[...] są energetyczną bombą i również będą miały wpływ na stężenie insuliny czy IGF-1. Ogólnie węglowodany mają potężny wpływ na IGF-1 i przy tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda kwestia tłuszczy wielonienasyconych: mają duży wpływ na podniesienie stężenia IGF-1 i "ratuje" je fakt, [...]
[...] Po pierwsze białko jest niezmiernie kosztowne. Po co wpadać w pułapkę kosztów? Dla 110 kg zawodnika pułap 4 g protein na kg masy ciała oznacza: konsumpcję 440 g białka dziennie jest to ok. 2 kg piersi z kurczaka dziennie odpowiednik 2,75 kg twarogu półtłustego (delikatne) Po drugie: to nie tylko koszty finansowe, ale i czasowe. [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]
[...] rozpoczęła dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową. Po 10 dniach przyjęto ją do szpitala z wymiotami i pH w surowicy 7,20 (a to oznacza umiarkowaną kwasicę). Nadmiar białka w diecie może prowadzić do kwasicy metabolicznej. Kwasica wiąże się z zwiększonym wydalaniem wapnia i fosforanów w moczu. Utrata wapnia i fosforanów może przyczyniać [...]
[...] iż jest to „dobry cholesterol”. A co to jest apo A-I? Jest to apolipoproteina A w odmianie I. Apo A-I stanowi 75% Apo w HDL, z kolei apo A-II stanowi 20% białka w HDL. Aby nie komplikować zagadnienia spadek Apo A-I wiąże się z chorobą wieńcową, chorobą niedokrwienną serca, zawałem mięśnia sercowego, niekontrolowaną cukrzycą, [...]
[...] ludzi stosuje dietę wysokobiałkową, a od kilkudziesięciu lat większość kulturystów dostarcza o wiele więcej protein, niż reszta populacji (spotyka się dawkowanie nawet 3-5 g białka na kg masy ciała). Jeśli chodzi o kreatynę, to w pracy przytoczono 3 kiepskiej jakości badania, a zignorowano tysiące, w których nie stwierdzono negatywnego wpływu [...]
[...] wywołuje niebezpieczne zmiany w ciele, szczególnie w nerkach” 2. „Tylko białko jest istotne dla przyrostów masy mięśniowej” 3. „Nadmiar białka tuczy” 4. „Bilans kaloryczny nie ma znaczenia, bo każdy inaczej reaguje na trening i dietę” 5. „Alkohol wcale nie szkodzi, bo zawodnik X robi [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów wynosi: 0-3% dla tłuszczów, od 5 do 10% dla węglowodanów, od 20 do 30% dla białka (inne źródła podają 15-30%), od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. [...]
[...] Stosowano dietę zapewniającą: 10.4% energii z węglowodanów, 19.4% energii z protein, 69.5% energii z tłuszczów (LC), było to 82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie, dostarczano 2884 ± 814 kcal dziennie. Efekt? Średnie utlenianie tłuszczu podczas ćwiczeń submaksymalnych [...]
[...] Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest zbyt mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania [...]
[...] znacznie się zmieni. Jak wyglądają jego posiłki? Posiłek 1 Wilkin zaczyna dzień od koktajlu proteinowego, w którego skład wchodzą: Płatki owsiane – 100 g Izolat białka serwatki – 65 g Jagody – 100 g Masło migdałowe – 25 g (Białko – 84,74 g, Węglowodany – 85 g, Tłuszcze – 11,50 g) Energia – 686 Kcal* Posiłek 2 Drugi posiłek to [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]
[...] nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, a niektóre rodzaje pokarmu mogą nawet wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko. W ciągu 12 godzin po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 godzin) w drugiej grupie WPI podawano inaczej: 20 g co 3 godziny (4 porcje po 20 g w ciągu 12 godzin) trzecia grupa [...]
[...] wewnątrzwątrobowego oraz zwiększył wrażliwość insulinową (zmniejszył insulinooporność). Możesz także zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana [...]
[...] nie powstaje wiele mleczanów (ani półproduktów cyklu glikolitycznego), więc wtedy organizm czerpie energię z aminokwasów. Dlatego może się okazać celowe podawanie zarówno białka serwatkowego jak i węglowodanów po długotrwałym biegu czy marszu. I teraz odpowiedzmy sobie na pytanie, czy faktycznie niedostarczenie po treningu węglowodanów [...]