Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Fitness sylwetkowe - kryteria oceny są dość jasne. Jak sama nazwa wskazuje - sylwetka jest tu istotą. Kryteria oceny w moim odczuciu kształtują startujące zawodniczki, czasami dokonanie wyboru pomiędzy np. zawodniczką o słabych proporcjach ciała, ale w doskonałej formie startowej, a zawodniczką o doskonałych proporcjach poziomych i pionowych, [...]
Trening mięśni brzucha jest dość często jednym z priorytetów, jaki widnieje w planach treningowych osób początkujących. Wszystko za sprawą tego, że osoby rozpoczynające treningi chcą szybko osiągnąć efekt w postaci ładnego i płaskiego brzucha, ale i nie tylko. Mocny nacisk na trening brzucha jest jeszcze podyktowany tym, że osoby początkujące [...]
[...] nim nie jest). Wysoka reaktywność tych związków wynika z obecności niesparowanego elektronu i wiąże się z silnymi właściwościami utleniającymi. Utlenieniu ulegają lipidy i białka błon komórkowych (degradacja błon) oraz dochodzi do uszkodzenia DNA, co prowadzi do śmierci komórki. Na chwilę obecną wiąże się oddziaływanie reaktywnych form tlenu [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
[...] oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze pochodzące głównie z oliwy z oliwek i pestek dyni. Jak przygotować danie? Właściwie jest ono [...]
[...] Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and disease-related muscle loss: the [...]
[...] roślinnych i pełnoziarnistych, szczególnie owsa, żyta i jęczmienia. Obie diety zakładają jedzenie ryb, ale nordycka kładzie większy nacisk na ryby wędzone, jako źródło białka jedzonego zamiast czerwonego mięsa i drobiu. Różnice są też w przypadku używanego oleju. W diecie śródziemnomorskiej króluje oliwa z oliwek, a w nordyckiej olej [...]
[...] wartościowymi źródłami magnezu są przetwory mleczne oraz ryby. Komponując posiłki w taki sposób, aby każdy z nich miał w sobie warzywa, zboża lub orzechy i cenne źródła białka jest duża szansa na uniknięcie skutków niedoboru omawianego składnika mineralnego. Dodatkowe wsparcie zapewnić może dbanie o nawodnienie, a w szczególności robienie [...]
[...] a weganie poszukują dla siebie roślinnych alternatyw. Jedną z nich jest roślinny sznycel znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem witaminy B12 i żelaza, czyli wszystkim, czego nam dostarcza mięso, a z czym weganie i wegetarianie mogą mieć kłopot, jeśli nie bilansują odpowiednio swojej [...]
[...] bardzo zachęcająca. A czy skład też jest zachęcający? Producent Well Well chwali się na opakowaniu, że pasta ma prosty skład, jest w 100% z roślin, stanowi dobre źródło białka i błonnika, a także ma niską zawartość cukrów. Ile jest w tym prawdy? Białka i błonnika rzeczywiście ma sporo, jednak uważam, że zamiast niskiej zawartości cukru, [...]
[...] formy tlenu (ROS) to inaczej wolne rodniki, które jak sama nazwa wskazuje, mogą być agresywne dla ustroju, czyli reaktywne. Mogą zmieniać ważne struktury takie jak lipidy, białka i DNA, oraz uszkadzać komórki. Są również związane z występowaniem chorób takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera itp. [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Czy peptydy kolagenowe leczą ścięgna Achillesa? Uczestnicy przez 6 miesięcy [...]
Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]
[...] stosowanie preparatów o potencjale przeciwzapalnym oraz modulującym apetyt i nastrój, takich jak kannabidiol (CBD) z konopi włóknistych, a także odpowiednio wysoka podaż białka, ze szczególnym uwzględnieniem glutaminy modulującej aktywność układu odpornościowego oraz budującej wyściółkę jelit. Dokładne postępowanie skonsultowane powinno być z [...]
[...] podawaniem placebo w grupie otrzymującej placebo do 1 godziny po ostrym wysiłku fizycznym (sprintach) zaobserwowano znaczny wzrost czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-α) i białka C-reaktywnego (CRP) suplementacja kreatyną zmniejszyła wzrost TNF-α i CRP, a także LDH wywołany silnym obciążeniem fizycznym Wniosek Suplementacja kreatyną hamowała [...]
[...] z diety. Poznaj nowe zdrowe przepisy, które wykorzystują proste, ale satysfakcjonujące składniki. Możesz schudnąć bez uczucia głodu, jeśli dodasz do swojej diety więcej białka i wyeliminujesz rafinowane węglowodany i cukry. To naprawdę niewielka zmiana a może znacząco poprawić Twoje samopoczucie. Rozwiąż problem emocjonalnego jedzenia [...]
[...] jednak pod uwagę inne produkty z tej serii, nie ma raczej czego się obawiać. Hummus klasyczny ma sporo tłuszczu (21 g w 100 g, z czego tylko 2,2 g to tłuszcze nasycone), białka (7,9 g), błonnika (6,9 g) i odrobinę węglowodanów (9,5 g). Jako dodatek na kanapki, uważam, że taki hummus to świetna opcja i przede wszystkim urozmaicenie. Weganie [...]
Na to, jak długo żyjemy, wpływa wiele czynników. Jest to głównie kombinacja naszych genów i środowiska. W badaniach z udziałem bliźniąt jednojajowych naukowcy oszacowali, że geny wpływają na ten aspekt w około 30 procentach, co oznacza, że największą grupą czynników kontrolujących długość życia człowieka jest jego środowisko. Spośród nich jednym z [...]