SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odżywki i suple dużo o nich!!!

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5117

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915
Mam wam do przedstawienia opisy do różnych odżywek i suplementów. Powinny one pomóc w dobraniu dla siebie najlepszych rozwiązań dotyczących supli i odżywek. Jeżeli coś jeszcze będzie potrzebne dotyczące supli i odżywek, o czymś zapomniałem to mogę jeszcze napisać w tym wątku.czekam na podpowiedzi. Umieszczę jeszcze kilka zdjęć tych supli i odżywek. Życzę miłego czytania i oglądania.

Kreatyna

Co to jest kreatyna ?
Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Jest substancją podobną do białek, zbudowaną z trzech aminokwasów: metioniny, argininy oraz glicyny. @Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w komórkach mięśniowych, a jej rola sprowadza się do wytwarzania i przenoszenia adenozynotrójfosforanu (ATP) tzw. głównej cząsteczki odpowiedzialnej za produkcję energii.
Jak działa i co można osiągnąć stosując kreatynę ?
Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" - jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. Zwiększona objętość komórki wywołuje napięcie wewnątrzkomórkowe, a organizm odbiera to jako sygnał anaboliczny - tym samym pobudza mięśnie do przyrostu masy oraz siły. Efekt stosowania kreatyny to natychmiastowa poprawa wydolności organizmu, dzięki której dłuższe, intensywniejsze treningi przyśpieszają budowanie mięśni oraz przyczynią się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej. Przy pierwszym cyklu kreatynowym możesz uzyskać od 4 do 6 kg beztłuszczowej masy mięśniowej. Można to osiągnąć tylko poprzez prawidłową suplementację kreatyny.
W jaki sposób zwiększyć skuteczność działania kreatyny?
Można to osiągnąć przez:
-stosowanie kreatyny razem z cukrem dekstrozą, aby zwiększyć wydzielanie insuliny, która "wtłacza" kreatynę do komórek mięśniowych
-picie dużych ilości wody
-zmniejszenie spożycia tłuszczy, gdyż tłuszcz w pożywieniu utrudnia wchłanianie kreatyny
-przyjmowanie odpowiedniej dawki magnezu i lecytyny, które są podstawowym źródłem organicznego fosforu
-spożywanie kreatyny na "pusty" żołądek;
-dostarczenie do organizmu takich pierwiastków jak: chrom, cynk , wanad ponieważ ich niedobór wpływa niekorzystnie na magazynowanie kreatyny przez komórki mięśniowe;
-prawidłowe dostarczanie antyoksydantów oraz kompleksu witamin z grupy B.
Zapotrzebowanie i pochodzenie kreatyny
Przeciętne zapotrzebowanie na kreatynę wynosi około 2 gramy dziennie. Połowę z tego organizm może zsyntezować samodzielnie, reszta musi zostać doprowadzona wraz z pożywieniem. Kreatyna (z greckiego krea = mięso) występuje niemal wyłącznie w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie. W roślinach natomiast występuje tylko w ilościach śladowych. Zróżnicowana dieta dostarcza zazwyczaj około 1 grama kreatyny dziennie. Wegetarianie mają zwykle ograniczone zapasy kreatyny, co stawia ich w trudnej sytuacji szczególnie w sportach szybkościowo-siłowych.
Kreatyna poprawia zapotrzebowanie w energię podczas wysiłku
Ludzki organizm rozporządza dwoma "magazynami" natychmiast dostępnej energii: adezynotrójfosforan (ATP) i fofokreatyna (CP). Kreatyna występuje w mięśnaiach w większej części w postaci fosfokreatyny. Do skurczu mięśni, a więc właściwej pracy mięśni, organizm może wykorzystywać jedynie ATP. ATP jest przy tym rozkładany do ADP (adezynodwufosforan) i fosforanu (P): ATP -> ADP + P +energia. Zapasy ATP są jednak bardzo małe i wyczerpują się już po około 1-2 sekundach. Zapasy fosfokreatyny są mniej więcej 5 razy większe. Są wykorzystywane do ponownego uzyskiwania ATP, potrzebnego mięśniom. Fosfokreatyna przekazuje przy tym swoją grupę fosforową ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze.
Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby fosfokreatyny przeciwdziałają przedwczesnemu zmęczeniu, zwłaszcza przy dużych obciążeniach.
Kreatyna zwiększa siłę i przyspiesza przyrost masy mięśni
Bezpośrednio uzależnione od zaopatrzenia w kreatynę są w szczególności wysiłki szybkościowo-siłowe, związane ze skurczami komórek mięśniowych maksymalnie krótkiego czasu. Wiele testów potwierdza, że suplementacja kreatyny przynosi największe korzyści sportowcom, uprawiającym dyscypliny siłowe i szybkościowo-siłowe (sprinterom, miotaczom sztangistom, kulturystom itd.). Przyrosty siły osiągane dzięki przyjmowaniu kreatyny wynoszą przeciętnie około 10%. Doniesienia sportowców o 20-30 procentowej poprawie wyników również nie należą do rzadkości. W kulturystyce ceni się kreatynę ze względu na jej działanie zwiększające masę mięśni.
Ponieważ kreatyna wiąże się z wodą, komórki mięśniowe "powiększają siłę". Muskulatura robi wrażenie "pełniejszej", ale nie gładszej, ponieważ woda gromadzi się w istocie w komórkach mięśniowych a nie pod skórą. Zwiększone napięcie wewnątrz komórkowe stanowi sygnał anaboliczny dla komórki mięśniowej, co bezpośrednio pobudza przyrost masy mięśni, do którego przyczyniają się również większa siła i zwiększona intensywność treningu.

