[...] mleko ma więc zmieniony skład, za to mniej kalorii. I niestety także gorzej wygląda i smakuje. Aby przywrócić mu kremowy odcień i smak producenci dodają do niego białka serwatki. Tymczasem z obserwacji na zwierzętach wynika, że związki te mogą wywierać na organizm wpływ podobny do męskich hormonów. Wszystko to sprawia, że picie [...]
[...] smaku typowego dla kiełbas suszonych. Badania laboratoryjne wykazały m.in. w wędzonkach szynkopodobnych zawyżenie zawartości tłuszczu od 41 do 75 proc., zaniżenie zawartości białka od 13 do 15 proc., zawyżenie zawartości skrobi od 5 do 30 proc., a w kiełbasach suszonych - zawyżoną o 5 proc. zawartość wody i zaniżoną o 13 proc. zawartość białka. [...]
[...] Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że okres regeneracji ulega dramatycznemu skróceniu, jeśli przestrzega się diety białkowej. Pamiętajcie, ciało wykorzystuje białka, aby odbudować mięśnie, które ulegają uszkodzeniu za każdym razem, gdy podnosisz ciężkie obciążenia. Zdrowy rozsądek powinien powiedzieć Ci, że im ciężej podnosisz, [...]
[...] drogi z odchudzaniem. Następnie rozkładamy nasze makroskładniki. Najpierw białko, które w diecie redukcyjnej ma ogromne znaczenie. Standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg. Janek z racji płci i 3 treningów w tygodniu, będzie przyjmować 2,2 g białka na kg wagi ciała czyli : 2 x 65= 130 g białka 1g białka to ~4 kcal na g, więc [...]
1. TRENING OBWODOWY. Te forme treningu stosuje sie u poczatkowych kulturystów, u zaawansowanych w okresie przygotowania ogólnego w rocznym cyklu treningowym i jako rozgrzewke przed treningiem - a wiec mozna stosowac ja na codzien, z róznym oczywiscie natezeniem i odpowiednim wyborem cwiczen. Trening obwodowy przyczynia sie do osiagniecia duzej [...]
Historia: W latach 50. budowano drużynę zdolną do skutecznej walki o II ligę. Procesowi temu sprzyjał rozwój macierzystego zakładu - Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego- zatrudniającego sportowców na dobrych warunkach finansowych (wówczas sport wyczynowy uprawiano po pracy zawodowej). Progresja wyników była widoczna. W 1951r. zespół zajął 4. miejsce [...]
[...] jedzenia nie ma co myśleć o prawdziwych postępach. Dlaczego? Ponieważ przy wzmożonym wysiłku wszystkie braki w codziennym żywieniu mogą wyjść na jaw. Bez odpowiedniej ilości białka mięśnie nie będą się prawidłowo regenerowały i rozwijały, bez prawidłowych proporcji występowania mikroelementów i witamin może dojść do poważnych konsekwencji, bez [...]
[...] gotowości, wyższy wyrzut insuliny odkłada energię w tkance tłuszczowej by zabezpieczyć się, jednym słowem by 'przeżyć'. Natomiast ostatni posiłek obfity w węglowodany, białka, a również tłuszcze często zdegradowane przez proces smażenia (np. smażone całe kurczaki) powodują nie tylko duże obciążenie dla układu pokarmowego w nocy, który [...]
[...] żerne – neutrofile i makrofagi! Napływają one do uszkodzonych wysiłkiem włókien mięśniowych, gdzie – w pierwszej kolejności – trawią i usuwają zdegradowane, niefunkcjonalne białka, w drugiej zaś – produkują cytokiny i reaktywne formy tlenu, wspomagające usuwanie szkód oraz regenerację i przyrost masy mięśni. Wspomniany wyżej nadtlenek wodoru [...]
Dzisiejszy rynek suplementów oferuje całą gamę produktów wysokobiałkowych, dla których bazę surowcową stanowią białka mleczne, o tak niesamowitej różnorodności pod względem jakości, ceny, ale także mniej przyziemnych aspektów takich jak profile aminokwasowe, absorpcja czy chociażby rodzaj oferowanego białka. Nic dziwnego że w [...]
