[...] zmęczenie. Szary - na siłowni nie ma drążka ( ). Będę robił przed wyjściem z domu. I łapcie parę fotek z dzisiaj: Śniadanie: Nogi po bieganiu (smacznego ): A żarło: I - 4 białka z jajek + jedno całe jajko (omlet) + 70g płatków owsianych +łyżka jogurtu+ garść orzechów. II - Serek wiejski + garść orzechów III - Kasza gryczana 50g + mięso wołowe [...]
[...] Nasiona zanurzone w wodzie pokrywają się warstwą śluzu. Po dojrzeniu nasion wyrywa się całe rośliny, dosusza i młóci. Nasiona zawierają około 6% śluzów, 30 do 40% oleju, 20% białka, glikozydy, sterole, enzymy i sole mineralne (żelazo, magnez, miedź, cynk, kobalt). W niedojrzałych owocach znajduje się toksyczny aminokwas linatyna antagonista [...]
[...] puchnięciu stawów objętych stanem zapalnych, przyspiesza gojenie i łagodzi ból w obolałych mięśniach, co z pewnością przyda się kulturystom. Kulturyści również jedzą więcej białka niż przeciętni ludzie, a bromelaina ułatwia jego trawienie i dostarczanie go do bolących mięśni. Ananas jest znakomitym źródłem potasu. Jedna porcja świeżego ananasa [...]
[...] kobiet) 10 kg suplementu białek serwatki lub kazeinowe placebo. Kazeina była użyta jako placebo, ponieważ badacze chcieli określić, czy uzyskane efekty są zasługą poprostu białka, czy też zasługą samej serwatki. Aktywność fizyczną osób badanych monitorowano przy użyciu kwestionariusza . Dla każdeo okresu wyliczono ilość czasu spędzonego na [...]
[...] I. Jest to gen, który aktywuje produkcję białek kodowanych przez wiele innych genów, w odpowiedzi na sygnały przekazywane przez hormony, czynniki wzrostu i cytokiny (białka produkowane przez komórki odporności). Zablokowanie genu Stat-4 powoduje m.in., zahamowanie funkcji interleukiny 12 (IL-12) w wielu komórkach odporności. Oprócz [...]
[...] z Duke University Medical Center w Durham (Północna Karolina) poddali badaniom 120 otyłych ochotników. Część z nich była na diecie ubogiej w węglowodany, zaś zasobnej w białka (dieta Atkinsa), pozostali na diecie ubogiej w tłuszcz, niskokalorycznej, z małą ilością cholesterolu. Po sześciu miesiącach osoby na diecie typu Atkinsa straciły [...]
[...] Wyjaśnienia tej zagadki dostarczają najnowsze wyniki badaczy z Uniwersytetu Stanu Virginia w Charlottesville. Udało im się zaobserwować, że resveratrol hamuje aktywność białka, które sprzyja przeżyciu komórek nowotworu. Nosi ono nazwę czynnik jądrowy kappa B (NF-kB) i występuje w jądrach komórek. Jego działanie polega na regulowaniu [...]
[...] na światło na pigmentację roślin oraz poziom karotenoidów, badacze zahamowali produkcję dwóch białek zaangażowanych w przekazywanie sygnałów w odpowiedzi na światło - białka kodowanego przez gen LeHY5 oraz gen LeCOP1LIKE. Okazało się, że rośliny produkujące niewiele białka LeHY5 gorzej reagowały na światło, słabiej przeprowadzały procesy [...]
[...] Badań Biomedycznych Whiteheada w Cambridge (stan Massachusetts) prowadził badania na mysich komórkach z krwi zmienionych genetycznie tak, że produkowały w nadmiarze różne białka powierzchniowe. Białka te były zaliczane do grupy potencjalnych kandydatów na receptor adiponektyny. Następnie do hodowli dodawano malutkie magnesy w kształcie [...]
[...] należące do rodziny białek Sir2. Aktywność niektórych białek z tej grupy rośnie pod wpływem związku z czerwonego wina, resveratrolu. Według dotychczasowych wyników badań, białka z rodziny Sir2 mają wpływ na długość życia drożdży, robaków laboratoryjnych (nicieni z gatunku Caenorhabditis elegans), a także - z dużym prawdopodobieństwem - ssaków [...]