Rodzaje Kreatyny:

- Monhydrat Kreatyny- najpopularniejsza i powszechnie znana forma Kreatyny.
- Jabłczan Kreatyny- jest postacią Kreatyny lepiej wchłanialną do tkanek więc daje lepsze efekty.
- Cytrynian Kreatyny - OLIMP CREAPURE CITRATE - mikronizowany cytrynian kreatyny - to unikalne połączenie kreatyny z pośrednikami cyklu Krebsa (w celu podniesienia rozpuszczalności i przyswajalności biologicznej molekuły kreatyny).
Cykl Krebsa to końcowa wspólna droga, na której większe organiczne molekuły energetyczne komórki (węglowodany, kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy) zbiegają się, aby ostatecznie stworzyć ATP (adenozynotrifosforan). Organiczny kwas cytrynowy jest pośrednikiem cyklu Krebsa i wraz ze wzrostem jego stężenia zwiększa się liczba wytwarzanych ATP.
Cytrynian kreatyny znacznie wydajniej przemienia się w postać aktywną - fosfokreatynę, ponieważ cząsteczki cytrynianu dostarczają atomów wodoru (równoważników redukujących) do łańcucha oddechowego, co wzmaga wytwarzanie fosfokreatyny.
- -Pirogronian Kreatyny- to wysokoenergetyczna molekuła kreatyny składająca się w 60% z wysokobiodostępnej kreatyny i 40% pirogronianu. Dzięki tak zaawansowanemu połączeniu tej molekuły osiągnięto 10 - krotnie większą rozpuszczalność niż w przypadku monohydratu oraz lepsze wchłanianie i biodostępność kreatyny. W tkance mięśniowej, kreatyna jako fosfokreatyna, magazynuje bogatoenergetyczne reszty kwasu fosforowego (rodniki fosforanowe) i dystrybuuje je do syntezy białek i skurczów włókien mięśniowych. Jako końcowy produkt glikolizy, pirogronian hamuje glikolizę i aktywizuje glukonogenezę, co ochrania glikogen podczas wysiłku i ułatwia jego nadkompensację w okresie powysiłkowym.
- Ester Kreatyny- jest obecnie najbardziej zaawansowaną formą kreatyny. Proces estryfikacyjny pozwolił na maksymalne zwiększenie stabilności kreatyny w kwaśnym środowisku soku żołądkowego, dzięki czemu znaczna ilość przyjętej kreatyny dostaje się do krwiobiegu w niezmienionej formie i nie ulega przemianie do nieaktywnej kreatyniny. Ponadto ester etylowy kreatyny posiada dużo większą rozpuszczalność w środowisku lipidowym niż monohydrat kreatyny co bezpośrednio wpływa na znacznie wydajniejszy transport kreatyny przez błonę komórkową do wnętrza komórki mięśniowej. Efektem globalnym jest dużo lepsze wykorzystanie przyjętej kreatyny, możliwość stosowania mniejszych dawek substancji czynnej oraz całkowite zahamowanie gromadzenia wody podskórnej w trakcie stosowania cyklu kreatynowego.
Kreatyna stanowi istotny element systemu zaopatrującego komórkę w energię. Zwiększa ona szybkość resyntezy ATP i fosfokreatyny podczas intensywnego treningu siłowego, dzięki czemu umożliwia utrzymanie ATP na optymalnym poziomie. Kreatyna znacznie potęguje siłę skurczu mięśnia, zwiększa uwodnienie komórek mięśniowych i syntezę glikogenu mięśniowego oraz nasila procesy anaboliczne w tkance mięśniowej. Kreatyna podnosi zdolność wysiłkową i adaptację treningową oraz wpływa na przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ponadto działa antykataboliczne, zmniejsza zakwaszenie mięśni powstałe podczas intensywnego treningu a także przyspiesza regenerację potreningową. CREATINE ETHYL ESTER to idealny preparat dla kulturystów budujących masę mięśniową, kształtujących definicję i rzeźbę umięśnienia a także dla wszystkich przedstawicieli sportów siłowych i szybkościowo-siłowych.

