Przyszłość odżywek białkowych to izolat białka CFM - czyli o białku technicznie doskonałym. W tym artykule chciałbym przedstawić rodzaje preparatów białkowych, które możemy napotkać na naszym rynku. Spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie w jakie białko warto inwestować, a jakich preparatów należy się wystrzegać. Każdy z nas wie, że u osób [...]
Często zastanawiamy się czy białka roślinne należy wliczać do ogólnej liczby spożytych przez nas bialek. Mam nadzieje, że arykuł zamieszczony poniżej pozwoli wam odpowiedziec na to pytanie. Miłej lektury Źródła białka ze względu na wartość odżywczą możemy podzielić na: - pełnowartościowe - zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne (egzogenne), we [...]
[...] złożony proces produkcyjny, tym z reguły droższy produkt. Dlatego izolaty i hydrolizaty białek serwatkowych są droższe niż koncentrat (WPC). SERWATKA BIAŁKOWA: LEDWIE 13% białka W 100 G NIE NADAJE SIĘ DO BEZPOŚREDNIEJ KONSUMPCJI (serwatkę produkuje m.in. ROLMLECZ, OSTROWIA) BIAŁKO SERWATKOWE (WPI, WPH, WPC): AŻ 60 -95 % BIAŁKA W 100 G [...]
Aby białka zostały właściwie wykorzystane przez ustrój, musi zaistnieć pokrycie zapotrzebowania na energię przez węglowodany i tłuszcze tak, by organizm nie zużywał białka na cele energetyczne ponad niezbędne fizjologiczne ilości. I tak z badań wynika, iż u wysoko wytrenowanych zawodników pokrycie 10-15% ogólnego zapotrzebowania energetycznego [...]
[...] jestem ‘dietetycznym nazistą’ – same nakazy i zakazy - ale jeśli coś robię staram się to robić optymalnie. W tym temacie postaram się przybliżyć kwestie czy pora spożycia białka po treningu ma znaczenie – czy jej kompletnie nie ma. Pomijam kwestie węglowodanów i konieczność odbudowy glikogenu. Skupiamy się tylko i wyłącznie na balansie [...]
Każdy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknął się na pewno z określeniem „białka serwatki". Nie każdy jednak wie co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami białkowymi. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście [...]
Przejdźmy od razu do rzeczy. Kreatyna oraz białka serwatkowe są dwoma suplementami, o których z praktyki wiadomo, że połączone umiejętnie z intensywnym treningiem są w stanie dać bardzo dobre efekty. Owszem skuteczne jest również dostarczanie jednego i drugiego suplementu, ale zdecydowanie najlepsze wyniki daje ich łączenie. W takim wypadku [...]
WItam, Mam do sprzedania 10 butelek 1l płynnych białek jaj z "Farma białka" Wszystkie butelki są nowe, nigdy nie otwierane i oryginalnie zapakowane. Termin ważności to 20.08.2017 Cena za 10 butelek to 100 zł + KW (kurier). Możliwy odbiór osobisty na terenie Gdańska. W sklepie SFD koszt 1l to 18 zł + KW. Interesuje mnie sprzedaż całości. W razie [...]
Witam. Zamieszczam ciekawy i trochę kontrowersyjny artykuł Chalesa Poliquina dotyczący spożywania białka i BCAA. Źródło: http://powerbuilding.pl/charles-poliquin-na-temat-bialka-i-bcaa/ W kulturystyce nie ma jakiegoś wielkiego sekretu do sukcesu. Nie ma magicznych pigułek itp.. Naprawdę potrzeba 3 rzeczy: * regularnych treningów, w których [...]
[...] widzi się - nie gotowac (!),tylko na surowo - bo wiadomo nie od dzis że wszelka obrobka termiczna pożywienia skutkuje stratami cennych witamin, minerałów i jakze cennego białka. strawność pokarmu -> stopień, w jakim podstawowe składniki pożywienia mogą zostać rozłożone w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów trawiennych do związków [...]
[...] które syntetyzują wszystkie tkanki i narządy organizmu, przy czym najaktywniejsze pod tym względem są wątroba oraz mięśnie. W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka dziennie, chociaż średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram dla osób nie uzupełniających diety o dodatkowe białko(zwykli zjadacze chleba ). Każde białko [...]
Chcialbym nawiazac do tego co ostatnio napisalem o diecie, a wiec sa zwolennicy i przeciwnicy takiego modelu zywienia. Ale i jedni i drudzy zmuszeni(chca)sa do stosowania pozywienia bogatego w proteiny(bialka). Najpopularniejszymi naturalnymi zrodlami bialek sa miesa, produkty mleczarskie, jaja, ryby itp. Jedne oczywiscie sa lepsze od drugich ale [...]
Witajcie. Chciałbym sobie kupić białko. Teraz tylko sprawa rodziców którzy są bardzo negatywnie nastawieni do słowa suplementy i kategorycznie nie chcą słyszeć o żadnych białkach itp. Mówią, że to chemia sama, że zniszczę sobie wątrobę i żołądek Jak to jest naprawdę z produkcją supli, a przede wszystkim białka. Szczerze przyznam że sam nie wiem [...]
Witam Natknąłem się ostatnio na taki produkt jak Izolat Białka Wołowego chciałbym wiedzieć czy jest ono lepsze od tradycyjnego i powszechnie znanego Białka Serwetkowego, czym się różnią w działaniu w skutkach, jak się ma cena co do jakości i czy opłaca się ewentualnie zainwestować trochę więcej w nie ? Pozdrawiam :)
Przez ponad pół roku uzupełniałem dietę Ostrowią, ale specjalna dieta to nie była Jakieś 2-3 miesiące po odstawieniu zauważyłem że wypadają mi włosy i mam zrogowaciały, suchy na skórek naskórek na palcach u nóg i na zgięciach na dłoniach (nigdy tego nie miałem). Jestem młody, mam 22 lata a dzieją mi się takie rzeczy. Myślicie że organizm [...]
[...] mineralnych. Białka zbudowane są z podstawowych związków zwanych aminokwasami. W skład budowy białek wchodza 24 aminokwasy, które w różnych proporcjach wysepują w białkach poszczegółnych produktów żywnościowych. wartośc bilogiczna- odżywcza białek zależy od zawartości aminokwasów egzogennych, których organizm nie może wytworzyć z [...]
[...] trening. Przyjmij przed aerobami białkowy napój, następnie idź na aeroby niezwłocznie z drugim napojem białkowym. To może zwiększyć utlenianie aminokwasów, będzie oszczędzać białka mięśniowe i przestawić organizm na mobilizację rezerw tłuszczowych (odwrotnie niż węglowodany przed- i po-treningowe) Jest pewien pluś w opóźnieniu przyjmowania [...]
Witam - chciałbym podzielić się spostrzeżeniami. Od pewnego czasu wciąż zastanawiam się nad kwestiami dotyczącymi białka w diecie np.czy liczymy ze wszystkiego czy tylko ze źródeł zwierzęcych(mięso,sery,jaja - a nie ryże,makarony itp.)-co-według mnie- pozwala na "wyeliminowanie" elementu pokarmu,który się nie wchłania(zdaniem wielu [...]