[...] do miażdżycy należy wyjaśnić, co to są lipoproteidy o małej gęstości. Lipidy (czyli tłuszczowce), które są nierozpuszczalne w osoczu, krążą we krwi związane ze swoistymi białkami jako zespoły lipidowe, tzw. lipoproteidy. Posługując się metodą ultrawirowania podzielono je na: chylomikrony, lipoproteidy o bardzo małej gęstości - z ang. - very [...]
[...] odmianą hemofilii i wykrwawiającym się ofiarom wypadków, może być wytwarzany przez genetycznie zmodyfikowane ryby - informuje "New Scientist". Metodę wytwarzania białka - zwanego czynnikiem VII lub prokonwertyną - opracowali naukowcy z University of Southampton pod kierownictwem Normana Macleana, wspólnie z amerykańską firmą AquaGene. [...]
[...] Teraz naukowcy wskazują, że szlak ten pełni także rolę w powstawaniu nowotworów prostaty. Jak się okazało, w normalnych, zdrowych komórkach nabłonkowych prostaty, białka sygnałowe szlaku Hedgehog (potrzebne do regeneracji tkanki nabłonkowej) uaktywniają się tylko wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Inaczej w chorych komórkach. Tam [...]
[...] więc jeśli razem z białkiem zjada się ich sporo, to likwidują one jego zakwaszające działanie. Nie zalecam diety wysokobiałkowej. Zalecam dietę o odpowiedniej proporcji białka. Uważam, że należy wykorzystywać tłuszcz jako główne źródło energii, a on jest w miarę neutralny, jeśli chodzi o zakwaszanie czy alkalizowanie. W sumie, ponad 50% [...]
[...] skuteczność leku stosowanego obecnie jako pierwsza linia terapii u wielu kobiet z agresywnym guzem piersi. Jest to tzw. trastuzumab (Herceptyna), który blokuje wpływ białka Her-2 na komórki raka. Przeciwnowotworowe własności kwasu oleinowego były też związane z faktem, że związek, pobudzał produkcję białka o własnościach [...]
[...] Dlatego, jeśli będziesz miała okazję, bez obaw możesz uraczyć się ich porcją. Wegetarianie mogą zastąpić mięso nabiałem Ale tylko częściowa. Aby nie dopuścić do niedoborów białka, należy jeść dużo przetworów mlecznych i nasion roślin strączkowych (soi i soczewicy). Choć zawierają one białko mniej wartościowe niż zwierzęce, dla wegetarian to [...]
[...] insulinę). Przez pierwszy tydzień odżywiali się normalnie, następnie na kolejne dwa tygodnie przeszli na dietę Atkinsa. Dieta ta charakteryzuje się nieograniczonym spożyciem białka i tłuszczu, przy spożyciu węglowodanów na poziomie jedynie 20 gramów dziennie. "Po usunięciu z diety cukrów, pacjenci sami ograniczyli dzienne spożycie kalorii do [...]
[...] nie był dotąd znany. Grupa naukowców z Dana-Faber Cancer Institute i Harvar Medical School pod kierunkiem Bruce'a Spiegelmana odkryła, że pod wpływem głodówki wzrasta poziom białka PGC-1 alfa. Pod wpływem sygnału głodu organizm zwiększa produkcję białka PGC-1 alfa, które to z kolei stymuluje wytwarzanie glukozy przez wątrobę. Okazało się jednak, [...]
10 jaj 975 ckal 81g białka 65g tłuszczu 6 g ww 100g sera gouda 314 ckal 27g białka 22 tłuszczy 1g ww 40 g margaryny mlecznej 300 ckal około 35 g tłuszczu w sumie około 1500ckal 108g białka 122 g tłuszczu + jeszcze około 40 g cebulki ale tego nie liczę
Dzięki za odpowiedzi, faktycznie w testach wypadł strasznie.. Szok normalnie. Jak tak przeglądałem białka, to natrafiłem na Hi-Tec, tylko że mają dużo produktów z prawie takimi samymi nazwami, a lekko różnym składzie, który byłby najlepszy? HI TEC PEAK Whey Protein: - ma dużo BCAA, które by się przydało przy redukcji - od 81 do 85g białka na 100g [...]