HMB

Co to jest HMB?
HMB (B-hydroxy-B-metylomaślan) jest krótko łańcuchowym kwasem tłuszczowym, który powstaje w organizmie z leucyny (jeden z aminokwasów).
Jak działa HMB?
HMB (B-hydroxy-B-metylomaślan) jest skuteczną alternatywą dla niedozwolonych środków dopingujących - wspomaga przyrost tkanki mięśniowej przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.
Organizm człowieka po każdym wytężonym wysiłku, przy długotrwałym stresie oraz w wyniku nieodpowiedniej diety, wywołuje proces kataboliczny niszczący białka mięśniowe redukując w ten sposób masę mięśniową. Aby temu przeciwdziałać, mechanizm obronny człowieka wytwarza kwas hydroksymetylomasłowy, popularnie zwany HMB.
Jego zadanie to obrona białek mięśniowych przed rozpadem oraz stymulowanie do czerpania energii z zapasów tłuszczowych, dzięki czemu następuje szybsza i pełna regeneracja mięśni, a zarazem znaczna redukcja tkanki tłuszczowej. HMB znacznie zwiększa efektywność spożywanych białek. Stosując HMB można ograniczyć dobowe spożycie białka nawet do 1 grama na kilogram wagi ciała, przy zachowaniu podobnych rezultatów jak podczas diety wysokobiałkowej.
Co można osiągnąć stosując HMB?
Działanie HMB nie powinno być w żadnym wypadku porównywane z działaniem kreatyny, które jest bardzo szybkie i silne, lecz po kilku tygodniach słabnie.
Stosowanie HMB daje przede wszystkim gwarancję stałego i długotrwałego przyrostu masy mięśniowej, ponieważ nie dochodzi tu do uwodnienia komórek mięśniowych, a przyrost masy podyktowany jest syntezą (budowaniem) nowej tkanki mięśniowej. Stosując HMB można osiągnąć około 1 - 2 kg beztłuszczowej masy mięśniowej w przeciągu 6 tygodni przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. Zatem już po pół roku może nastąpić trwały przyrost od 4 - 8 kg beztłuszczowej tkanki mięśniowej.
Jak stosować HMB ?
Amerykańskie testy wykazały, że suplementacja 2,5g (czyli 3 g Ca-HMB) dziennie pokrywa znaczną część zapotrzebowania organizmu na HMB. Odpowiednie dawkowanie, to około 0,15 grama na każde 10 kg masy ciała bezpośrednio po treningu . Kolejne dawki w ciągu 24 godzin po treningu należy spożywać od 2 do 3 razy dziennie po 0,10 g na każde 10 kg masy ciała. Najlepsze pory przyjmowania: rano po przebudzeniu oraz przed snem .
Warunkiem ""budowania"" trwałej masy mięśniowej jest maksymalizowanie procesów anabolicznych i minimalizowanie procesów katabolicznych. W pierwszym i drugim procesie kluczową rolę odgrywa HMB.

Karnityna

Karnityna jest zbudowana z dwóch aminokwasów (elementów budujących cząsteczki białka naszego organizmu) - metioniny i lizyny. Należą one do grupy aminokwasów niezbędnych, a więc nasz organizm powinien otrzymywać je w wystarczającej ilości wraz z pełnowartościowym pokarmem.

Karnityna występuje w dwóch postaciach: D i L. Aktywna biologicznie jest L-karnityna, natomiast postać D nie oddziałuje na organizm.
Gdzie się znajduje?

Mieści się ona głównie w mięśniach szkieletowych i w mięśniu sercowym (98%). Pozostała niewielka ilość znajduje się w wątrobie, nerkach, mózgu oraz innych narządach.

L-karnityna jest wytwarzana w wątrobie. Do jej syntezy (oprócz metioniny i lizyny) potrzebne są także witaminy: Bą, C, PP, B6 oraz żelazo.

L-karnitynę może też otrzymywać nasz organizm w diecie. Jest ona znaną od dawna naturalną substancją, której źródłem jest mięso. Nazwa karnityny pochodzi od łacińskiego słowa carnis, które znaczy mięso. Pokarmy zwierzęce są bogatym źródłem karnityny, natomiast pokarm roślinny zawiera jej śladowe ilości.

Niektórzy naukowcy zaliczają karnitynę do witamin (ze względu na podobieństwa w mechanizmach działania witamin z grupy B i karnityny), nazywając ją witaminą BT.

L-karnityna jest substancją rozpuszczalną w wodzie i procesy związane z gotowaniem mogą zubożyć jej zawartość w pokarmie.
Jak działa?

Badania wykazały, że L-karnityna wykazuje zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów (frakcje tłuszczów). Jest więc związkiem biorącym udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) w naszym organizmie.

L-karnityna okazała się być substancją niezbędną w energetycznych przemianach kwasów tłuszczowych. Gdy nasze mięśnie potrzebują energii do wykonywania jakiegoś wysiłku fizycznego, cząsteczki karnityny mają za zadanie wyławiać cząsteczki tłuszczu z krwi i transportować je do wnętrza komórek organizmu, w których kwasy tłuszczowe zostaną przekształcone w energię.
L-karnityna wydaje się też być jednym z czynników wpływających na prawidłowy poziom cukru w organizmie.
Niezwykle ważnym elementem jej działania jest stabilizacja (regulowanie) poziomu jonów potasu w komórkach, która ma wpływ na zwiększenie zdolności naszej tkanki mięśniowej do wykonywania intensywnych wysiłków fizycznych.

