1. Wiadomo ze zoltka to nic dobrego wiec z nich praktycznie zrezygnowalem. Czy same bialka w duzych ilosciach sa w stanie zaszkodzic organizmowi? *** SKAD TY TO WYTRZASNALES???? DO 3 ZOLTEK MOZESZ SPOKOJNIE JESC, SA W NICH "DOBRE" TLUSZCZE, BIALKO I WITAMINKI (CHYBA ;D) 2. Ile dziennie bialek jaj mozna zjesc i jak dlugo mozna stosowac [...]
[...] tylko wyobrazić. Dlaczego? Serwatka białkowa jest to produkt pozostały po produkcji serów, używany najczęściej w branży cukierniczej. Składa on się w niewielkiej ilości białka oraz sporej ilości cukru mlecznego - czyli laktozy. To właśnie ten drugi składnik jest przyczyną wielu zaburzeń pracy układu pokarmowego. Osoby szczególnie wrażliwe na [...]
Twaróg to bardzo popularne źródło białka, które w powszechnej opinii jest bardzo lubiane przez osoby aktywne. Wzięło się to zapewne z tego, że twaróg uchodzi za źródło dość taniego, pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczu a co za tym idzie niskiej kaloryczności. Na temat twarogu krąży wiele mitów. Twaróg zawiera wiele wartości [...]
Witam, czy za duża ilość białka w diecie na masę, może przyczyniać się do chudnięcia? Od dłuższego czasu próbuję już nabrać masy (80kg), a waga stoi w miejscu przy dziennej dawce 4500kcal. Zakładając, że potrzebuję 2g na 1kg masy ciała, powinienem jeść około 160gram białka dziennie, a łącznie zjadam koło 270. Zmieniony przez - peterman69 w dniu [...]
[...] serwatkowe jest niezwykle łatwo przyswajalne, smaczne i bardzo wartościowe. Białka serwatkowe wpływają także pozytywnie na odporność organizmu. Najcześciej spotykanymi białkami serwatkowymi są: izolat białka serwatkowego (WPI) - charakteryzuje się on wysokim udziałem białka i śladowymi ilościami tłuszczu i węglowodanów. Jest to najszybciej [...]
Białko wieloskładnikowe, czyli złożone z kilku różnych frakcji jest dla wszystkich, tych samych osób, które spożywają zwyczajne koncentraty czy izolaty białka serwatkowego. Z reguły białka takie jak SFD 6 Protein Complex - https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_6_Protein_Complex-opis29225.html, czyli odżywka białkowa złożona z 6 frakcji białka: [...]
Dziękuje Patt ale coś mi tu nie gra,jeśli "jajo kurze cale" zawiera 12,5 gr.bialka to jak to możliwe że samo żóltko tego samego jaja ma o ok.4 gr.wiecej bialka???? Jajo kurze cale - 12,5g bialka 10,7g tluszczu 1g weglowodanow 151 kcal Żóltko jaja kurzego - 16,3g bialka 31,9g tluszczu 0,7 g weglowodanow 354 kcal Bialko jaja kurzego - [...]
Rola białka w organizmie Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w naszym organizmie. Odpowiedzialne jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmu – odpowiedni wzrost, rozwój i regenerację. Składa się z aminokwasów a te z kolei biorą udział w produkcji ważnych dla zdrowia substancji takich jak hormony, płyny ustrojowe, enzymy i [...]
[...] byłem na następującej diecie: podaż kalorii ok. 2800 kcal/ dzień, ilość B/T/W ok. 211/94/282g i wynikała ona z założenia iż 40% energi ma pochodzić z węglowodanów, 30% z białka i 30% z tłuszczy (dieta pseudo zone). Efektem diety był spadek masy ciała z 83 na 80kg (głównie tkanka tłuszczowa, ponieważ obwody mięśni lekko się poprawiły, [...]
//Białka// Glownym zrodlem bialek sa takie produkty, jak: mieso,ryby,jaja,mleko i nasiona roslin straczkowych. Bialka stanowia material budulcowy potrzebny wszystkim organizmom do wzrostu i regeneracji zuzytych badz uszkodzonych tkanek; tylko w szczegolnych warunkach (w razie braku innych zrodel - weglowodanow lub tluszczow) sa zuzywane jako [...]
