[...] Zawierają 12,5 g błonnika na 100 g. Kolejną korzyścią dla wegan jest to, że migdały są też źródłem wapnia. Orzechy pistacjowe Orzechy pistacjowe zawierają wysoki poziom białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem prebiotyków i mogą pomóc w stymulowaniu dobrych bakterii jelitowych. Siemię lniane Siemię lniane to [...]
[...] w wapń i witaminę D2, ryboflawinę i B12. Skład ma zbliżony do mleka krowiego - podobna ilość węglowodanów (w tym także cukru) i tłuszczu. Różnicą jest jednak ilość białka. W mleku krowim jest go zwykle około 3-4 g w 100 ml a w tym przypadku zaledwie 0,6 g. Zwykle jednak napoje tego typu nie stanowią głównego źródła białka, zatem nie ma [...]
[...] zażywać w postaci wyodrębnionej, co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można m.in. białka serwatkowe, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb, czy liczne ekstrakty roślinne. Co daje białko serwatkowe? Jednym z preparatów pochodzenia naturalnego o [...]
[...] skoku glukozy we krwi, jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku [...]
Weganizm jest definiowany jako styl życia dążący do całkowitego wykluczenia cierpienia zwierząt. Kury naturalnie także należą do tej grupy. Czy cierpią one podczas znoszenia jaja? Raczej nie, a mimo to jajka są na liście produktów niedozwolonych w diecie wegańskiej. Nie są wegańskie, ponieważ pochodzą od zwierząt i są produktem zwierzęcym. Oto [...]
[...] Możesz dowolnie skomponować swoje posiłki w zależności od tego, co lubisz jeść i ile masz czasu na ich przygotowanie. Upewnij się jednak, że zawierają źródło węglowodanów, białka i tłuszczy. Taki zestaw zapewni Ci energię na dłużej i prawdopodobnie nie będziesz musiał podjadać. Wypróbuj suplementy Są różne metody radzenia sobie ze stresem. Poza [...]
[...] oznakom starzenia. Oprócz ćwiczeń Schwarzenegger koncentruje się na dobrze zbilansowanej diecie, która zawiera mniejsze ilości mięsa i większe ilości roślinnego źródła białka. Niedawno Arnold przyjrzał się bliżej suplementom multiwitaminowym i wyjaśnił, że badania potwierdziły, iż osoby powyżej 60. roku życia mogą odczuwać znaczne korzyści [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
Nie ulega wątpliwości, że każde ćwiczenie, które wykonujemy na siłowni, będzie niebezpieczne, gdy będzie wykonywane w sposób nieprawidłowy. Oznacza to, że nawet najprostsze ruchy mogą być szkodliwe dla stawów, gdy ich płaszczyzna wykonania będzie błędna. Jednak niektóre z ćwiczeń już w swoim zamyśle posiadają założenie, które będzie prowokowało [...]
[...] może powodować komplikacje, takie jak wzrost stężenia IL-6 (cytokina prozapalna, o pewnym potencjale przeciwzapalnym) i kortyzolu w osoczu, ale jednocześnie zmniejszać ilość białka wiążącego cAMP i stężenie czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF). Te zjawiska mają podobny przebieg jak u osób z depresją i zaburzeniami nastroju. [...]
[...] dla wielu osób stanowi istotny element dnia. Każdy, kto pije ją w pośpiechu, z pewnością doceni nowy wariant kawy w puszce, w której nie ma dodatku cukru, a jest aż 7 g białka. Kawy, która wyróżnia się karmelowym smakiem i może być z sukcesem wykorzystywana do przygotowywania zarówno pysznych deserów kawowych, jak i formy fizycznej oraz [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] pomagają w osiągnięciu celu, kluczowe znaczenie ma tu odpowiednia dieta z ujemnym bilansem energii. Wygląd brzucha zależy od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka (indyk, wołowina, kurczak, białka serwatkowe), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych (kasza, ryż, makaron). W diecie musiałaby być odpowiednio [...]
Kulturystyka to sztuka. Doskonałość ludzkiego ciała przejawiająca się w proporcjach, symetrii, jakości i szeroko pojętej estetyki. Nawet jeśli wrażliwość widza nie jest wyczulona na tego rodzaju prezencje, nie wyobrażam sobie, aby ten zawodnik pozostał niezauważony. Ciężka, konsekwentna, wieloletnia praca w szerokim zakresie, życie w reżimie, są [...]
[...] powodując fragmentację DNA. W obecności Cu (II) resweratrol był zdolny do degradacji DNA. Inne właściwości roślinnych polifenoli pokazują ich zdolność do interferencji z białkami obecnymi w komórkach nowotworowych i promowania ich wzrostu. Kancerogeny mogą być zmieniane np. poprzez acetylację, metyzację, fosforylację lub przez bezpośrednie [...]
[...] i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi, kancerogenezą, uszkodzeniami różnorakich komórek. Sprawdzono też, czy częstotliwość korzystania z sauny jest związana z poziomem białka C-reaktywnego w surowicy. Białko C-reaktywne jest wiodącym markerem krwi w ogólnoustrojowym zapaleniu. Badaniem objęto 2084 mężczyzn (42–60 lat), którzy nie mieli [...]
W XXI wieku do łask wracają niektóre metody lecznicze typowe dla wieków średnich. Trochę to smutne, trochę przerażające. Nie, to nie znaczy, że „alternatywne terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz zadbać o zdrowy wygląd swojej skóry, to nie wystarczy zainwestować w drogie kosmetyki. To, co [...]