Ciekawą cechą L-karnityny jest jej oddziaływanie euforyzujące - poprawiające nastrój.
Skutki niedoboru

Do niedoboru tej substancji może dojść u osób spożywających wyłącznie pokarm roślinny (wegetarianie) lub może być to cecha genetyczna (wrodzona).

Pierwszy raz opisano niedobór L-karnityny u ludzi w roku 1973. U chorych stwierdzono uszkodzenie mięśni szkieletowych, powiększenie mięśnia sercowego, chorobę niedokrwienną serca. U dzieci, u których wykryto genetycznie uwarunkowany niedobór L-karnityny, zauważono osłabienie siły mięśni oraz zmiany w mięśniu sercowym (kardiomiopatię).

Długoterminowe (przez około 6 miesięcy) podawanie u dzieci L-karnityny normalizowało zmiany w układzie sercowo-naczyniowym oraz mięśniowym.

Znamienne jest, że zmniejszoną ilość L-karnityny stwierdza się w mięśniu sercowym u osób, które zmarły z powodu zawału serca.
Wskazania do stosowania

· Choroby układu krążenia
Szczególne znaczenie przypisuje się ochronnemu działaniu L-karnityny na mięsień sercowy w chorobie niedokrwiennej. Wykazano jednocześnie, że L-karnityna ma działanie zapobiegawcze w zaburzeniach rytmu serca, między innymi w migotaniu przedsionków spowodowanym niedotlenieniem mięśnia sercowego. Zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego. Zaleca się ją także w zaburzeniu krążenia obwodowego (ręce, stopy).
· Zaburzenia gospodarki lipidowej
Podawanie L-karnityny zmniejsza stężenie "złego cholesterolu", a podnosi stężenie "dobrego" cholesterolu (HDL), dzięki temu zapobiega arteriosklerozie.
· Choroby mięśni
Przyjmowanie L-karnityny pomaga ludziom cierpiącym z powodu osłabienia siły mięśniowej, w zespołach zmęczenia.
· Cukrzyca
L-karnityna znalazła zastosowanie w leczeniu uszkodzenia mięśni w wyniku cukrzycy.
· Zaburzenia metaboliczne (otyłość)
L-karnityna przyspiesza odchudzanie, ułatwia utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, zapobiega powstawaniu otyłości, uczestniczy bowiem w zamianie tłuszczu zapasowego w energię.
· Uprawianie sportu
Substancja ta jest polecana sportowcom, ponieważ zażywanie jej umożliwia przedłużenie okresów intensywnego treningu i wykonywanie dużych wysiłków fizycznych. Wskutek długotrwałego treningu w organizmie sportowców może dojść do spadku stężenia karnityny, dlatego przy czynnym uprawianiu sportu zaleca się przyjmowanie L-karnityny, aby zapobiec jej niedoborowi.
· Niepłodność
Wykazano, że L-karnityna zwiększa ruchliwość plemników, znalazła więc zastosowanie w leczeniu niepłodności męskiej spowodowanej słabą ruchliwością plemników.
· Osłabiony układ odpornościowy
Jest ona używana w onkologii jako lek pomocniczy zmniejszający liczbę powikłań po immunoterapii raka - interleukiną 2.
Pacjentom chorym na AIDS podawano L-karnitynę w celu poprawy funkcjonowania osłabionego układu odpornościowego.
· Centralny układ nerwowy
Badania kliniczne wykazały dobroczynne działanie L-karnityny u osób z chorobą Alzheimera. Po jej podawaniu zauważono u chorych między innymi poprawę zapamiętywania, możliwość skupiania uwagi na wykonywanych czynnościach.
U starszych pacjentów po terapii L-karnityną stwierdzono poprawę zdolności ruchowych i koncentracji.
U młodych osób z zahamowaniami umysłowymi, długotrwałe podawanie tej substancji powoduje zwiększoną zdolność do uczenia się, poprawia refleks.
Wykazano również korzystne działanie L-karnityny w leczeniu depresji, szczególnie u osób w starszym wieku.
Jednym z klinicznych wskazań do stosowania L-karnityny jest podawanie preparatu chorym z zespołem Downa.

L-karnityna nie wykazuje działań niepożądanych zarówno u osób zdrowych, jak i chorych.
Ciekawą cechą L-karnityny jest jej oddziaływanie euforyzujące - poprawiające nastrój.
W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie oznacza się stężenie L-karnityny w surowicy krwi metodą enzymatyczną.
Normy:
· L-karnityna wolna - 35-70 mikromol/l
· L-karnityna całkowita - 42-85 mikromol/l

Dextroza

Dekstroza jest węglowodanem zwiększającym bilans energetyczny organizmu. Wpływa to na zwiększenie zasobów energii organizmu przez co podwyższa się wydolność i wytrzymałość treningową. Stosowanie dekstrozy powoduje zwiększone wydzielanie hormonu anabolicznego-insuliny, która ułatwia transport kreatyny oraz aminokwasów do komórek mięśniowych. Dodatkowe zażywanie kreatyny z dekstrozą powoduje wzrost stężenia kreatyny we krwi nawet o 50 %. Chcąc uzyskać lepsze efekty w tworzeniu masy mięśniowej, pożądane jest łączenie dekstrozy z kreatyną, peptydem glutaminy oraz białkiem serwatkowym

Glutamina

W mięśniach człowieka znajduje się bardzo dużo glutaminy- stanowi ona ponad 50% aminokwasów obecnych w komórkach mięśniowych.

