Kiedyś była kulturystyka kobiet - Corinna Everson, Lenda Murray, Sharon Bruneau... Piękne kobiety, perfekcyjne, estetyczne - dla mnie były i są nadal niedoścignionym wzorem, bezwzględnie sportowo doskonałe. Źle znoszę krytykę takich zawodniczek, tolerancja otyłości jest duża, usprawiedliwiona jest obecność cellulitu, a trudno zaakceptować [...]
I tu czas na głęboki wdech i wydech….bowiem mamy tu wszystko. Bardzo dobre proporcje pionowe i poziome ciała. „Wysoka” forma startowa: głębokie odtłuszczenie, rzeźba, separacja, doskonała struktura- gęstość, tonus, widoczne prążkowanie mięśni, estetyczna prezencja i dobra prezentacja. A bardziej szczegółowo… Już po [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
[...] fitnessu. Nie znajdziecie tam wyłącznie zdjęć jego kraty na brzuchu. Fitness to przecież nie tylko podnoszenie ciężarów i jedzenie posiłków składających się z dużej ilości białka, czego Jeff jest tego doskonałym przykładem. Jest w formie przez cały rok, a dystans jaki ma do siebie sprawia, że motywuje wiele osób do zmiany stylu życia. Chociaż [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
[...] nadużywające alkoholu, z zaburzeniami wchłaniania, z pewnymi zaburzeniami genetycznymi, a także kobiety w ciąży i karmiące. Ponadto warto zwrócić uwagę na fakt, że surowe białka jaj kurzych mogą ograniczyć przyswajanie biotyny ze względu na zawartość specyficznego białka, awidyny. Biotyna naturalnie występuje m.in. w podrobach, jajach, rybach, [...]
[...] są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, dla którego warto sięgać po [...]
[...] naleśników, polewa na placki lub sałatkę owocową. Wartość kaloryczna jest zbliżona do innych owocowych jogurtów, za to zwrócić należy uwagę, że wersja wegańska ma dużo mniej białka. W sumie to nic dziwnego skoro jej skład się opiera głównie na miąższu kokosa i owocach. Są to źródła tłuszczu i węglowodanów. Jeśli ma to dla nas znaczenie, wówczas [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Chyba pokuszę się o sporządzenie rankingu najbardziej dysponowanych genetycznie zawodników rozpoczynających swoje starania w zawodach, po to żeby śledzić ich poczynania i drogę do bardzo prawdopodobnego sukcesu. A dzisiaj jeden z "tych”, którzy dostali trochę więcej od Pana Boga niż przeciętny Kowalski. "Doskonałe” proporcje ciała, [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
[...] posiłków dziennie albo nawet i więcej. Nie myślcie, że zawodowi kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle [...]
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina Mogą wspierać [...]
[...] (w formie suplementu) N-acetylocysteina. Do najlepszych źródeł pokarmowych cysteiny zaliczamy produkty lubiane przez osoby dbające o mięśnie, czyli zawierające dużą ilość białka. Będzie to zatem mięso z indyka, czy kurczaka. Będą to także jogurty, sery, jaja, nasiona słonecznika, czy też rośliny strączkowe. W tym momencie można zadać pytanie: [...]
[...] w smakach i cieszyć się dużym zróżnicowaniem. Jedną z propozycji jest wegańska odżywka białkowa od ALLNUTRITION. W swoim składzie zawiera siedem wegańskich białek: izolat białka sojowego, białko z grochu, żurawiny, ryżu, konopi, słonecznika i migdałów. Jest to dość istotne (i stanowi ogromną zaletę tej odżywki), ponieważ białka roślinne [...]
[...] w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Same warzywa i przyprawy. Mogłoby być nieco mniej soli, ale nie są to też ogromne ilości. W 100 g produktu znajduje się 3,7 g białka, zatem cały słoiczek zawiera go 14 g. Jak na danie roślinne jest to całkiem przyzwoita ilość. W Chili sin carne jest bardzo mało tłuszczu i niewielka ilość [...]
[...] wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch rodzajów diet: 25% białka, 6% węglowodanów, 69% tłuszczów (dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa: LCHF) 15% białka, 57% węglowodanów, 28% tłuszczów (diety o wysokiej zawartości [...]
[...] alkoholu w diecie sportowca zdecydowanie nie przekłada się na poprawę wyników sportowych. Dodatkowo wpływ dużych ilości alkoholu posiada pewne obarczenia, które stymulują białka odpowiedzialne za rozwój m.in. raka wątroby. Jednak wszystko jest dla ludzi, a lekarstwo od trucizny różni tylko dawka. Wykorzystanie niewielkich ilości alkoholu może [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]