1. Czym są aminokwasy 2. Podział aminokwasów na endogenne i egzogenne 3. Zawartość białka w produktach spożywczych 4. Aminokwasy w suplementacji 5. Wybrane aminokwasy i ich właściwości Aminokwasy to cząsteczki, z których zbudowane jest białko. Każdy z nich zbudowany jest ze szkieletu węglowego, do którego przyłączona jest grupa aminowa kwasowa, [...]
[...] układ trawienny. Po spożyciu takiego posiłku już 30-60 minut później możemy przystąpić do treningu. Warto niemniej jednak pamiętać, by zapewnić w posiłku optymalną ilość białka. Oznacza to, iż w posiłku powinno znaleźć się minimum 20g białka, po to by osiągnąć próg leucynowy. Ilość białka ma największe znaczenie, jeśli chodzi o posiłek po [...]
Mam jeszcze pytanie odnośnie ilości białka w 1 jajku. Czy to zależy od wielkości ( wydaje mi się że tak ) powszechnie podaje się że 1 jajko zawiera 6,5 - 7g białka. Jeśli ja kupuje jajka które ważą 100g - jedno, to ile ono ma białka? >>>>prawdopodobnie maja ok 12-13g bialka I jeszcze jedno pytanko. Czy Egg Protein to biało z białka [...]
Osoby początkujące widząc poczynania bardziej zaawansowanych osób, widzą, że pierwsze co należy zmienić w swojej diecie, to zwiększona ilość białka. To właśnie białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Dlatego też, jeżeli chcemy je budować, warto zwiększyć ilość do zalecanych 2 g/kg masy ciała. Z kolei, gdy celem jest redukcja tkanki [...]
[...] kraka/schab na tłuszcz i podsmażam z 3-5 min, po czym dorzucam warzywa i zalewam wodą, żeby się dusiło. Was koledzy chcę jeszcze zapytać co sądzicie o wypijaniu samego białka po trneingu. Istnieje i taka szkoła suplementacyjna. Wiadomo jednak, że część tego białka (jeśli nie większość) zostanie zmetabolizowana na glukozę. Przetwarzanie [...]
[...] u osób, które owoce spożywały w porównaniu z osobami, które ze spożycia owoców zrezygnowały. Owoce są głównie źródłem węglowodanów. Znajdziemy w nich niewielkie ilości białka. Najwięcej białka znajduje się w suszonych śliwkach (4,9gB /100g) oraz rodzynkach (2.3g/100g). W świeżych owocach białka znajdziemy mniej. Najwięcej ma go awokado [...]
[...] smakiem zajadają nasi ulubieńcy. Sami więc Państwo widzicie, że gust naszych pupilków jest zmienny. Podstawowa różnica między mlekiem krowim i kobiecym to wysoka zawartość białka - kazeiny w mleku krowim. Kazeina to substancja niezbędna cielakowi, by mu rosły kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesięcy. Człowiek nie ma kopyt [...]
Wlasnie wcinam batona z 3ciej produkcji,oto moje spostrzezenia: -w pierwszej wersji dalem za duzo wody i bialka-wyszly bardzo klejace i zaraz po wyjeciu z zamrazarki byly klejace na wierzchu a ciagle twarde w srodku.. -w drugiej wersji wyszly idealne,pominalem siemie lniane,zmiejszylem ilosc bialka do 8 miarek na 500ml platkow owsianych,3 lyzki [...]
[...] np. za pomocą tego wzoru: https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczy%C4%87-t276436.html Następnie ustalić odpowiedni podział makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), który będzie różny w zależności od danego etapu, w którym się znajdujemy, np. przy budowie masy może to być około 1.6 g - 2.2 g na 1 kg masy [...]
[...] oraz pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko w 100%. Odżywki białkowe są jednak bardzo wygodne i stanowią jego świetne źródło. Szczególnie dobrym źródłem białka jest WPI - izolat białka, jego działanie jest potwierdzone wieloma badaniami, a skuteczność potwierdza wielu ekspertów. Odżywka białkowa służy wyłącznie jako [...]