W mięśniach człowieka znajduje się bardzo dużo glutaminy- stanowi ona ponad 50% aminokwasów obecnych w komórkach mięśniowych. Jest ona prekursorem w syntezie niemal wszystkich aminokwasów endogennych. Konwersja odbywa się w wątrobie, mięśniach i innych częściach ciała. Mimo obfitości glutaminy organizm potrafi wyprodukować tylko jej pewną ilość. Zdolność organizmu do produkcji glutaminy, chociaż w ograniczonej ilości powoduje, że została ona zaliczona do tak zwanych aminokwasów endogennych. Oznacza to, że nie trzeba koniecznie dostarczać jej z zewnątrz- jest ona tak ważna dla prawidłowych funkcji organizmu, że on sam potrafi ją wytwarzać. Dystrybucja glutaminy jest oparta na hierarchii konieczności do przeżycia. Glutamina jest punktem wyjścia całej masy reakcji fizjologicznych. Potrzebuje jej mózg, układ odpornościowy, przewód pokarmowy i mięśnie( patrz- "Inne korzyści z glutaminy"). To stawia wysokie wymagania wewnątrzustrojowym rezerwom glutaminy. Mózg i układ odpornościowy mają pełen priorytet w przydziale glutaminy. Dopiero glutamina przez nie wykorzystana może być zużyta do odbudowy komórek mięśniowych. Powstawanie i regeneracja komórek mięśniowych, w których to procesach glutamina odgrywa ważną rolę, znajdują się na dalszym miejscu. Dlatego nie podając glutaminy z zewnątrz można wyczerpać jej zasoby zanim cokolwiek zdąży dotrzeć do mięśni. Poza tym, jeśli organizm potrzebuje więcej glutaminy, może zacząć pobierać ją z komórek mięśniowych. Innymi słowy poświęci on mięśnie dla tych ważniejszych funkcji fizjologicznych. Po treningu ma miejsce ogromny wypływ glutaminy z mięśni do osocza. W mięśniach maleje zatem ilość tego prekursora aminokwasów i to wtedy, gdy jest on tam najbardziej potrzebny do regeneracji i przyrostu mięśni. Ciało poświęca mięśnie dla integralności innych mechanizmów homeostatycznych. To zła wiadomość dla kulturystów- ciężka praca na siłowni może pójść na marne, jeśli organizm nie otrzyma odpowiedniego zaopatrzenia w glutaminę.


Podawanie glutaminy u kulturystów:

Podając glutaminę dostarcza się surowca do komórek mięśniowych, gdyż glutamina jest głównym aminokwasem zużywanym w procesie naprawy tkanki mięśniowej. Podawanie glutaminy ma również działanie antykataboliczne- gdy glutamina znajduje się w krążeniu-nie trzeba czerpać jej z mięśni. Będąc kulturystą należy koniecznie chronić aminokwasy obecne w muskułach, które są niezbędne do zwiększenia masy mięśniowej. Inne korzystne działanie glutaminy polega na tym, że pomaga ona wprowadzić wodę do komórek mięśniowych. Ten efekt powiększenia objętości komórki podobny jest- choć nie tak znaczny- do działania kreatyny. Gdy komórka wypełnia się wodą, czy to po podaniu kreatyny, czy glutaminy, trudniej jest kortyzolowi dokonać jej rozpadu. A są to wówczas znacznie lepsze warunki zarówno do zmagazynowania glikogenu, jak i do syntezy białek. Im mięsień jest lepiej uwodniony, tym procesy te są skuteczniejsze. Mimo tych licznych korzyści dla mięsni, glutamina nie jest żadnym cudownym proszkiem- nie działa, gdy nie jest poparta solidnym treningiem, natomiast pozwala na maksymalny wzrost mięśni po treningu. Wzięcie glutaminy i oczekiwanie natychmiastowych dużych rezultatów nie jest realne. Dzięki glutaminie obserwuje się bardziej ciągły przyrost masy mięśniowej, bez okresu przestoju, szybszą i lepszą regenerację, bez żadnych poślizgów.


