Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] utracie masy mięśniowej w trakcie redukcji, jednak nieprawdą jest, iż wywołuje złowrogie skutki metaboliczne. Tak, u otyłych kobiet po menopauzie być może większa podaż białka będzie miała wpływ na glikemię. Ale na pewno różnica nie będzie istotna przy podaży 0.8 g na kg masy ciała w jednej grupie i 1.2 na kg masy ciała w drugiej. To po [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] nowych, przepysznych smaków, które podobnie jak pozostałe praliny podbijają rynek dietetycznych łakoci. Wyjątkowość tego produktu polega na połączeniu zdrowych bogatych w białka i nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów ze słodką, rozpływającą się w ustach czekoladą, w której nie znajdziemy ani grama dodanego cukru, gdyż do jej produkcji [...]
[...] zielonych warzyw Posiłek 4: 220g łososia / 100g białego ryżu / 100g zielonych warzyw Posiłek 5: 250g jogurtu greckiego / 50g masła migdałowego / 100g bananów / 1 miarka białka serwatkowego Hafthor zdradził, że na starcie stosowania diety ważył aż 205 kg! Teraz jest to 147 kg i czuje się znacznie lepiej w swoim ciele. Wygląda też nieźle :) [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] że masło orzechowe jest wegańskie (w końcu orzechy to rośliny), to jednak warto zwrócić uwagę na skład, ponieważ niektóre z nich mają dodatek miodu, mleka w proszku, białka serwatkowego i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co prawda rzadko się to zdarza, ponieważ większość producentów reklamuje swoje masła jako „czyste”, ale warto [...]
[...] mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy 7,7 g węglowodanów 12,9 g błonnika Migdały a zdrowie Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
[...] ścisłej diety. Aby utrzymać formę, musi cały czas pilnować kalorii i ilości makroskładników. Jej dieta nie będzie dla was z pewnością zaskoczeniem. Ulubionym źródłem białka jest oczywiście chude białe mięso, węglowodanów słodkie ziemniaki, brązowy ryż i quinoa, a tłuszczy awokado i orzechy. Sabina mówi, że "sekretem" sukcesu w osiągnięciu [...]
DSM to podręcznik, który stawia sobie za cel przedstawienie kryteriów diagnostycznych wszystkich zaburzeń psychicznych rozpoznawanych w systemie opieki zdrowotnej Stanów Zjednoczonych. Według DSM-V, aby stwierdzić uzależnienie muszą wystąpić: osłabiona kontrola, gorsze funkcjonowanie społeczne, ryzykowne używanie środka (nadużywanie), kryteria [...]
[...] jedli dość monotonne (oczywiście należy zadbać oto, aby dieta, mimo iż powtarzalna praktycznie codziennie, lub co drugi dzień, była zróżnicowana. Jeśli chodzi o źródła białka, to dieta powinna bazować na wielu rodzajach owoców i warzyw tak, aby zapewnić pokrycie wszystkich potrzeb Waszego organizmu zarówno na makro-, jak i mikroskładniki) a [...]
Arginina jest aminokwasem z grupy aminokwasów proteogennych, czyli takich, które budują białka naszego organizmu, w tym białka mięśniowe. Nazywana jest aminokwasem względnie niezbędnym, co oznacza, że wprawdzie może być wytwarzana w organizmie z innych aminokwasów, to jednak zapotrzebowanie na nią jest na tyle duże, że nie może zostać pokryte na [...]
[...] rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworów (TNF-α) w ustroju. t-PA jest markerem zaburzeń funkcji śródbłonka, jak również predyktorem ryzyka pojawienia się [...]
[...] i ułatwia wątrobie magazynowanie tłuszczu. Wzrasta także masa ciała, dlatego zastąp je owocami i warzywami bogatymi w błonnik, orzechami, nasionami i chudymi źródłami białka. Wybieraj zdrowe źródła tłuszczu, w tym jednonienasycone znajdujące się np. w oliwie z oliwek, awokado i orzechach makadamia. Jest to podstawa diety [...]
[...] mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie ketogenicznej. Drugi, klasyczny sposób odżywiania polega na dostarczaniu 50-60% węglowodanów, 15-25% białka i 20-25% [...]
[...] BCAA/EAA uzależniony będzie głównie od tego, czy i jaką ilość białek spożywamy po wysiłku. Opcją, która będzie dość ekskluzywna jest zastąpienie produktem EAA klasycznego białka, co pozwoli na ominięcie procesu trawienia i maksymalną koncentrację aminokwasów w krwiobiegu. Pokusić się można dodatkowo o wykorzystanie argininy i leucyny, jako [...]
Od dwudziestu paru lat jeżdżę na zawody, widziałam je z różnej perspektywy. Z widowni, ze sceny, z backstage i z panelu sędziowskiego. Towarzyszą temu różne, ale zawsze pozytywne emocje, to miejsce, w którym lubię być. Zmieniają się zawodnicy na scenie, częściowo sędziowie, ludzie na widowni, znajomi i nawet najwytrwalsi kibice, pewnie ja też w [...]
Grzyby są organizmami, których coraz to nowe właściwości prozdrowotne odkrywane są przez naukowców. Wiele z nich w istotny sposób wpływa na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym [...]