EFEKTY PLANU: http://www.sfd.pl/-t290861-s7.html#post2 - oraz nizej/dalej EFEKTY PLANU: http://www.sfd.pl/-t290861-s5.html#post7 ANEKS DO ARTYKULU (= WERSJA KROTSZA/LATWIEJSZA ) http://www.sfd.pl/temat291668/ Wstep wstepow... Prosze czytac "na raty"... troche tego dziwactwa jest.. Ja moge tylko zagwarantowac ze warto! Have Fun! COZ TO JEST [...]
[...] ocenia się na 1,5g do 2,2g, a który występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych. Cynk jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni, bierze udział w tworzeniu insuliny. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej. Zapewnia [...]
[...] w szczytowej formie osiągnąłem 56cm. Mało jest rzeczy tak cieszących oko u kulturysty jak ramiona na 45-50cm. KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH • Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie. • Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej [...]
[...] tkanki tłuszczowej. Organizm człowieka po każdym wytężonym wysiłku, przy długotrwałym stresie oraz w wyniku nieodpowiedniej diety, wywołuje proces kataboliczny niszczący białka mięśniowe redukując w ten sposób masę mięśniową. Aby temu przeciwdziałać, mechanizm obronny człowieka wytwarza kwas hydroksymetylomasłowy, popularnie zwany HMB. Jego [...]
[...] posiłku) l-karnityna sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu , normalizuje przemiany kwasów tłuszczowych w wątrobie angażując tłuszcze do przemian energetycznych , oszczędza białka tkanki mięśniowej przy niedoborze energetycznym. LECYTYNA - substancja spokrewniona z choliną , bierze udział w budowie błon komórkowych i wspomaga transportowanie [...]
Długie ale ja się tak ryłem przy tej rozmowie że polecam ;] Król Infernalnego Bałnsu (25-03-2005 22:02) słychac mnie?%) Faku (25-03-2005 22:02) cos szwankuje Faku (25-03-2005 22:02) =] Kulmas piczka (25-03-2005 22:02) ta Król Infernalnego Bałnsu (25-03-2005 22:02) ok Król Infernalnego Bałnsu (25-03-2005 22:02) faku widzisz co pisze? Kulmas [...]
[...] ma udział w procesie widzenia, spełnia ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, bierze udział w przemianie materii, w syntezie kwasów nukleinowych i białka, w termoregulacji, metabolizmie lipidów, hamuje krzepnięcie krwi (chroni przed zakrzepami w naczyniach, skrzepami w sercu - ochrona przed zawałem), jest aktywatorem [...]
[...] do cegiełki i będzie dom. III) Prosty plan działania. Kalibracja diety. To co musimy wiedzieć? Ilość kcal dostarczanych z pożywienia: 1 g węglowodanów dostarcza- 4 kcal 1g białka- 4 kcal 1g tłuszczu- 9 kcal 1g alkoholu- 7 kcal Dobowe zapotrzebowanie na białko: -u ludzi prowadzących siedzący tryb życia wynosi 0,8 g/kg masy ciała/dobę -w [...]
[...] czyt. ambitnych. Tutaj opowiem wam dokładniej o budowie mięśni i ich działaniu. Jak każdy chyba wie mięśnie składają się z białek. 2 główne to aktyna i miozyna (tzw. białka kurczliwe). Aktyna i miozyna tworzą miofilamenty: cienkie z aktyny, a grube z miozyny, które tworzą tzw. Mostek poprzeczny. Tworzą one główny mechanizm skurczu [...]
[...] za prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie warunkujących właściwą funkcję organizmu. W skład pożywienia każdego człowieka powinny wchodzić: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dzienne zapotrzebowanie na wyżej wymienione składniki jest w dużej mierze podyktowane ogólnym stanem zdrowia i może w pewnych [...]