Jak brać glutaminę:

Prawie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają glutaminę, ale najbogatsze jej źródło stanowi mięso i mleko. Mimo to, jest prawie niemożliwe, by pokarm zapewnił taką jej ilość, jaką można dostarczyć stosując suplementy. Trzeba było by zjeść olbrzymią ilość mięsa i mleka, by uzyskać ekwiwalent 10g glutaminy, a ponadto pochłonęłoby się wówczas ogromną ilość nadmiernych kalorii. Zaleca się rozpocząć suplementację glutaminy od 10g dziennie, w dwóch- czterech dawkach podzielonych. Organizm jest w stanie wykorzystać 5ylko określoną jej ilość, dlatego należy zaczynać stopniowo. Dzięki temu organizm może się przyzwyczaić i zwiększyć swoją zdolność do transportu glutaminy, by bardziej skutecznie docierała ona do mięśni. W przeciwnym razie nadmiar poszedłby na straty. Gdy już organizm się przyzwyczai, co ma miejsce po tygodniu, można zwiększyć dawkę o dodatkowe 10g. Można to robić co tydzień, aż dojdzie się do 40g w czwartym tygodniu-w czterech dawkach- po 10g. Odstęp pomiędzy kolejnymi dawkami powinien wynosić kilka godzin, by zapewnić ciału stały dostęp glutaminy. Przestrzegam przed rozpoczynaniem od dużych dawek- jeśli rozpocznie się od 40g, można mieć kłopoty żołądkowo-jelitowe. Organizm nawet nie zobaczy egzogennej glutaminy, gdyż nie będzie jej w stanie strawić, a wszystko skończy się na nieprzyjemnych efektach ubocznych, np. na zaparciu, co nie będzie miało miejsca, jeśli posłucha się zaleceń lekarza i pozwoli się organizmowi stopniowo przyzwyczaić. Gdyby wystąpiły efekty uboczne, należy zmniejszyć dawkę. Glutaminę najlepiej jest podawać łącznie z węglowodanami, np. sokiem owocowym, gdyż węglowodany powodują łatwiejsze jej wnikanie do mięśni, ale można tez popijać ją wodą. Można posypać glutaminą płatki kukurydziane i nawet się jej nie poczuje! Po większych dawkach możesz mieć mdłości, gdyż jest to proszek, więc ja nie biorę nigdy więcej niż 10g, ale tego prawie nie można przedawkować. Prawie nie znaczy nigdy. Duże dawki glutaminy są przeciwwskazane w przypadku jakichkolwiek postaci niewydolności nerek- łącznie z tą towarzyszącą przedawkowaniu sterydów anabolicznych, niewydolności wątroby, czy jakiegokolwiek zaburzenia metabolicznego upośledzającego zdolność organizmy do produkcji amoniaku. Biorąc pod uwagę główne i mniej ważne korzyści, jakie daje glutamina w kulturystyce, nietrudno jest zrozumieć, czemu tak szybko zyskuje ona sobie miano suplementu "z wyboru" wśród kulturystów.

Inne korzyści z glutaminy:

Glutamina jest niemal tak potrzebna dla mózgu i procesów immunologicznych, jak energia. Glutamina bierze udział w wielu reakcjach zachodzących w mózgu, jest ona prekursorem dwóch ważnych neuroprzekaźników. Jest ona również głównym aminokwasem znajdującym się w płynie mózgowo-rdzeniowym. Glutamina bardzo korzystnie działa na odporność organizmu. Za każdym razem, gdy zachorujesz lub się skaleczysz, organizm pobiera glutaminę z mięsni i dostarcza ją tam, gdzie jest potrzebna dla wyzdrowienia. Nawet ci, którzy nie są kulturystami, mogą czerpać liczne korzyści ze stosowania glutaminy, mimo że u osób prowadzących "siedzący" tryb życia nie dojdzie do przyrostów mięśni. Egzogenna glutamina służy do tych samych celów, co produkowana w organizmie, ale dzięki niej oszczędza się mięsnie. Jeżeli bierze się glutaminę, można nie brać już innych suplementów, np. argininy, gdyż glutamina jest prekursorem argininy. Wzrost stężenia argininy powoduje wzrost wydzielania hormonu wzrostu oraz insuliny, czyli dwóch hormonów działających korzystnie na przyrost mięśni. Nawet jeśli część glutaminy jest od razu zamieniana w argininę, nie występują przy tym efekty uboczne zwykle towarzyszące podawaniu argininy. Glutamina przekształca się w argininę wolno i jednostajnie, podczas gdy bezpośrednie podanie argininy powoduje nagły i raptowny wzrost jej stężenia we krwi, co stanowi większe obciążenie dla organizmu.

Carbo

Węglowodanowy koncentrat w proszku Carbo jest kompleksowym preparatem węglowodanowo- witaminowo- mineralnym wyprodukowanym z myślą o sportowcach obarczonych dużym wysiłkiem fizycznym tj. uprawiających gry zespołowe (piłka nożna, piłka ręczna, koszykówka, siatkówka itp.), dyscypliny wytrzymałościowe, wytrzymałościowo-siłowe oraz siłowe.
Carbo pomoże Ci w okresie kryzysu energetycznego, a także podczas intensywnych i wyczerpujących treningów. Carbo zawiera zestaw węglowodanów o zróżnicowanej długości łańcucha, tj. mono-, oligo- i polisacharydy, w odpowiednio dobranych proporcjach. Zapewnia optymalne pod względem jakościowym i ilościowym systematyczne dostarczanie energii w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zawiera sacharozy. Wśród węglowodanów znajduje się glukoza. Glukoza jest monocukrem wchłanianym bardzo szybko i dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Natomiast maltodekstryny (polisacharydy), dostarczają energię sukcesywnie w dalszej fazie wysiłku.
Optymalnie dobrany zestaw węglowodanów w preparacie Carbo stanowi zarówno szybko działające, jak również trwałe źródło energii. Stosując preparat Carbo obcy Ci będzie efekt znużenia i wyczerpania; bowiem spożycie preparatu energetycznego umożliwia utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, a wytwarzana energia utrzymuje się na stałym poziomie przez cały czas trwania wysiłku.
Carbo stosowany bezpośrednio po treningu jest niezastąpionym źródłem energii odbudowującym zużyte zapasy glikogenu mięśniowego. Carbo zawiera ponadto zestaw niezbędnych witamin i składników mineralnych, w tym pierwiastków śladowych (chrom, molibden, selen) w ilościach zapewniających prawidłowy przebieg procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym.

