SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka

  • [...] pełni rolę przy wzroście stanu zapalnego. Białko c-reaktywne - białko ostrej fazy - CRP (ang. c-reactive protein) Jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, infekcji wirusowej, bakteryjnej, wysokie stężenia są powiązane np. z oparzeniami. Na stężenie CRP może mieć wpływ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11117 Data: 2017-08-09 10:19:29
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17681 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2781 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • [...] na metabolizm: Najlepszy wynik odnotowano w grupie diety o podaży 2600 kcal dziennie; REE wynosił 413 kcal dziennie. Na drugim miejscu jest dieta HCLP (55% węglowodanów, 15% białka, 30% tłuszczu); REE wynosił 90 kcal dziennie. Na trzecim grupa bez interwencji dietetycznej; REE wynosił 83 kcal dziennie. Na czwartym miejscu jest dieta LCMP (50% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15701 Data: 2017-08-13 13:59:10
  • [...] Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne: interleukina 1 (Il-1) interleukina 6 (Il-6) interleukina 8 (Il-8) czynnik martwicy nowotworów (TNF alfa) oraz białka ostrej fazy, takie jak: CRP, α1-antychymotrypsyna oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6510 Data: 2019-06-23 09:43:02
  • Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3807 Data: 2019-08-28 09:53:02
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Możesz długi czas niewłaściwie się odżywiać, nie stronić od tłuszczy nasyconych, węglowodanów, soli, dostarczać za mało witamin, minerałów, błonnika, pełnowartościowego białka. Efekty będą dostrzegalne dopiero po upływie określonego czasu. Procesy związane z kancerogenezą potrafią trwać nawet kilkanaście lat. Cukrzyca typu II nie manifestuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6840 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • [...] (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6792 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Suplementy na masę mięsniową

    Artykuł
    Suplementy

    [...] Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera kształtu ludzika Michelin. Masa mięśniowa: jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki i suplementy na masę? Ile przyjmować białka np. WPC (koncentratu białka serwatkowego)? Ile przyjmować odżywki węglowodanowo-białkowej typu gainer? Kiedy gainer przewyższa konwencjonalną żywność? Czym się różni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6209 Data: 2018-09-17 09:20:22
  • [...] to zaraz po treningu siłowym, sportów walki, jeździe na rowerze, bieganiu czy pływaniu. Ile dostarczać węglowodanów? W skrócie, do obliczenia ilości węglowodanów i białka dostarczanego tuż po treningu możesz posłużyć się wzorem: 0.4 - 0.6 g węglowodanów + 0.3-0.4 g białka na każdy kilogram masy ciała. Ważysz 100 kg, po treningu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13830 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12338 Data: 2017-07-23 13:31:21
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13585 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy też ludzi zabieganych z permanentnym deficytem czasu. BioTech USA Iso Whey ZERO Black to izolat białka serwatkowego, który powstał w celu zmaksymalizowania działania anabolicznego białka. W jego składzie nie znajdziemy laktozy, ale również glutenu, oleju palmowego i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4665 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50911 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9754 Data: 2019-04-24 07:55:35
  • [...] u kobiet oznaczała koszt energetyczny 663 kcal na zwykłej diecie oraz 668 kcal na diecie bogatej w węglowodany, Dieta wysokowęglowodanowa u mężczyzn sprzyjała rozpadowi białka, tj. na zwykłej diecie proteiny zapewniły 4% energii, przy diecie bogatej w węglowodany aż 8.8%! Dieta wysokowęglowodanowa u kobiet sprzyjała ochronie białka, tj. na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3418 Data: 2020-08-08 09:37:59
  • [...] do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w organizmie występują rozmaite nośniki (białka). Fruktoza jest względnie łatwo przyswajana (przynajmniej w racjonalnej dawce) i jest dalej przetwarzana głównie przez wątrobę, może z niej powstać np. glukoza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 836 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • [...] Te osoby mają okno żywieniowe … po południu. Kolejny przykład: nie uwzględniamy, iż osoby jedzące śniadanie mogą mieć posiłki o różnym rozkładzie makroskładników: grupa A – białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6080 Data: 2019-01-11 15:02:08
  • [...] w skoku wzwyż (−3.4 ± 9.1%), Konwencjonalne diety niskokaloryczne są ogólnie dietami niskotłuszczowymi i większość  charakteryzuje następujący skład makroskładników: 20% białka, 50% węglowodanów, 30% tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4017 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • [...] niezbędne.  Białko  Każdą dietę, którą przygotowuję moim Pacjentom, oczywiście po dokładnym przeanalizowaniu ich potrzeb, rozpoczynam od ustalenia wielkości spożycia białka. Wszystkie tkanki miękkie naszego organizmu zbudowane są bowiem głównie z białka, dlatego niezwykle ważnym jest właściwie dobrana ilość spożywanych protein/białka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1923 Data: 2021-06-01 10:22:28