[...] Bez wątpienia posiłek przedtreningowy powinien być tak zbilansowany, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Winien składać się z dobrego jakościowo białka, węglowodanów oraz tłuszczu. W zależności o jakiej porze dnia trenujemy posiłkiem przedtreningowym bywa śniadanie, drugie śniadanie bądź obiad. Kolację zostawiamy na [...]
[...] Na podstawie ich zmian korygować kalorie w diecie. Jeżeli chodzi o zasady diety, to bazować należy na podstawach diety zbilansowanej. Zakłada ona spożycie 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta pochodząca z węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Bazować należy na [...]
[...] nas do większej aktywności ( bardziej chce nam się trenować). Zmęczenie odczuwamy z opóźnieniem. Spalacze to nie wszystko, przemianę materii nakręca również wyższy udział białka w diecie. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, tłumi apetyt. Więcej na temat udziału białka w diecie przeczytasz w artykule Kingi: [...]
Cześć! W Twoim systemie odżywiania nie ma nic złego, to tak zwany jem/niejem, IF (intermittent fasting) lub po prostu przerywany post. Kwestia nad jaką musisz zapanować to ilość spożywanych kalorii. Nie ma znaczenia, czy jesz zdrowo czy nie, jeżeli spożywasz za dużo w stosunku do swojego zapotrzebowania, to będziesz tyć. Zmieniony przez - [...]
[...] Następnie odjąć od uzyskanego wyniku około 300 kcal. Tak też zrobiłeś, więc wyliczenia powinny być dobre. Zalecane ilości składników odżywczych, to około 2 g białka/kg masy ciała, 1-1,5 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Pod tym względem również jest wszystko dobrze. Patrząc na zastosowane źródła [...]
mialbym jeszcze pytanie odnosnie tego systemu. oczywiscie wdrozylem juz go w plan od 2 tygodni, poki co jest naprawde spoko, tylko... zastanawia mnie czy mozna pojsc w tluszcze wiecej jak te zalozone przez autora 60% kalorycznosci dnia. dlaczego pytam? poniewaz aktualnie z takim rozkladem wychodzi mi bialka blisko 3.5g/kgmc, oczywiscie nie obawiam [...]
[...] na zdrowie. Martwe bakterie mlekowe ponoć działają podobnie jak szczepionki, w których też nieraz wykorzystuje się martwe mikroorganizmy - organizm i tak reaguje na ich białka itd., kiedy trafiają do jelit. Może sklepowe kiszonki nie są więc bezwartościowe, ale na pewno jakość różni się znacznie. Kontakt z plastikiem w trakcie fermentacji i [...]
To zalezy od ostatecznego celu jaki wybierzesz , jesteś początkujacy i nie masz na sobie zbyt dużo masy mięśniowej wiec też nie ma co windować podaży białka dość wysoko szczególnie na masie i maks do 2 g/kg masy ciała ci w zupełnosci wystarczy , jednak jeśli chciałbyś dociąć bardziej to można podbić białko i dać ponad 2g maks 2.5 w twoim [...]
[...] Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3%, 1,2 g na kg m.c., czyli 120 g tłuszczy (1080 kcal), 27%, ~ [...]
[...] Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3%, 1,2 g na kg m.c., czyli 120 g tłuszczy (1080 kcal), 27%, ~ [...]
[...] pod warunkiem, że będą dobrze ułożone i co istotne, przestrzegane. Twoja dieta nie wygląda dobrze już na poziomie makroskładników. Założyłeś sobie zbyt wysoką podaż białka. Ważąc 110 kg, nie potrzebujesz więcej niż 2 g/kg masy ciała tego składnika odżywczego. Przy wysokim poziomie tkanki tłuszczowej możesz nawet obliczyć jego wartość na [...]
[...] to spokojnie zacznij od dodania 200-400kcal. Tak żeby nie przesadzić. Ważny też będzie podział na makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
[...] to spokojnie zacznij od dodania 200-400kcal. Tak żeby nie przesadzić. Ważny też będzie podział na makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
[...] Pamiętaj o odpowiednio wysokiej ilości białka w diecie. Wesprze to Twój metabolizm i regenerację potreningową. W wyborze odpowiedniego białka z pewnością pomoże Ci nasz ranking. [...]
[...] warto zastanowić się nad suplementacją. Nie ma ludzi idealnych, więc każdemu przytrafiają się dni, kiedy nie mamy czasu/możliwości/ochoty na przygotowanie danych źródeł białka: mięsa, ryb, jaj, czy nabiału. W takiej sytuacji zawsze przydatnym suplementem będzie odżywka białkowa. W zupełności wystarczy koncentrat białka serwatkowego, dobrej [...]
[...] aminokwasow to na pewno, czy jest game changerem w rozwoju sylwetki? Nie, jezlei mamy w diecie odpowiendia ilosc bialka Czyli jeśli ktoś dostarcza wystarczającej ilości białka w diecie, nie ma sensu dodatkowa suplementacja BCAA/EAA? Cytrulina doraznie jedynie wpsomaga efekt syntezy argininy przez co na treningu czujemy wieksza pompe, bo ta [...]
[...] a tak generalnie to jestem leniwa...), no i nie chcę przybrać na masie. Jak myślicie, mogę brać te witaminy jako zwyczajny suplement diety? Doczytałam się, że zawierają dużo białka i witaminy B12, które u mnie, jako wegetarianki, są wysoce pożądane. Ale mimo wszystko nie chcę sobie zaszkodzić, bo teoretycznie są dla sportowców... Zmieniony przez [...]
[...] zapotrzebowanie, to aby schudnąć będziesz musiał odjąć kalorii i zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
[...] temperatury ciała (eekt termogeniczny), a na to podniesienie spalany jest właśnie tłuszcz zapasowy. Te 'dodatki' podtrzymują efekt kawy poprzez dostaczanie dużej ilości białka (dodatkowe kalorie z tłuszczu na samo trawienie, zawarta w czerwonym mięsie L-karnityna) i utrzymanie niskiego poziomu insuliny przez ograniczenie ilości węglowodanów [...]