Testosterol

To preparat oparty o aktywne frakcje fitosteroli.
Fitoterole są to związki chemiczne pochodne steranu, ich rdzeń stanowi 1,2-cyklopentanoperhydrofenantrenu. W klasyfikacji chemicznej fitosterole należą do sterydów - zawierają rdzeń steranowy z grupą wodorotlenową w pozycji 3 oraz łańcuch boczny w pozycji 17. Właściwości biologiczne steroli zależą od liczby i charakteru podstawników bocznych, szczególnie przy węglu 17 (17C). Fitosterole typu stigmasterol i sitosterol mają budowę podobną do cholesterolu, progesteronu, pregnenolonu i 17-hydroksypregnenolonu. Dzięki temu sterole podawane przez dłuższy czas stanowią prekursor w syntezie pregnenolonu. Pregnenolon jest podstawowym substratem do biosyntezy progestagenów, z których powstają 17-ketosteroidy, glikokortykosteroidy, mineralokortykosteroidy, testosteron, androsteron i estrogeny. Pregnenolon podlega przemianom zmierzającym do powstania wszystkich hormonów sterydowych. Te reakcje biochemiczne są katalizowane przez cytochrom P-450. Preparaty żelaza warunkują i nasilają te reakcje.
Efekt biologiczny przy podawaniu Testosterolu jest różnorodny i zależy od wielu czynników endogennych (wewnątrzpochodnych) i egzogennych (zewnątrzpochodnych). Niezmiernie istotne są wzajemne relacje ilościowe między hormonami sterydowymi istniejące w ustroju przed podawaniem produktu, ponieważ występujące w nim fitosterole nie są substratem do syntezy wyłącznie np. testosteronu, lecz także innych hormonów sterydowych. Niektóre metabolity fitosteroli mogą naśladować w organizmie typowe hormony i konkurować z nimi o receptory w komórkach ciała, modyfikując w ten sposób wiele czynności fizjologicznych. Wypadkową tych zdarzeń jest w rezultacie uregulowanie stosunków ilościowych między: 17-ketosteroidami, testosteronem, progesteronem, androsteronem i kortykosteroidami. Istnieje również spore prawdopodobieństwo wzmagania szlaku biosyntezy jednego z horomonów sterydowych, którego intensywność jest uwarunkowana dziedzicznie, a którego potencja jest maksymalna. Fitosterole dają wówczas efekt „preferencji metabolicznej" i stanowią efektywny aktywator i substrat dla określonego szlaku metabolicznego.
Działanie preparatu Testosterol
- zawarte fitosterole są prekursorem dla syntezy estrogenów i testosteronu, przy czym stosunek ilościowy
w ustroju między estrogenami i androgenami w razie nieprawidłowości zostaje uregulowany. Liczne analogi
testosteronu powstające z fitosteroli w niektórych obszarach naszego organizmu blokują receptory dla
androgenów (androsteron, androstendion, dihydrotestosteron). Nie zmniejsza to jednak efektu anabolicznego,
gdyż ich wpływ na przemiany aminokwasów, tłuszczów i białek pozostaje ten sam.
- są prekursorem w biosyntezie 17-ketosteroidów (do których należy dehydroepiandrosteron- DHEA)
działających androgennie, czyli anabolicznie (rozwój mięśni) i maskulinizująco.
- są prekursorem w biosyntezie mineralokortykosteroidów (aldosteron).
- pobudzają syntezę glikogenu w wątrobie.
- wzmagają regenerację tkanki mięśniowej, łącznej i nabłonkowej. Fitosterole to naturalne inhibitory mediatorów
bólu i stanu zapalnego.
- należą do substancji lipotropowych, czyli zapobiegających stłuszczeniu mięśni szkieletowych, serca, nerek
i wątroby.
- poprawiają samopoczucie i zwiększają wydolność fizyczną.
Dotychczasowe badania (z 2004 roku) prowadzone w Polsce na zwierzętach dowiodły,
że fitosterole podawane wraz z dobrze zbilansowanym pożywieniem zwiększają przyrosty masy mięśniowej o 18-26%.

