówiąc, przydatność spożywania większej ilości białka. Kompletna odżywka wegańska bazująca na soi 2:1 dla diety roślinnej. Mikroelementy Choć [...]
[...] 2 powtórzenia zapasu, aby nie tracić kontroli nad ciężarem. 10. Pamiętaj też o diecie Ostatnie przykazanie dotyczy diety i suplementacji. Twoja dieta powinna obfitować w białka dobrej jakości. Z wiekiem spada możliwość utrzymywania dodatniego bilansu azotowego, dlatego ilość białka w diecie również powinna być nieco większa. Jeżeli jesteś [...]
[...] na jedzeniu pełnowartościowych produktów, które dostarczają jej organizmowi wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania szczupłej i zdrowej sylwetki. Źródłami białka w jej diecie jest chude mięso, białka roślinne oraz białka jaj. Zjada również złożone węglowodany takie jak bataty, ryż czy makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu [...]
[...] nawet 150 zł, w większych miastach 60-80 zł. Mleko potrafi podnosić stężenie insuliny oraz IGF-1. W jednym z badań 24 chłopców mających 8 lat przyjmowało codziennie 53 g białka w postaci mleka lub mięsa. W grupie mleka stężenie insuliny na czczo wzrosło dwukrotnie, co spowodowało też podobny wzrost insulinooporności (czyli insulina nie [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
W poniższym opracowaniu postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy warto brać aspirynę w celach profilaktycznych? Bardzo często w „podziemnych” poradnikach dopingowych, na Facebooku, na YouTube, TikTok czy Instagramie publikowane są porady medyczne. Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po [...]
Suplementacja kreatyną jest jedną z najbardziej powszechnych metod wsparcia dietetycznego, które jest ukierunkowane na podniesienie osiągów organizmu. Sporty sylwetkowe, siłacze, osoby uprawiające sporty o charakterze wytrzymałościowym i wydolnościowym, a także osoby pracujące umysłowo korzystają z suplementacji tym związkiem, aby znacznie [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] poza niewątpliwymi walorami smakowymi i możliwością wyboru spośród wielu rodzajów orzechów, są ich właściwości prozdrowotne. Orzechy i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, białka i wielu składników mineralnych. Jednak nie każdy lubi lub może spożywać orzechy w całości, dlatego coraz więcej osób sięga po „masła orzechowe”, które idealnie możemy [...]
[...] g dziennie przez 2-3 miesiące, w dni treningowe zaraz po treningu) oraz beta-alanina (kilka gramów dziennie). Osoby, które mają problem z dostarczaniem odpowiedniej ilości energii, mogą również sięgnąć po odżywki typu gainer lub bulk (wybór produktu jest uzależniony od tego, czy danej osobie potrzeba więcej, czy mniej węglowodanów i/lub białka).
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni oraz rezygnacji z obostrzeń siłownie zaczną pękać w szwach. Jeśli w ciągu 2-3 miesięcy chcesz zrobić „formę”, to jest na to trochę za późno, co nie oznacza, iż nie warto zacząć treningu siłowego. Trenować siłowo warto zawsze, szczególnie jeśli ktoś chce wpłynąć na poprawę stanu swojego zdrowia, obniżyć ryzyko [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
[...] Badani wykonali 240 skurczów ekscentrycznych mięśni czworogłowych uda, które miały nasilać urazy mięśniowe. Stężenia kinazy kreatynowej w surowicy (CK), mioglobiny (Mb) i białka wiążącego kwasy tłuszczowe mierzono przed treningiem, a także 0, 6, 24 i 48 godzin po zakończeniu ćwiczeń. Szczytowy izometryczny moment siły mięśnia czworogłowego [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
[...] jednak skoro ciągle podobne pytanie pada - trzeba wrócić do korzeni. Odżywka białkowa Mam nadzieję, że każdy z nas przykłada właściwie dużą rolę do ilości spożywanego białka. Białko musimy dostarczać (wraz z naszą dietą) każdego dnia. Powiem więcej - jeśli zależy nam na wyglądzie naszej sylwetki - większe mięśnie lub na poprawie ich pracy [...]
Zdecydowanie nie będzie to artykuł związany z modą. Choć bez wątpienia w pewien sposób do niej nawiązuje. Głównymi odbiorcami treści w nim publikowanych będą kobiety, choć być może również i mężczyźni będą mogli skorzystać z kilku podpowiedzi w nim zawartych. Ogranicz węglowodany Na kilka dni z Twojej diety znika duża ilość pieczywa, makaronów, [...]