Moda na bycie „skinny” powoli przemija, jednak wychudzone modelki wciąż przewijają się na okładkach gazet, wprowadzając tysiące kobiet w kompleksy i błędny pogląd, na to, jak powinna wyglądać ładna sylwetka. Jednak sylwetka typu „skinny” tj. szczupłe ręce, nogi, płaski bądź wklęsły brzuch, widoczne kości obojczyków, żeber itd. wcale nie są [...]
Trening siłowy skonstruowany jest z ćwiczeń, które ukierunkowane są na poszczególne grupy mięśniowe tak, aby tworzyły pewną synergię ruchową. Oznacza to, że ich dobór powinien uwzględniać poszczególne sektory mięśnia, które nazywane są aktonami tak, aby w pełni uaktywnić cały mięsień. Podciąganie na drążku z wyskoku O ile wykorzystanie drążka [...]
[...] na treningi na siłowni Podsumowując Nadwyżka kaloryczna i ciężkie treningi są korzystne i powinny zostać uwzględnione w długoterminowym planie działania. Stosowanie faz masy, utrzymania i cięcia przynosi dużo lepsze efekty, niż nieustanne przebywanie na deficycie kalorycznym. Nadwyżka kaloryczna wpływa pozytywnie zarówno na wyniki sportowe [...]
[...] żyjemy, ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ryzyko zachorowania na raka. Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie alkoholu, rzucenie palenia i utrzymanie prawidłowej masy ciała nie gwarantują, że nie zachorujesz na raka, ale z pewnością stawiają Cię w mniejszym czynniku ryzyka. Wprowadzanie zaproponowanych zmian do swojego stylu życia [...]
[...] z niewłaściwą dietą, brak ruchu może wywołać wiele chorób, w tym cukrzycę. Również wiele rodzajów nowotworów powiązano z otyłością. Brak regularnego treningu powoduje utratę masy mięśniowej wynoszącą od 3% do 8% na dekadę, której towarzyszy spoczynkowa redukcja tempa metabolizmu i nagromadzenie tłuszczu. Co daje trening siłowy? 10 tygodni [...]
[...] drugie miejsce zaraz za Lee Haneyem mając tylko 22 lata na karku. Niestety w 1983 roku miał grypę trzy tygodnie przed NPC Nationals, choroba go wymęczyła, pozbawiła znacznej masy ciała i odbiła się na kondycji. Mendenhall rywalizował jeszcze przez kilka lat bez powodzenia, aż do 1986 roku gdzie ponownie zajął drugie miejsce w NPC Nationals, zanim [...]
Dla sportowców wytrzymałościowych, a także każdego, kto chce w dobrej kondycji fizycznej dożyć sędziwego wieku, ashwagandha okazuje się jeszcze bardziej interesująca, niż wcześniej sądziliśmy. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców suplementacja ekstraktem z ashwagandhy zwiększa VO2max. Wyniki zaprezentowanego w [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]
[...] i przebieg choroby. Niestety, silny ból i dyskomfort w stawach skutecznie hamuje naszą chęć na trening. Skutkuje on brakiem lub ograniczeniem aktywności fizycznej, wzrostem masy ciała, jak i wydłużeniu się czasu leczenia. Podsumowanie Stan zapalny stawów zazwyczaj jest czynnikiem ograniczającym naszą aktywność. Jak już wspomniałem na początku, [...]
[...] znacznie efektywniejsze i bardziej funkcjonalne są wykroki, przysiady bułgarskie i wchodzenie na ławkę (skrzynię). Unoszenie bioder w leżeniu nie zbuduje ogólnej siły i masy całego ciała, bo to ćwiczenie kosmetyczne, uzupełniające. Jest łatwe i przyjemne, dlatego cieszy się dużą popularnością. To tak jak przyciąganie linek wyciągu do twarzy [...]
[...] w analizie w 26 z 44 produktów (59%). Dlatego uważam, iż jest to loteria, na której narażasz zdrowie. „Jeśli środek nie powoduje retencji wody, to gwarantuje jakość masy mięśniowej” Niekoniecznie. Jakość muskulatury zależy od stosowanej diety (przyjętej kaloryczności, jakości i ilości makroskładników), częstotliwości i objętości sesji [...]
[...] nie wiem co się stało. Myślę, że dobrze wyglądałem. Szczerze mówiąc, podobam się sobie. Mam lepszą sylwetkę niż w zeszłym roku. Mam więcej mięśni. Udało mi się dodać masy mięśniowej w nogach. Jestem silniejszy. Ale to przygotowanie było o wiele trudniejsze — to była najtrudniejsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobiłem fizycznie. Może wyniki [...]
[...] treningowym. Najbardziej powszechne jest nasycenie planu maszynami, izolacjami, wyciągami, linkami i przekładaniami. Brakuje tam ćwiczeń, od których zależy rozbudowa siły, masy i zwiększenie mocy mięśniowej. Taki człowiek, zamiast wykonywać przysiady ze sztangą, wybiera np. szrugsy (ćwiczenie kapturów), a zamiast martwego ciągu i wiosłowania [...]
[...] testosteronu oraz hormonu wzrostu (GH). GH jest hamowany przed podwyższone stężenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co u osób otyłych jest często spotykane. Redukcja masy ciała, paradoksalnie, prowadzi więc do anabolizmu, gdyż po utracie tkanki tłuszczowej pojawia się więcej hormonu wzrostu i testosteronu. Ogólnie trudno jest wskazać [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Jeszcze kilkanaście lat temu siłownie świeciły pustkami, nie było większości mediów społecznościowych. Miało to jedną, niezaprzeczalną zaletę, nikt nie powielał „internetowych wyzwań” lub innego rodzaju kiepskich pomysłów. Obecnie ludzie wydają się nie wykazywać krytycznego myślenia, traktują słowa internetowych influencerów i innych „youtuberów” [...]