D- Ryboza

D- Ryboza jest naturalną substancją odżywczą pochodzenia węglowodanowego budującą cząsteczki nukleotydów komórkowych, takich, jak np. ATP, GTP, ADP, UDP i RNA. W efekcie wzmożonych wysiłków fizycznych i w chorobach sercowo-naczyniowych dochodzi do głębokich niedoborów D - rybozy a tym samym, niedostatecznego, w stosunku do potrzeb organizmu, odtwarzania nukleotydów, gdyż D-ryboza dostarczana jest z pożywieniem w niewielkich ilościach, zaś jej wewnątrzustrojowe wytwarzanie z glukozy jest procesem powolnym i nieekonomicznym. Suplementacja D-rybozy zalecana jest sportowcom wyczynowym i ćwiczącym rekreacyjnie, dla poprawy zdolności wysiłkowych i przyspieszenia regeneracji powysiłkowej oraz osobom niećwiczącym, jako aktywna profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych. Dla zwiększenia efektywności wspomagania wysiłku i profilaktyki zdrowotnej, proponujemy łączne stosowanie preparatów rybozowych i kreatynowych AMINOSTAR. D-ryboza i kreatyna nasilają wzajemnie przyswajanie z przewodu pokarmowego, dystrybucję do tkanki mięśniowej i efektywność działania we wnętrzu komórek mięśniowych.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


Monhydrat kreatyny firmy Olimp
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915
Carbo firmy Olimp
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


Oczywiście to jest Carbo tamto wyżej to pomyłka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


Dextroza firmy Wital Max
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


Glutamina
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


HMB
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 9317 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 45818
uuu dużo napisane ale z jakich żródeł skopiowane??

PRO MODERATOR DZIAŁU

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


Zapomniałem chyba dodać jeszcze o Taurynie:

Tauryna

Tauryna jest suplementem posiadającym szerokie właściwości antykataboliczne, anaboliczne i psychstymulujące. Tauryna jest niezastąpionym związkiem w walce z katabolizmem. Jest największym magazynem wolnego azotu w organizmie (zawiera go około 50%), ponadto przy jej wysokich poziomach organizm wytwarza mniej glutaminy (tauryna może zastępować glutaminę). Tauryna wprowadza do organizmu duże ilości azotu, co wpływa na proces budowy nowych tkanek mięśniowych. Poza tym pobudza trzustkę do wytwarzania i wydzielania insuliny, jednego z najbardziej anabolicznych hormonów organizmu, chroniąc przy tym i usprawniając pracę jej komórek. Dzięki temu ułatwia także wchłanianie kreatyny, która wymaga do optymalnego transportu wyrzutu insuliny. Tauryna jest aminokwasem niezbędnym w procesach przemiany białek, wspomaga ich syntezę, poprawia transport kreatyny, ogranicza wytwarzanie serotoniny, czyniąc organizm odporniejszym na zmęczenie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915


Zapomniałem chyba o Taurynie:

Tauryna

Tauryna jest suplementem posiadającym szerokie właściwości antykataboliczne, anaboliczne i psychstymulujące. Tauryna jest niezastąpionym związkiem w walce z katabolizmem. Jest największym magazynem wolnego azotu w organizmie (zawiera go około 50%), ponadto przy jej wysokich poziomach organizm wytwarza mniej glutaminy (tauryna może zastępować glutaminę). Tauryna wprowadza do organizmu duże ilości azotu, co wpływa na proces budowy nowych tkanek mięśniowych. Poza tym pobudza trzustkę do wytwarzania i wydzielania insuliny, jednego z najbardziej anabolicznych hormonów organizmu, chroniąc przy tym i usprawniając pracę jej komórek. Dzięki temu ułatwia także wchłanianie kreatyny, która wymaga do optymalnego transportu wyrzutu insuliny. Tauryna jest aminokwasem niezbędnym w procesach przemiany białek, wspomaga ich syntezę, poprawia transport kreatyny, ogranicza wytwarzanie serotoniny, czyniąc organizm odporniejszym na zmęczenie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 693 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 915
Zapomniałem chyba o Taurynie:

Tauryna

Tauryna jest suplementem posiadającym szerokie właściwości antykataboliczne, anaboliczne i psychstymulujące. Tauryna jest niezastąpionym związkiem w walce z katabolizmem. Jest największym magazynem wolnego azotu w organizmie (zawiera go około 50%), ponadto przy jej wysokich poziomach organizm wytwarza mniej glutaminy (tauryna może zastępować glutaminę). Tauryna wprowadza do organizmu duże ilości azotu, co wpływa na proces budowy nowych tkanek mięśniowych. Poza tym pobudza trzustkę do wytwarzania i wydzielania insuliny, jednego z najbardziej anabolicznych hormonów organizmu, chroniąc przy tym i usprawniając pracę jej komórek. Dzięki temu ułatwia także wchłanianie kreatyny, która wymaga do optymalnego transportu wyrzutu insuliny. Tauryna jest aminokwasem niezbędnym w procesach przemiany białek, wspomaga ich syntezę, poprawia transport kreatyny, ogranicza wytwarzanie serotoniny, czyniąc organizm odporniejszym na zmęczenie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mam dylemat...:)

Następny temat

tcm + mono

Fruzelina