[...] zbyt małej ilości węglowodanów i tłuszczów. O wiele rzadziej zdarza się dostarczanie zbyt małej ilości protein, bo wszyscy już raczej dowiedzieli się, jak istotne są białka dla zawodników sportów siłowych i nie tylko. Jeśli chcesz uzyskać diagnozę, to musisz mówić prawdę, a nie wybierać najlepsze dni, w których trzymałeś się założonej [...]
[...] opisany jogurt z dokładnym oznaczeniem, mamy pewność, że zawarte w nim bakterie mają działanie probiotyczne. Niestety sporo w jogurtach dodatków (np. mleko w proszku czy białka mleka, zdarza się, że w jogurtach znajdziemy substancje zbrylające i nie tylko), które nie zawsze są złe, ale dobrze byłoby szukać jogurtów o jak najmniejszej ilości [...]
[...] Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów) 16,8 g białka 4,8 g błonnika <0,25 g soli Plusy: bardzo dobry skład, składniki są z certyfikatem ekologicznym, bardzo dobra cena, po otwarciu ładnie pachnie, konsystencja jest [...]
[...] lipofilność, posiada również dużą objętość dystrybucji (~ 32 l / kg). Szybko dostaje się do mózgu, tkanki tłuszczowej i innych narządów. CBD wiąże się również silnie z białkami, a około 10% wiąże się z krążącymi krwinkami czerwonymi. Preferencyjne lokowanie się w tłuszczu zwiększa możliwość gromadzenia związku podczas długotrwałego [...]
[...] którą spożywa, nie zawiera jej wystarczająco dużo. Ekologiczne bajgle, cynamonowy miks z rodzynkami — 540 kcal Masło ghee, różowa sól himalajska — 225 kcal Izolat białka wanilia-ciastko owsiane — 220 kcal Razem śniadanie — 985 kalorii Posiłek 2 — Obiad Drugi posiłek dnia Chrisa Bumsteada to klasyk diety na masę. To tylko trochę ryżu [...]
[...] ma szansę. W niedawnym filmie przesłanym na swój kanał YouTube Buendia pokazał jak wygląda jego obecna dieta, której kaloryczność wynosi ok. 6000 kalorii. Posiłek 1 – 63 g białka, 131 g węglowodanów, 22 g tłuszczu 70 g płatków owsianych 120 g truskawek kodiak cakes 2 jajka 280 g białek jaj Posiłek 2 – 61 g białka, 120 g węglowodanów 200 g [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
Trening siłowy w latach 50., 60. i 70. XX wieku nie był tym, co znamy obecnie. Kulturystyka często była dodatkiem do podnoszenia ciężarów czy dodatkowych bojów, które nie mają z nią wiele wspólnego. Kiedyś budowanie sylwetki było uważane za wynaturzenie, a już nikt nie myślał o tym, iż kobiety mogą się zajmować poprawianiem niedoskonałości swoich [...]
[...] tłuszczu. Wafelek o smaku orzechowym w czekoladzie dostarcza 544 kcal w 100 g, 8 g protein, 56 g węglowodanów, 32 g tłuszczów. Chleb utrwalony dostarcza 191 kcal – w 100 g, białka 3,2 g, 36,2 g węglowodanów, 2,9 g tłuszczu. Dżem wysokosłodzony (truskawkowy) – dostarcza 264 kcal w 100 g, są to praktycznie same węglowodany 65 g w 100 g. Dlaczego [...]
[...] tułowia). Otyłość ma wpływ na wzrost stężenia we krwi insuliny, kwasu moczowego, wolnych kwasów tłuszczowych, leptyny, aldosteronu, glukozy, markerów stanu zapalnego (np. białka C-reaktywnego). Pobudza też układ renina-angiotensyna. Poprzez rozmaite mechanizmy ma to wpływ na skurcz naczyń tętniczych (spadek produkcji tlenku azotu, wzrost [...]
Silna osłona antyoksydacyjna (stosowanie witamin A,C,E) kiedyś była uważana za niezbędną człowiekowi, gdyż konieczne jest niwelowanie szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na [...]
[...] ma dwie fazy – podnoszenia ciężaru oraz jego opuszczania. Przy podnoszeniu włókna się skracają. W fazie ekscentrycznej mięsień dwugłowy jest rozciągany. W fazie spoczynku białka kurczliwe - aktyna i miozyna - nie tworzą połączeń (mostki). Mit 1: alkohol dobrze robi na zakwasy Niestety nie. Alkohol: odwadnia pogarsza warunki dla wzrostu mięśni [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Niedawno oglądałem film na kanale Youtube pewnej czołowej, polskiej dietetyczki. Twierdziła ona, iż należy unikać białka przed snem, gdyż powoduje ono wyrzut insuliny. Wg I. Wierzbickiej: „Jeśli insulina podniesie się na całą noc, to zostanie zablokowany hormon glukagon”. Zgadza się, epinefryna jest jednym z głównych aktywatorów [...]
[...] zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy serca (np. beta-mimetyki). Podsumowanie Podawanie węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie [...]
[...] i warzyw. Są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym ze względu na roślinne pochodzenie są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych [...]
[...] na youtube czy na facebooku, przetrenowanie wcale nie jest nierealnym zagrożeniem. Wystarczy, że nie zapewniasz właściwej dziennej podaży kalorii (w tym odpowiedniej ilości białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych), nie śpisz wystarczająco długo, zbyt dużo pracujesz, nadużywasz alkoholu czy papierosów, nie pokrywasz zapotrzebowania na [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
[...] płynu. Są więc łatwiejsze do wykorzystania np. w podróży. Często wzbogacone są również w witaminy i minerały. Większość energii, jaką dostarczają, pochodzi z węglowodanów, a białka z reguły jest poniżej 15 g. Żywność funkcjonalna o zwiększonej ilości białka Ta kategoria jest niezwykle pojemna i zawiera wiele popularnych produktów z celowo [...]